Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει S.O.S.: Κατά 28% αυξήθηκε η αποψίλωση του τροπικού δάσους

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει S.O.S.: Κατά 28% αυξήθηκε η αποψίλωση του τροπικού δάσους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμαζόνιος, Βραζιλία, Τροπικό Δάσος,

Την αντιστροφή της προόδου που είχε επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια με την επιβράδυνση των ρυθμών αποψίλωσης του Αμαζονίου επιβεβαιώνουν νέα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Βραζιλίας. Δείχνουν ότι οι ρυθμοί καταστροφής του μεγαλύτερου δάσους βροχής στον κόσμο αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 28%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, μεταξύ Αυγούστου 2012 και Ιουλίου 2013 καταστράφηκαν 5.843 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, έναντι 4.571 τ.χλμ. που αποψιλώθηκαν το προηγούμενο 12μηνο. Παρότι αριθμητικά η ετήσια απώλεια για φέτος είναι η δεύτερη μικρότερη, τα στοιχεία σηματοδοτούν και επίσημα το τέλος μιας περιόδου μειωμένης αποψίλωσης, η οποία άρχισε το 2009.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήδη λαμβάνει μέτρα για να αντιστρέψει αυτό το «έγκλημα», όπως το χαρακτήρισε, επικρίνοντας παράλληλα τις αρχές των πολιτειών για αναποτελεσματικότητα. «Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν ανέχεται και δεν δέχεται οποιαδήποτε αύξηση στην παράνομη αποψίλωση», κατέληξε η Ιζαμπέλα Τεσέιρα.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις περίμεναν την εξέλιξη, την οποία αποδίδουν στη χαλάρωση της νομοθεσίας για την προστασία των δασών καθώς και στην προώθηση μεγάλων έργων υποδομών, όπως δρόμων, φραγμάτων και σιδηροδρόμων, από την κυβέρνηση.

Οι μεταρρυθμίσεις στο νόμο για τα δάση πέρασαν το 2012 κατόπιν έντονων πιέσεων από το λόμπι των αγροτών. Η πιο αμφιλεγόμενη αλλαγή είναι η αμνηστία για όσους κατέστρεψαν παράνομα δασικές εκτάσεις πριν από το 2008, εάν δεσμευτούν να τις αναδασώσουν.

«Δεν γίνεται η κυβέρνηση να εκπλήσσεται από αυτήν την αύξηση της αποψίλωσης με δεδομένο ότι οι δικές τις ενέργειες οδήγησαν εδώ», δήλωσε στο Associated Press ο Πολ Αντάριο, συντονιστής της εκστρατείας της Greenpeace για τον Αμαζόνιο. «Οι αλλαγές στον Κώδικα Δασών και η αμνηστία για όσους κατέστρεφαν παράνομα το δάσος στέλνουν το μήνυμα ότι τα εγκλήματα μένουν ατιμώρητα.»

Η αρμόδια υπουργός απέρριψε τις κατηγορίες ότι για την αύξηση των ρυθμών αποψίλωσης ευθύνεται η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια της κυβέρνησης. Δήλωσε ότι επιστρέφοντας από την Πολωνία, όπου συμμετέχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, θα καλέσει τους κυβερνήτες και τους δημάρχους των πληγεισών περιοχών με στόχο την ταχύτερη δυνατή λήψη μέτρων για την ανάσχεση της αποψίλωσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σκωτικός Τύπος: Το Ύπατο Συμβούλιο δια την Ελλάδα επαναδιαβεβαίωσε σχέσεις με τα Ύπατα Βραζιλίας και Αργεντινής – Ύπατοι από Κεντρική και Νότια Αμερική στην Αθήνα

Βραζιλία: Άντρας σκότωσε την influencer σύζυγό του και πέταξε το πτώμα της έξω από το σπίτι των γονιών της

Τεράστια αρχαία πόλη ηλικίας 2.500 ετών ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο (βίντεο)

Δυναμώνει η BRICS – Ποιες νέες χώρες μπαίνουν στην «ομάδα»

Βραζιλία: Πάνω από 900 φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr