Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

NASA: Υπάρχει υπόγειος ωκεανός στο φεγγάρι του Δία «Ευρώπη» (φωτο)

NASA: Υπάρχει υπόγειος ωκεανός στο φεγγάρι του Δία «Ευρώπη»  (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι νέες ανακοινώσεις από τη NASA για τη σύσταση της ατμόσφαιρας και του εδάφους του δορυφόρου του Δία, «Ευρώπη».

Οι ερευνητές βασιζόμενοι στις μελέτες που έχουν γίνει, όπως και τη μικροβιακή μορφή, τους υπόγειους υγρούς αλμυρούς ωκεανούς της, που πιστεύεται ότι βρίσκονται κάτω από βουνά πάγων στην «Ευρώπη», έδωσαν στη δημοσιότητα σημαντικά στοιχεία, που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωή στους ωκεανούς του φεγγαριού.

Όπως τονίζεται στις έρευνες η «Ευρώπη» είναι η πιο πιθανή περιοχή του ηλιακού μας συστήματος για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

Τι έδειξαν οι έρευνες

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των ερευνών προέκυψε πως υπήρξαν «απροσδόκητες ενδείξεις δραστηριότητας που φαίνεται να σχετίζονται με την ύπαρξη ενός ωκεανού στο υπέδαφος» ένας ωκεανός που μπορεί να έχει την ίδια χημική σύσταση με τον γήινο.

nasa

Η Ευρώπη, σχεδόν σφαιρικό σώμα, έχει διάμετρο 3.122 χιλιόμετρα, είναι δηλαδή κατά 10% μικρότερη από τη διάμετρο της Σελήνης. Στην επιφάνειά της δεν έχει σταλεί ποτέ κάποιο ρομποτικό όχημα εξερεύνησης, οι μόνες εικόνες που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες της NASA προέρχονται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Το εντονότερο επιφανειακό χαρακτηριστικό της Ευρώπης είναι οι σκουρόχρωμες γραμμώσεις που διασταυρώνονται πάνω σε ολόκληρη την επιφάνειά της. Η εξέτασή τους σε υψηλές μεγεθύνσεις δείχνει ότι πρόκειται για ρήγματα. Οι πιο πλατιές γραμμώσεις έχουν πλάτος περί τα 20 χλμ. με θολά εξωτερικά άκρα και κεντρική λωρίδα πιο ανοιχτόχρωμου υλικού, που πιθανότατα οφείλονται στην παγωμένη επιφάνειά του.

nasa

Παραμένοντας στην περιγραφή της επιφάνειας του πλανήτη η ερευνήτρια Britney Schmidt αναφέρει πως η μάζα της Ευρώπης είναι το 0,8% της μάζας της Γης.

Όσον αφορά στην εσωτερική του δομή, ο δορυφόρος όπως και οι γεωειδείς πλανήτες, αποτελείται κυρίως από πυριτικά πετρώματα. Διαθέτει ένα εξωτερικό στρώμα νερού, που το εξωτερικό τμήμα του έχει παγώσει.

Μαγνητικά δεδομένα από την διαστημική συσκευή Γαλιλαίος, το πρώτο διαστημόπλοιο στην ιστορία που έγινε τεχνητός δορυφόρος του Δία (1995 ως 2003), αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη παράγει επαγόμενο μαγνητικό πεδίο από την αλληλεπίδραση με το ισχυρό μαγνητικό πεδίο του Δία, γεγονός που με τη σειρά του υποδεικνύει την παρουσία ενός αγώγιμου στρώματος κάτω από την επιφάνεια.

Το στρώμα αυτό είναι πιθανότατα ένας ωκεανός υγρού νερού με αρκετά άλατα διαλυμένα ώστε να καθίσταται αγώγιμος ηλεκτρικά. Η Ευρώπη πιθανώς να έχει στο κέντρο της και ένα μεταλλικό πυρήνα από σίδηρο.

Για την περαιτέρω εξερεύνηση του δορυφόρου η NASA προγραμματίζει μη επανδρωμένη αποστολή μέσα στο 2020, με το ρομποτικό όχημα να αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του 2030.

Η ανακοίνωση της NASA επικεντρώθηκε στις παρατηρήσεις του Hubble, το οποίο το 2012 εντόπισε στον νότιο πόλο της Ευρώπης μια δραστηριότητα που έμοιαζε με τεράστια νέφη από ατμούς νερού που έφθαναν μέχρι και 200 χιλιόμετρα σε ύψος.
Αυτό που αναπτερώνει τις ελπίδες των ερευνητών για την ύπαρξη ζωή στο φεγγάρι του Δία είναι το γεγονός ότι Ευρώπη φέρει μια εξαιρετικά αραιή ατμόσφαιρα, της οποίας κυριότερο συστατικό είναι το οξυγόνο, όπως και στη Γη, ωστόσο σημειώνεται ότι δεν έχει βιολογική προέλευση, αλλά είναι αποτέλεσμα φορτισμένων σωματιδίων.

Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, οι μελλοντικές έρευνες, με την βοήθεια κάποιου ρομποτικού οχήματος θα είναι και αυτές που θα καθορίσουν αν υπάρχει εξωγήινη ζωή στον δορυφόρο του Δία και αν θα μπορούσε να επιβιώσει σ’ αυτόν οποιαδήποτε μορφή ζωής.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δίδυμα άστρα γίνονται «κανίβαλοι» και καταβροχθίζουν τους πλανήτες τους

NASA και Boeing κατασκευάζουν «πράσινο» επιβατηγό αεροσκάφος

Ανησυχία στον Λευκό Οίκο: Παραδέχεται ότι η Ρωσία αναπτύσσει επικίνδυνο αντιδορυφορικό όπλο

Εκτοξεύτηκε ο «Οδυσσέας» του Έλον Μασκ που φιλοδοξεί να πατήσει στη Σελήνη

Κρυμμένος ωκεανός σε μικροσκοπικό φεγγάρι του Κρόνου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr