Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με αφανισμό κινδυνεύουν οι καρχαρίες της Μεσογείου

Με αφανισμό κινδυνεύουν οι καρχαρίες της Μεσογείου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Καρχαρίας, Μεσόγειος Θάλασσα,

Με εξαφάνιση απειλούνται οι καρχαρίες της Μεσογείου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Όπως τονίζει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε τοπικό επίπεδο για τη μείωση της απώλειας των καρχαριών την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον το 53% των καρχαριών και των σελαχιών στη Μεσόγειο Θάλασσα, εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης και απαιτείται επείγουσα δράση για τη διατήρηση των πληθυσμών και των βιοτόπων τους.

Η οργάνωση ενημέρωσε την αξιολόγηση της περασμένης δεκαετίας με πληροφορίες για 73 ενδημικά είδη στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η αξιολόγηση αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 16 από τα 32 είδη σελαχιών και 23 από τα 41 είδη καρχαριών αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης.

Εξάλλου, τα τελευταία 50 χρόνια, 13 είδη έχουν ήδη εξαφανιστεί τοπικά σε διάφορα μέρη της Μεσογείου. Γεωγραφικά οι τοπικές εξαφανίσεις ήταν πιο διαδεδομένες στα βορειοδυτικά ύδατα της Μεσογείου, στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και στα ύδατα των χωρών που βρέχονται από την Αδριατική Θάλασσα και τις χώρες της βορειοδυτικής Αφρικής. Αυτή η ανησυχητική μείωση του αριθμού των ειδών συνδέεται με μια πιο έντονη αλιευτική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν την παρακολούθηση των αλιευμάτων και τη συλλογή δεδομένων, να ελέγχουν τους αλιευτικούς εξοπλισμούς και να θεσπίσουν αλιευτικές ποσοστώσεις και προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό επίπεδο. Οι καταναλωτές, από την άλλη πλευρά πρέπει να έχουν επίγνωση του κινδύνου που συνεπάγεται όταν αγοράζουν αυτά τα προϊόντα», δήλωσε ο Νικ Ντάλβι, συνεπικεφαλής της Ομάδας Ειδικών Καρχαρία της IUCN και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ στο Βανκούβερ του Καναδά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ιράν απειλεί να «κλείσει» τη Μεσόγειο – Δεν λέει με ποιο τρόπο

DW: H ελληνική δικαιοσύνη και οι θάνατοι προσφύγων στη Μεσόγειο

Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στην Αν. Μεσόγειο – Πέντε νεκροί στρατιώτες

Νίκος Δένδιας: Βαλκάνια και Μεσόγειος είναι ένας χώρος αλληλοσυνδεδεμένος – Η Μεσόγειος από την αρχαιότητα υπήρξε γέφυρα

Το τουρκικό γεωτρύπανο μεταξύ Ρόδου και Κύπρου – Εκεί που διεκδικεί η Τουρκία τα μεγάλα κοιτάσματα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr