Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε κέντρο φιλοξενίας στον Όλυμπο οι ηλιολάτρες Κούρδοι Γιαζίντι

Σε κέντρο φιλοξενίας στον Όλυμπο οι ηλιολάτρες Κούρδοι Γιαζίντι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ασφαλές καταφύγιο στην «αγκαλιά» του βουνού των θεών, στο κέντρο φιλοξενίας της Πέτρας Ολύμπου, βρήκαν οι ζωροαστριστές ηλιολάτρες Κούρδοι Γιαζίντι από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία, που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, μετά το κλείσιμο των συνόρων.

Εκατοντάδες Γιαζίντι, που δραπέτευσαν από το Ιράκ και το Ισλαμικό Κράτος (τον Daesh, όπως τον αποκαλούν οι ίδιοι), συμφώνησαν στη μεταφορά τους στο κέντρο υποδοχής (στο Παλιό Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου) και περιμένουν πλέον το επόμενο «βήμα» στο ταξίδι τους, την αίτηση μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης, που θα τους φέρει σε κάποια χώρα της βόρειας Ευρώπης.

Πρόκειται για έναν χώρο στους πρόποδες του Ολύμπου, που στο παρελθόν λειτούργησε ως σανατόριο και κατόπιν ως ψυχιατρείο, το οποίο έκλεισε πριν από χρόνια, λόγω του φαινομένου της ιδρυματοποίησης των ασθενών και με στόχο την καλύτερη ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό ιστό.

«Ήρθαμε εδώ για να ξεφύγουμε από τα προβλήματα στην Ειδομένη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νεαρός Τάρεκ, από το βόρειο Ιράκ, εξηγώντας πως λίγο πριν φύγουν από εκεί, οι εντάσεις ήταν μεγάλες.

Δηλώνει «ασφαλής και χαρούμενος» που είναι στην Πέτρα Ολύμπου, αλλά ζητά «καλύτερες υπηρεσίες» και μεγαλύτερη παρουσία εθελοντών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, προκειμένου να παρέχεται περισσότερη βοήθεια στους πρόσφυγες.

«Στην Ειδομένη υπήρχαν πολλοί τσακωμοί και προβλήματα» λέει από την πλευρά του ο Χαουάς Χάλαφ, ο οποίος δηλώνει και ο ίδιος χαρούμενος που ξέφυγε από τον λασπότοπο του άτυπου καταυλισμού στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων.

Ζητά, ωστόσο, να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και στο κέντρο της Πέτρας Ολύμπου, κυρίως σε ό,τι αφορά την παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.

Πάντως θα ήταν καλό να ενημερώσει κάποιος τους Γιαζίντι ότι ο Όλυμπος, σύμφωνα με τις ηλιολατρικές δοξασίες τους, είναι και δικό τους ιερό βουνό. Είναι βέβαιο ότι οι Γιαζίντι θα τιμήσουν και τον Όλυμπο και την ελληνική φιλοξενία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Πέντε ρουκέτες από ιρακινό έδαφος έπληξαν αμερικανική βάση στη Συρία

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr