Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ως τον Σεπτέμβριο η ομαλοποίηση της κατάστασης με τους πρόσφυγες

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης με τους πρόσφυγες ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση έως τον Σεπτέμβριο. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δια στόματος του Γιάννη Μουζάλα εκτιμά ότι έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο επιμερισμού του προσφυγικού πληθυσμού σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την ανακατανομή των προσφύγων και μεταναστών που εδώ και μήνες συνωστίζονταν στο λιμάνι του Πειραιά, το αεροδρόμιο του Ελληνικού και τον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης ξεκίνησε πριν από το Πάσχα με την εκκένωση του λιμανιού και συνεχίζεται αυτές τις ημέρες με την απομάκρυνση των χιλιάδων προσφύγων από την Ειδομένη.

Οι πρόσφυγες που μετακινούνται από την Ειδομένη μεταφέρονται σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και στην Πιερία. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά και άλλους χώρους σε περιφέρειες της νότιας Ελλάδας, καθώς οι αρχές στην κεντρική Μακεδονία έχουν αντιδράσει έντονα στη συγκέντρωση των δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πολλά από τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας στη Μακεδονία θα διαλυθούν και θα δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις στις περιφέρειες όλης της χώρας, όπου θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες.

Βαρόμετρο για την ευόδωση του χρονοδιαγράμματος ομαλοποίησης της κατάστασης που έχει θέσει έως τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι η ουσιαστική ενεργοποίηση της διαδικασίας της επανεγκατάστασης (relocation) σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να αποχωρήσουν ορισμένοι από τους περίπου 54.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Παράλληλα μια ακόμα σοβαρή πτυχή για την ομαλοποίηση της κατάστασης είναι η στάση που θα τηρήσει η Τουρκία αναφορικά με τη συμφωνία της με την Ε.Ε. για το προσφυγικό. Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι αρχές σε Ελλάδα και Ε.Ε. αγωνιούν για το αν τελικά η Τουρκία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της για την ανάσχεση των ροών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στον χώρο που λειτουργούσε ο παράτυπος καταυλισμός της Ειδομένης έχουν απομείνει λιγότεροι από 2.000 πρόσφυγες. Μετά από δύο ημέρες επιχειρήσεων της Αστυνομίας απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 6000 άνθρωποι.

Σήμερα, ή το αργότερο την Παρασκευή, σύμφωνα με τις αρχές, αναμένεται να έχουν μεταφερθεί και οι τελευταίοι πρόσφυγες από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα στα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και την Πιερία.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πραγματοποιήσει επιθεώρηση της γραμμής που είναι κλειστή εδώ και τρεις μήνες, ενώ δεν αποκλείεται αν δεν χρειάζονται επισκευές τα πρώτα δρομολόγια προς την Ευρώπη να αρχίσουν άμεσα.

Το μεγαλύτερο στοίχημα για τις αρχές τώρα είναι η διαχείριση του πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών που έχουν στοιβαχθεί στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ο Γιάννης Μουζάλας εκτίμησε κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο ότι το Ελληνικό θα αδειάσει έως τις 20 Ιουνίου.

Οι συνθήκες εκεί δεν είναι κατάλληλες και από ορισμένους χαρακτηρίζονται ως τραγικές και απάνθρωπες. Για να προχωρήσει η διαδικασία απομάκρυνσης των προσφύγων και μεταναστών από τους χώρους του πρώην αεροδρομίου θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις, οι οποίες αναζητούνται στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πέραμα: Στο νοσοκομείο 5χρονη που καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πέρασε» από την Ολομέλεια το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Τραγωδία στη Χίο: Τρία μικρά κορίτσια νεκρά σε ναυάγιο

Γερμανία: Αυξάνεται η βία από τους μετανάστες

Περίπου 4,2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν βρει καταφύγιο στην Ε.Ε.

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr