Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διασώθηκαν οι 12 ναυτικοί φορτηγού πλοίου από βραχονησίδα στη Μύκονο (φωτο)

Διασώθηκαν οι 12 ναυτικοί φορτηγού πλοίου από βραχονησίδα στη Μύκονο (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μύκονος, Ναυάγια,

Η περιπέτεια των 12 ναυτικών, 9 από την Ουκρανία και 3 από το Αζερμπαϊτζάν, μελών του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Little Seyma» που προσάραξε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη νησίδα Τραγονήσι, νοτιοανατολικά της Μυκόνου, κάτω από πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες είχε τελικά αίσιο τέλος.

Οι 12 άνδρες με δικιά τους πρωτοβουλία αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το προσαραγμένο πλοίο, επιβιβάστηκαν σε μια σωστική λέμβο και βρέθηκαν σε παρακείμενη βραχώδη περιοχή (σπηλιά) περιμένοντας τη διάσωσή τους.

Εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, έπνεαν άνεμοι 10 μποφόρ, τα σωστικά μέσα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν το σημείο, εκτός από μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού που κατάφερε να φτάσει κοντά στο προσαραγμένο πλοίο το πρωί του Σαββάτου.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ομάδα της ΜΥΑ κατάφερε να προσεγγίσει τους 12 ναυτικούς και με ρυμουλκό σκάφος τους μετέφεραν στην περιοχή Λούρο της Μυκόνου, καλά στην υγεία τους.

Το Little Seyma που παραμένει προσαραγμένο, μετέφερε 2.700 τόνους αλεύρι και είχε ξεκινήσει από Ρωσία και πήγαινε στην Αμμόχωστο.

Ανακοίνωση του δήμου Μυκόνου

Η Δημοτική Αρχή Μυκόνου παρακολουθεί στενά από χθες το βράδυ την προσπάθεια διάσωσης των ναυαγών στο Τραγονήσι, με φυσική παρουσία του Δημάρχου Κωνσταντίνου Κουκά και του Προέδρου του Δ.Σ. Μιλτιάδη Ατζαμόγλου στο Λιμεναρχείο Μυκόνου, όπου και «εγκαταστάθηκε» το συντονιστικό όργανο της επιχείρησης σε άριστη συνεργασία με τον Λιμενάρχη Μυκόνου Παναγιώτη Καραμήτσα,τον Υπολιμενάρχη Παναγιώτη Κατσάρα και τον Αξιωματικό ΛΣ Νικόλαο Ζυγούρη, ενώ συνεχής είναι η επικοινωνία τόσο με το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής όσο και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Όλοι οι ναυαγοί είναι καλά στην υγεία τους, αφού περισυνελέγησαν πριν λίγη ώρα και μεταφέρθηκαν στο Λιμάνι Μυκόνου. Ο Δήμος Μυκόνου έχει συντονίσει όλες τις συναρμόδιες αρχές του Νησιού, ενώ έχει εξασφαλίσει ήδη τη διαμονή και τη διατροφή των ναυαγών.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο σημείο της προσάραξης του πλοίου κλιμάκια τόσο της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος (ΜΥΑ) όσο και της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πυρόσβεστικης (ΕΜΑΚ). Επίσης στο νησί κατέφθασαν ελικόπτερα super puma και σινούκ προκειμένου να συνδράμουν στο έργο διάσωσης και περισυλλογής των ναυαγών, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και το Κέντρο Υγείας του Νησιού.

Ειδική αναφορά αξίζει στους Μυκονιάτες ναυτικούς και ψαράδες οι οποίοι οδήγησαν τις Ειδικές Δυνάμεις του Λιμενικού και το ρυμουλκό που περισυνέλεξε τους ναυαγούς, στο σημείο της προσάραξης. Λόγω των θυελλωδών ανέμων 10 έως 11 μποφόρ, καθίσταται αδύνατη προς το παρόν η προσέγγιση του φορτηγού πλοίου, το οποίο επιτηρείται από Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ παράλληλα έχουν ενεργοποιηθεί οι διαδικασίες για την προστασία της περιοχής από ενδεχόμενη θαλάσσια ρύπανση.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Προσάραξη Φ/Γ πλοίου ξένης σημαίας στη Μύκονο και επιτυχής επιχείρηση διάσωσης πληρώματός του από τη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. υπό εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες

Ενημερώθηκαν, βραδινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Μυκόνου, Νάξου, Σύρου και Τήνου, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για περιστατικό προσάραξης του Φ/Γ πλοίου »LITTLE SEYMA» σημαίας Παναμά, με δώδεκα (12) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, μέλη πληρώματος, στη νήσο Τραγονήσι νότιο ανατολικά ν. Μυκόνου.

Το εν λόγω πλοίο, είχε αποπλεύσει από τη Ρωσία με προορισμό την Αμμόχωστο, έμφορτο με 2.700 tonnes φορτίου ΄΄Sun Flower΄΄.

Άμεσα υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ στην περιοχή προσπάθησαν να προσεγγίσουν πλοίο ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και ένα ρυμουλκό, αλλά λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη αυτό δυνατό.

Ομοίως ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, προσέγγισαν την περιοχή αλλά λόγω καιρικών συνθηκών αποχώρησαν.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και το Ρ/Κ «ΧΡΗΣΤΟΣ XL» προσέγγισαν το ανωτέρω πλοίο, ενώ το πλήρωμα του Φ/Γ πλοίου »LITTLE SEYMA» είχε ήδη επιβιβαστεί σε σωσίβια πνευστή λέμβο και αποβιβαστεί σε βραχώδη περιοχή.

Επίσης, απογειώθηκε ελικόπτερο (Chinook) του Στρατού Ξηράς από το αεροδρόμιο Μεγάρων στο οποίο επιβιβάστηκαν επτά (07) στελέχη της Ε.Μ.Α.Κ. και πέντε (05) στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία μετέβησαν στη ν. Μύκονο.

Άμεσα ξεκίνησε επιχείρηση απεγκλωβισμού, των δώδεκα μελών του Φ/Γ πλοίου, αρχικά από τα στελέχη της ΕΜΑΚ με τη συνδρομή του ελικοπτέρου Π.Α. με αρνητικά αποτελέσματα.

Στη συνέχεια στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συνδρομή αλιευτικού σκάφους καθώς και ταχύπλοου σκάφους, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή (βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 έως 9 bf), προέβησαν στον ασφαλή απεγκλωβισμό και διάσωση του πληρώματος.

Οι διασωθέντες μετεπιβιβάστηκαν στο Ρ/Κ «ΧΡΗΣΤΟΣ XL» Ν.Π. 11723 και ακολούθως μεταφέρθηκαν στο νέο λιμάνι Μυκόνου για τυχόν παροχή πρώτων βοηθειών.

Από τη Λιμενική Αρχή Μυκόνου, που διενεργεί την προανάκριση, τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Welt: «Ο επιζών της Πύλου»

Ούτε καν ο Βέμπερ δεν στήριξε έμπρακτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Κολομβία αποφάσισε να ανασύρει τον θησαυρό του «Σαν Χοσέ» – $20 δισ. στον βυθό

Διεθνής Αμνηστία: Δικαιοσύνη για το ναυάγιο της Πύλου – Σοβαρές αμφιβολίες για τις ελληνικές προθέσεις

Συνελήφθη 61χρονος για απόπειρα βιασμού ανηλίκου στη Μύκονο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr