Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ποια αυθαίρετα θα γκρεμιστούν άμεσα – Τι ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Ποια αυθαίρετα θα γκρεμιστούν άμεσα – Τι ανακοίνωσε η κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

To σχέδιο της κυβέρνησης κατά της αυθαίρετης δόμησης παρουσίασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης -παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελου όπου και ανακοίνωσαν δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων, με έμφαση στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

Ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πως με τροπολογία δημιουργείται μεταβατικό πλαίσιο επιτάχυνσης των παρεμβάσεων για τέσσερις κατηγορίες περιοχών:

Αναδασωτέες
Πυρόπληκτες
Ρέματα
Κατεδαφιστέα

Η τροπολογία, όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, θα είναι μεταβατική, μέχρι να λειτουργήσουν τα παρατηρητήρια δόμησης. Διευκρίνισε πως χωρίς να θίγεται η υπάρχουσα νομοθεσία, δίνεται δυνατότητα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιταχύνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Η τροπολογία, σύμφωνα με τον υπουργό, προβλέπει πως, παράλληλα με τους ισχύοντες μηχανισμούς, θα μπορεί να γίνει ταυτοποίηση και παρέμβαση από το ΥΠΕΝ με τους επιθεωρητές δόμησης.

Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα μπορεί να κινητοποιεί τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και ο υπουργός θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις για παρεμβάσεις και κατεδαφίσεις.

Παράλληλα, η τροπολογία εξασφαλίζει πόρους και μέσα στην απεκεντρωμένη διοίκηση για επιτάχυνση των παρεμβάσεων και κατεδαφίσεων. Με την τροπολογία δίνεται εξάλλου η δυνατότητα κατεδάφισης των αυθαιρέτων της Μακρονήσου, με υπουργική απόφαση.

Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε πως στην Αττική υπάρχουν περίπου 2.500 αυθαίρετα σε δασικές περιοχές και 700 σε παραλίες. Όπως συμπλήρωσε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των κατεδαφίσεων, με αντικειμενικά κριτήρια.

Ανέφερε επιπλέον πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι για τις παραλίες, μέχρι το τέλος του 2018, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους δασικούς χάρτες.

Προανήγγειλε πως στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται ηλεκτρονικά «σε δημόσια θέα», ενώ τόνισε ότι στο εξής τα πρόστιμα θα μεταφέρονται στην εφορία.

Π. Σκουρλέτης: Σύντομα σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης του τομέα Πολιτικής Προστασίας

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε πως σύντομα θα παρουσιαστεί και ένα σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης του τομέα Πολιτικής Προστασίας, που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως είπε, στις φυσικές καταστροφές μέχρι τώρα οι αποζημιώσεις προβλέπονταν μόνο για την πρώτη κατοικία, ωστόσο με τροπολογία πλέον επεκτείνονται και στη δεύτερη κατοικία. Ανέφερε επίσης ότι θεσμοθετείται ο μη συμψηφισμός των αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές με άλλες υποχρεώσεις των πληγέντων προς την εφορία.

Δήλωσε, δε, ότι η εντολή προς τα υπουργεία και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις είναι να «τρέξουν» και να εφαρμόσουν τους νόμους το συντομότερο δυνατό.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή τροπολογία, ο υπουργός εστίασε στο σκέλος που αναφέρεται στην εξυπηρέτηση των πληγέντων πολιτών με ταχείες διαδικασίες και με προσκόμιση λίγων εγγράφων.

Όπως ειδικότερα επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης:

– Εκτός από την κύρια κατοικία, προβλέπεται η αποζημίωση και της δευτερεύουσας.

– Ο συντελεστής αποζημίωσης είναι εξομοιωμένος για όλα τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού τους ως κόκκινα ή κίτρινα.

– Από τον πολίτη ζητείται είτε η βεβαίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είτε η βεβαίωση του συνεργείου που έκανε την καταγραφή.

– Θεσμοθετείται ο μη συμψηφισμός των αποζημιώσεων των πληγέντων με τις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Σ. Φάμμελλος: Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε πως οι δασικοί χάρτες είναι ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης και ήταν σημαντικό να προχωρήσουν «και για να δείξουν πού είναι το δάσος και πού η αυθαιρεσία».

Όπως τόνισε, οι δασικοί χάρτες στην Αττική ανατέθηκαν την περίοδο του 2008, παραδόθηκαν το 2010 και δεν αναρτήθηκαν. Ανέφερε ότι το ζήτημα της πρόληψης δασικών πυρκαγιών προετοιμάζεται και θα αναρτηθεί σε διαβούλευση κι αυτό σε έναν μήνα, ενώ πρόσθεσε πως θα γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα σε πυρόπληκτες περιοχές.

Παράλληλα, διέψευσε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για νομιμοποίηση αυθαιρέτων στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Υπογράμμισε, δε, ότι δεν επιτρέπεται τακτοποίηση αυθαιρέτου σε προστατευόμενες περιοχές, αιγιαλούς κτλ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φάμελλος για Φλωρίδη: «Πολιτικός γενίτσαρος, … ακροδεξιός, … χωρίς ηθική»

Μάτι-Τέμπη, «βδέλλες» και «ύαινες» – Ισοζύγιο της ντροπής

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης οφείλει να έλθει στην Βουλή και να απολογηθεί για τα Τέμπη

Φάμελλος: Το έγκλημα των Τεμπών μεγεθύνεται από την προσπάθεια του Μητσοτάκη για συγκάλυψη

FOCUS: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για «ανεπαρκή» μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr