Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μεγάλη διπλωματική νίκη: Ελεύθεροι Μητρετώδης και Κούκλατζης – Γυρίζουν Ελλάδα

Μεγάλη διπλωματική νίκη: Ελεύθεροι Μητρετώδης και Κούκλατζης – Γυρίζουν Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 167 ημέρες κράτησης στις τουρκικές φυλακές στην Αδριανούπολη.

Η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας είναι μια μεγάλη νίκη της ελληνικής διπλωματίας και των επιδέξιων και ικανότατων χειρισμών της καθ όλο το διάστημα της κράτησής τους.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο TRIBUNE, οι δύο άνδρες μας αφέθηκαν ελεύθεροι δίχως περιοριστικούς όρους.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι Εισαγγελέας και Ανακριτής «ξαφνικά πείσθηκαν» πως οι δύο Έλληνες έλεγαν την αλήθεια ότι εισήλθαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος.

Είναι οι πρώτοι δυτικοί κρατούμενοι που αφήνονται ελεύθεροι από το τουρκικό καθεστώς.

Η απελευθέρωσή τους είναι μεγάλη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας και πρόκειται για πολιτική απόφαση.

Τούρκοι δικαστές: Δεν υπάρχει κατασκοπεία

Τουρκικό δικαστήριο άφησε ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς εν αναμονή της δίκης τους, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για την αποφυλάκιση τους απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι να είναι προφυλακιστέοι.

Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα, καθώς η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα.

Η Ελληνίδα πρόξενος ενημέρωσε σχετικά και τους γονείς των δύο στρατιωτικών.

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί παρουσιάστηκαν σήμερα Τρίτη στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους και ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους, αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Η Εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

167 ημέρες κράτησης

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, κρατούνταν από τις 2 Μαρτίου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Στις 17 Ιουλίου, είχαν οδηγηθεί σιδηροδέσμιοι στο δικαστήριο, όπου άκουσαν για πέμπτη φορά τον δικαστή να τους αρνείται την απελευθέρωση, παρά το γεγονός ότι ακόμα και τώρα δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης συνελήφθησαν στις 3 Μαρτίου με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή και σύμφωνα με τους Τούρκους η θέση τους βαρύνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι είναι στρατιωτικοί και όφειλαν να έχουν την ελάχιστη γνώση προσανατολισμού.

Επισήμως πάντως δεν έχει ασκηθεί καμία κατηγορία από την τουρκική Δικαιοσύνη.

Τουρκικές πηγές μεταδίδουν ότι οι δύο στρατιωτικοί θα επιστρέψουν στην πατρίδα την Τετάρτη 15 Αυγούστου.

Εάν θα γίνει δίκη των δυο στρατιωτικών θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Το μήνυμα Τσίπρα

Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την απελευθέρωση από τις τουρκικές φυλακές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.

«Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν. Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας σε δήλωσή του.

Το μήνυμα Καμμένου

Μία φωτογραφία της Παναγιάς της Ελευθερώτριας δημοσίευσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Είχε προηγηθεί λίγα λεπτά πριν η είδηση της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών χωρίς περιοριστικούς όρους.

Θα τους παραλάβει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Την Τετάρτη 15 Αυγούστου μεταβαίνει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην Αδριανούπολη προκείμενου να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Στο αεροσκάφος θα επιβαίνουν υπουργοί της κυβέρνησης για να παραλάβουν τους δύο στρατιωτικούς με ασφάλεια στην πατρίδα.

Το μήνυμα Κοτζιά

Ο Νίκος Κοτζιάς με ανάρτησή του στο Twitter έδωσε τα ονόματα όσων συνέβαλαν στην απελευθέρωση των δύο ανδρών μας:

«Μεγάλη χαρά που Άγγελος και Δημήτρης είναι ελεύθεροι.

»Καλώς να έρθουν στην πατρίδα.

»Πολλά συγχαρητήρια στον πρέσβη μας Π. Μαυροειδή, στον ΠΥΒ Α. Μπαλτά και στην πρόξενο Σ. Θεοχαρίδη.

»Ευχαριστήρια σε όσους βοήθησαν από τουρκική πλευρά. Η διπλωματία είναι η μεγάλη κερδισμένη της βραδιάς».

Την ανάρτηση του Νίκου Κοτζιά στο Twitter αναπαρήγαγε με retweet και η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα:

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Συστάσεις προς την Τουρκία απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης.

«Η αποφυλάκιση και απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη, αφενός συνιστά στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών.

»Αφετέρου δε δείχνει και τον δρόμο που μπορεί και πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση.

»Θερμά συγχαρητήρια στα δύο στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων και στις Οικογένειές τους για το έξοχο φρόνημα και το υποδειγματικό ήθος που επέδειξαν, καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της επώδυνης δοκιμασίας», σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

«Χαιρετίζουμε το γεγονός της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Α. Μητρετώδη και Δ. Κούκλατζη, μετά από σχεδόν 5 μήνες αδικαιολόγητης κράτησης στις φυλακές Αδριανούπολης. Η απόφαση αυτή των τουρκικών Αρχών είναι θετική και θα συμβάλει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη φιλία των λαών μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και συνεχίζει:

«Προς την ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει και η τέλεση τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, των επίσημων εγκαινίων του ιστορικού κτηρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Σμύρνη, η οποία είχε αναβληθεί λόγω της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών τον παρελθόντα Μάρτιο.

»Οι συνεχείς προσπάθειες του Πρωθυπουργού, του Υπουργείου Εξωτερικών και των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδος στην Τουρκία απέδωσαν.

»Ο μεγάλος κερδισμένος αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η διπλωματία».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr