Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ελένη Ράικου κατέθεσε αγωγή κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς για τη Novartis

Η Ελένη Ράικου κατέθεσε αγωγή κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς για τη Novartis
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αγωγή κακοδικίας από την Ελένη Ράικου και τον σύζυγο της γιατρό, Λάζαρο Καρνέση, το όνομα του οποίου βρίσκεται στην λίστα των γιατρών που ελέγχεται για την υπόθεση της Novartis.

Η τέως Εισαγγελέας Διαφθοράς και ο σύζυγος της προσέφυγαν στο Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας σε βάρος της σημερινής επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη και δύο εισαγγελέων – συνεργατών της των Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη.

Τους χαρακτηρίζουν ως υπευθύνους για την διαρροή της είδησης περί εμπλοκής του Λάζαρου Καρνέση στην υπόθεση της Novartis, και δη στο σκέλος που αφορά χρηματισμό γιατρών για την προώθηση συγκεκριμένων προιόντων της φαρμακοβιομηχναίας, και ζητούν -για παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης – από τον καθένα χρηματική αποζημίωση 50.000 ευρώ , έκαστος (συνολικά 300.000 ευρώ).

Τα ερωτήματα βέβαια που ανακύπτουν από αυτή την κίνηση (έχει ήδη προηγηθεί και μια μήνυση από τον κ. Καρνέση) και έχουν να κάνουν με την ουσία της υπόθεσης και όχι με τις όποιες ενέργειες μπορεί να γίνονται για να διασκεδάζουν τις εντυπώσεις, είναι εύλογα…

Πόθεν συμπέραναν αλλά κυρίως πώς μπορούν να αποδείξουν οι δύο προσφεύγοντες ότι η διαρροή για το χρηματικό ποσόν που φέρεται να είχε λάβει σε λογαριασμό του ο κ. Καρνέσης, προέρχεται από την διάδοχο της κ. Ράικου στην Εισαγγελία διαφθοράς και τους δύο συνεργάτες της, επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς;

Η τεράστια δικογραφία της υπόθεσης με τα πολλά σκέλη και βέβαια το πλούσιο αποδεικτικό υλικό είναι σε γνώση – όπως πολύ καλά είναι σε θέση να γνωρίζει η κ.Ράικου- και πολλών άλλων αρμοδίων για την πλήρη διερεύνηση της.

Όπως για παράδειγμα είναι τα πολυμελή κλιμάκια των εξειδικευμένων πραγματογνωμόνων που κάνουν φύλλο και φτερό όλα τα έγραφα στοιχεία, ανάμεσα στα οποία είναι και τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών , και όχι μόνον, και των 4.000 και πλέον γιατρών που διερευνώνται.

Η κ. Ράικου και ο σύζυγος της έχουν βεβαίως δικαίωμα να εξαντλήσουν κάθε ένδικό μέσον που τους παρέχει ο νόμος για να υπερασπιστούν στον εαυτό τους καθώς υποστηρίζουν ότι συκοφαντούνται και ότι πλήττεται αδίκως ο κ. Καρνέσης με απώτερο στόχο να στοχοποιηθεί η ίδια.

Ως έμπειρη εισαγγελική λειτουργός όμως που είναι γνωρίζει πολύ καλά και τις πολλές πιθανές πηγές… διαρροής στοιχείων (και επί των ημερών της άλλωστε το σύστημα των …διαρροών μια χαρά δούλευε), αλλά κυρίως και ποια στοιχεία απαιτούνται, που εν προκειμένω δεν φαίνεται να έχουν στην διάθεση τους, για να προσωποποιήσουν τις κατηγορίες τις οποίες απευθύνουν στα πρόσωπα της κ.Τουλουπάκη και των δύο συνεργατών της.

Έτσι ή αλλιώς η αγωγή τους θα κριθεί από το αρμόδιο Δικαστήριο στο οποίο και υποβλήθηκε.

Το θέμα ουσίας όμως παραμένει …κι αφορά στοιχεία και όχι υποθέσεις όπως είναι η κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρα που αποκάλυψε το Documento η οποία φαίνεται να «δένει» περαιτέρω την υπόθεση της Novartis.

Καθώς αυτό που έχει βαρύνουσα σημασία στην επίμαχη κατάθεση είναι πως όσα καταθέτει η μάρτυρας αναφορικά με τον χρηματισμό γιατρών από τη φαρμακευτική εταιρεία συμπίπτουν με τα αποτελέσματα της έρευνας για 4.200 γιατρούς που «συνεργάζονταν» με τη Novartis.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας εξετάζεται και η περίπτωση του Λάζαρου Καρνέση, συζύγου της πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράικου, και συγκεκριμένα αν συμπεριλαμβάνεται στους γιατρούς που πραγματοποιούσαν εικονικές μελέτες για λογαριασμό της Novartis και έπειτα εισέπρατταν χρήματα από αυτήν.

Να σημειωθεί ότι η Ελ. Ράικου, που ερευνούσε τη συγκεκριμένη υπόθεση και στην οποία είχαν σταλεί στοιχεία για εμπλεκόμενους γιατρούς, όφειλε να ζητήσει αμέσως την εξαίρεσή της αν στα ονόματα που είχε στη διάθεσή της υπήρχε και αυτό του συζύγου της.

Απ΄ την πλευρά του ο κ.Καρνέσης είχε σχολιάσει στο Documento, που επικοινώνησε μαζί του,αναφορικά με την επίμαχη συνεργασία του με τη Novartis, ότι «αφορά ερευνητικό πρόγραμμα που έγινε το 2010 σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους, στο οποίο συμμετείχα ως ερευνητής. Είχε να κάνει με ένα πρωτόκολλο για υπέρταση.

Συγκεκριμένα αφορούσε ένα υπερτασικό και καταξιωμένο φάρμακο, το Diovan. Κάναμε έρευνα για την ασφάλεια του φαρμάκου αυτού και τις παρενέργειές του.

Το φάρμακο ήταν ήδη στην αγορά, δεν είναι πειραματικό φάρμακο, ούτε ογκολογικό ούτε τίποτε. Κυκλοφορούσε κανονικά στην αγορά και ήταν δοκιμασμένο. Γινόταν έλεγχος για τη ρήτρα ασφάλειας του και την αποτελεσματικότητά του».

Σχετικά με το πόσα χρήματα και σε ποιον λογαριασμό καταβλήθηκαν από τη Novartis, ο Λάζ. Καρνέσης υποστήριξε:

«Δόθηκε πράγματι το ποσό των 1.000 ευρώ εκείνη την εποχή.

»Ούτε καν είχα τότε (λογαριασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο).

»Ανοιξα προσωπικό λογαριασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2012 για να σπουδάσουν τα παιδιά μου.

»Το ένα παιδί τελικά μετακινήθηκε στην Αμερική. Στέλνω μέσω της Ελλάδας λεφτά μου (στον λογαριασμό του Ην. Βασιλείου) για να πάνε κάποια στιγμή εκεί τα παιδιά μου, γιατί θα πάνε.

»Δεν είναι κοινός λογαριασμός με τη σύζυγό μου. Από το 2012 και για περίπου πέντε χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία συναλλαγή σε αυτό τον λογαριασμό.

»Εγιναν κάποιες συναλλαγές το 2017 που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το πράγμα.

»Τα λεφτά από τη Novartis κατατέθηκαν σε κοινό λογαριασμό που διατηρώ με τη σύζυγό μου στην Ελλάδα. Ολα αυτά αποδεικνύονται εύκολα».

Σχετικά με το αν έχει λάβει έγκριση από το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται και από τον ΕΟΦ –όπως απαιτείται– προκειμένου να συμμετέχει στην επίμαχη μελέτη, ο Λάζ. Καρνέσης δήλωσε:

«Ολα αυτά κανονικά γίνονται και με την έγκριση του ΕΟΦ, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ τι έγινε πριν από εννέα χρόνια – εδώ δεν θυμάμαι τι έγινε πριν από εννέα μέρες.

»Πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα 1.000 ευρώ. Θα μπορούσα να κάνω δέκα τέτοια τον χρόνο και να τα κονομάω. Δεν έκανα.

»Δεν έχω καμία άλλη συναλλαγή ούτε επαφή με τη Novartis εδώ και εννέα χρόνια. Ούτε τους ξέρω ούτε με ξέρουν.

»Αλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από το πόθεν έσχες, όπου τα πάντα, από το πρώτο ευρώ, είναι δηλωμένα. Ας είμαι εγώ στους 4.200 γιατρούς ο ένας διαπλεκόμενος».

Από την πλευρά της βέβαια η μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση, που περιγράφει στην κατάθεσή της πώς χρηματίζονταν οι γιατροί από τη Novartis –και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γινόταν με όλους τους εμπλεκόμενους–, αποδομεί τον ισχυρισμό περί μελετών, λέγοντας ότι αυτές αποτελούσαν την πρόφαση για να δοθούν τα χρήματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση-χαστούκι για κυβέρνηση Μητσοτάκη και Δικαιοσύνη: 8 στους 10 βλέπουν συγκάλυψη στα Τέμπη

Κασσελάκης: Επίθεση στη Δικαιοσύνη για στοχοποίηση του και μεροληψία υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τέμπη: Επίθεση του Αρείου Πάγου στα ΜΜΕ, αλλά καμία απάντηση στις καταγγελίες Καρυστιανού

Ούτε καν ο Βέμπερ δεν στήριξε έμπρακτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο

Κασσελάκης: Οι πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη θυμίζουν καθεστώτα άλλων δεκαετιών ή άλλων χωρών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr