Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Όλο το σχέδιο της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη προς την Εφορία

Όλο το σχέδιο της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη προς την Εφορία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τη ρύθμιση των οφειλών σε έως και 120 δόσεις προς την Εφορία ανοίγει η κυβέρνηση το νέο πακέτο των φοροελαφρύνσεων.

Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή για να ψηφιστεί έως τις 10 Μαΐου μαζί με τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίες λεπτομέρειες της ρύθμισης κλείδωσαν τη Μεγάλη Πέμπτη και αμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσει να στήνεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέσω της οποίας οι οφειλέτες θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για να ρυθμίσουν τα φορολογικά χρέη τους.

Στόχος είναι η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή να τεθεί σε λειτουργία στις 15 Μαΐου.

Η ρύθμιση αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, επιτηδευματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, ανέργους, αγρότες.

Από το νέο σχήμα θα εξαιρεθούν μόνο όσοι τελεσίδικα έχουν ενταχθεί στο εξωδικαστικό μηχανισμό και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.3869/2010).

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η νέα ρύθμιση, ο οποία θα είναι έκτακτη καθώς θα έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα προβλέπει τα εξής:

– Δόσεις: Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα κερδίζουν οι οφειλέτες για να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα ξεκινάει από τις 18 και θα φθάνει έως τις 120.

– Ελάχιστη δόση: Το ποσό της ελάχιστης μηνιαίες δόσεις θα ανέρχεται σε 20 ευρώ προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι με μικρές οφειλές και χαμηλά εισοδήματα.

– Χωρίς εισοδηματικό κριτήριο: Οφειλέτες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα υπάγονται κατευθείαν στο καθεστώς των 120 δόσεων. Ανεξάρτητα δηλαδή από το ύψος της οφειλής τους θα κερδίζουν τις 120 δόσεις. Βέβαια όσο πιο μεγάλο είναι το ύψος της οφειλής τόσο θα αυξάνεται η ελάχιστη μηνιαία δόση. Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ χρωστάει στην Εφορία 4.000 ευρώ. Θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση και να εξοφλήσει την οφειλή του σε 120 δόσεις των 34 ευρώ το μήνα.

– Κόφτης εισοδήματος: Για τους οφειλέτες με εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ θα εφαρμόζεται ένας μαθηματικός τύπος, ένας αλγόριθμος ο οποίος θα προσδιορίζει το ποσοστό της φοροδοτικής ικανότητας του οφειλέτη. Θα καθορίζει δηλαδή το αριθμό των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης της οφειλής ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του.

– Εκπτώσεις: Προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής.

Αναγκαστικά μέτρα:

Με την υπαγωγή στη ρύθμιση θα αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) και θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα δίμηνης διάρκειας.

Απώλεια ρύθμισης:

Ο οφειλέτης θα χάνει την ρύθμιση εφόσον δεν καταβάλλει δυο δόσεις όπως επίσης και τις βεβαιωμένες οφειλές του 2019. Η απώλεια της ρύθμισης θα έχει ως συνέπεια την αναβίωση της οφειλής και όλων των προσαυξήσεων και προστίμων.

Χρέη που ρυθμίζονται:

Η ρύθμιση θα έχει ως πεδίο εφαρμογής τα χρέη που δημιουργήθηκαν έως της 31η/12/2018, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η 31/3/2019, δηλαδή τα κέρδη που δημιουργήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα παραμείνει ενεργή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Χρέη στο Δημόσιο: Μέχρι τη Δευτέρα η τελευταία ευκαιρία επανένταξης στις 120 δόσεις

Μετεκλογικό σοκ: Αυξάνεται η φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση υποβολής μέχρι τις 31 Ιουλίου

ΑΑΔΕ: Πώς θα αναβιώσετε τις παλιές σας ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο σε 72 ή 120 δόσεις

Φοροδιαφυγή πάνω από 600.000 ευρώ από γνωστό bar εστιατόριο της Γλυφάδας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr