Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιστήμονες: Λένε ψέματα οι Τούρκοι για τη γεώτρηση από τον «Πορθητή»

Επιστήμονες: Λένε ψέματα οι Τούρκοι για τη γεώτρηση από τον «Πορθητή»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έλληνες και Κύπριοι επιστήμονες, ειδικοί στους υδρογονάνθρακες, αμφισβητούν ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει φτάσει σε βάθος τριών χιλιομέτρων όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα.

Εκτιμούν μάλιστα ότι οι εταιρείες κολοσσοί, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ δεν επηρεάζονται από τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι αδύνατον σήμερα, και ιδιαίτερα με μια ομάδα και ένα πλοίο που μόλις ξεκίνησε να υπάρχει (αγοράστηκε πριν δύο μήνες) να είναι σε θέση να κάνουν μια τέτοια γεώτρηση» ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV ο πρόεδρος του ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), Γιάννης Μπασιάς.

Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντουρμέζ δήλωσε πως ο στόχος της Άγκυρας είναι ο «Πορθητής» να φτάσει σε βάθος 5 χιλιομέτρων μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

«Ο Πορθητής είναι στη θέση του από τις 4 Μαΐου, κανονικά θα έπρεπε να έχει ήδη τελειώσει τη γεώτρηση και όχι να ξεκινά τώρα.

»Παίζεται ένα γεωπολιτικό παιχνίδι και εκβιάζουν», υποστήριξε ο Ντίνος Νικολάου, μέλος εταιρείας υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

Στην κυπριακή ΑΟΖ δραστηριοποιούνται συνολικά 33 εταιρείες, μερικές από τις οποίες είναι πραγματικά παγκόσμια μεγαθήρια.

Όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, εκείνες δεν σκέφτονται σε καμία περίπτωση να υποχωρήσουν στις τουρκικές πιέσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Άγκυρα συνεχίζει τις πιέσεις προκειμένου να πετύχει συνεκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων, με αυτό τον τρόπο δεν θα εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία και το Ιράν, όπως συμβαίνει σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Ηλεκτρικό ρεύμα: Που θα κυμανθούν τα τιμολόγια Απριλίου

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr