Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έξι νεκροί και 55-60 τραυματίες στη Χαλκιδική – «Πρωτόγνωρη κρίση» λένε Τζιτζικώστας και Χρυσοχοΐδης

Έξι νεκροί και 55-60 τραυματίες στη Χαλκιδική – «Πρωτόγνωρη κρίση» λένε Τζιτζικώστας και Χρυσοχοΐδης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έξι νεκροί -μεταξύ των οποίων δύο παιδιά- δεκάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν από χθες βράδυ τη Χαλκιδική.

Σε δηλώσεις του ο Απόστολος Τζιτζικώστας, χαρακτήρισε την κατάσταση «πρωτόγνωρη κρίση».

Είπε ακόμα πως από την πλευρά της Περιφέρειας, τις επιχειρήσεις συνδράμουν 100 υπάλληλοι με 40 μηχανήματα.

Όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική, ένα 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία έχασε τη ζωή του στα Νέα Πλάγια, όταν το στέγαστρο ταβέρνας καταπλάκωσε θαμώνες του καταστήματος.

Στο ίδιο σημείο τραυματίστηκε θανάσιμα και μια 54χρονη, επίσης από τη Ρουμανία.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν επίσης τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη και το όχημά τους φαίνεται να ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους.

Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι 18 ετών, είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας.

»Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, ο κ. Αθανάσιος Καλτσάς.

«Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα έρευνες διεξάγει το Λιμενικό Σώμα στην θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας για τον εντοπισμό 62χρονου ψαρά.

Όπως έγινε γνωστό, είχε πάει με την ξύλινη βάρκα του γύρω στις 18.00 για ψάρεμα· έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πυροσβεστική λίγο μετά τη 01.00, αναφέρεται ότι ως εκείνη την ώρα είχαν γίνει 30 διασώσεις από κατοικίες και οχήματα και εκατοντάδες κοπές δέντρων, απομακρύνσεις αντικειμένων από το οδόστρωμα και αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα.

Συγκάλεσε σύσκεψη ο Χρυσοχοΐδης

Η ύβρις τιμωρείται σε αυτήν εδώ τη ζωή. Η αμετροεπής δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όταν παρέλαβε το υπουργείο, «μας πληγώνει το Μάτι και η διαχείριση τέτοιων κρίσεων», τονίζοντας ότι θα υποσχεθούμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά, μέσα σε 24 ώρες ήρθε η Φύση και η Κλιματική Αλλαγή για να την πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που ήδη μετρά τους πρώτους έξι νεκρούς από φυσική καταστροφή στη θητεία του, συγκάλεσε σύσκεψη στο δημαρχείο Μουδανιών για την φονική θεομηνία, που έπληξε τη Χαλκιδική.

Στη σύσκεψη εμφανίστηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος και ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς.

Στην ίδια σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού.

Η σύσκεψη ήταν κλειστή. Μετά την ολοκλήρωσή της, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε:

«Εκφράζουμε την οδύνη μου εκ μέρους όλων, θρηνούμε για την απώλεια των ανθρώπων, θα είμαστε αλληλέγγυοι.

»Θέσαμε επί τάπητος τα επόμενα βήματα στη διαχείριση της κρίσης.

»Υπήρξε μια πρωτοφανής, γενναία και με αυταπάρνηση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνεχίζοντας την αμετροέπειά του, σαν η Πυροσβεστική να μην ήταν μέχρι πριν τρεις ημέρες γενναία, περίμενε τον Χρυσοχοΐδη.

«Θέλω να ζητήσω από όλους να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε όλοι να δρόμοι να γίνουν πολλοί γρήγορα προσβάσιμοι», είπε ακόμα ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Τζιτζικώστας: Πρωτόγνωρη η κρίση, θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την Πυροσβεστική και την Αστυνομία

Τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα βρίσκεται «πάνω στο πρόβλημα», όπως «το έκανε από την πρώτη στιγμή» και θα συνεχίσει να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας που έπληξε χθες στη Χαλκιδική, έδωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σύσκεψη στα Ν. Μουδανιά, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

«Η καλή συνεργασία και ο συντονισμός φάνηκε σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, γιατί η Χαλκιδική δεν είχε ξαναδεί τέτοιου είδους φαινόμενα της τελευταίες δεκαετίες» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τόνισε, ότι η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης από χθες και υπογράμμισε ότι σχετικό αίτημα υποβλήθηκε χθες βράδυ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έγινε δεκτό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Είχαμε έγκαιρα ειδοποιήσει με πολλά δελτία Τύπου τον κόσμο, ότι έρχεται αυτή η κακοκαιρία, γιατί ήταν πραγματικά πρωτοφανής» είπε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος βεβαίως δεν προνόησε πώς θα διάβαζαν και οι τουρίστες τα δελτία Τύπου. Απόδειξη ότι οι περισσότεροι νεκροί είναι τουρίστες.

Άρα, το δελτίο Τύπου που έλεγε ότι «έρχεται κακοκαιρία» μάλλον δεν διαβάστηκε από εκείνους που έχασαν τις ζωές τους.

«Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήσαμε όλο το μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και βρίσκονται έξω, συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, σαράντα οχήματα, σαράντα μηχανήματα έργου, όπως ονομάζονται, με εκατό άτομα προσωπικό και ταυτόχρονα εδώ και λίγη ώρα έχουν βγει δεκαπέντε κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να επισκεφθούν όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί και να γίνει καταγραφή των ζημιών».

«Αυτό που από την πρώτη στιγμή κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να βρισκόμαστε πάνω στο πρόβλημα, μέσα στην κρίση, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες, αλλά και τους φορείς που δίνουν την μεγάλη μάχη, όπως είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και οι εθελοντικές ομάδες, τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Κλιματική Αλλαγή – Εάν κρατούσε παραπάνω θα είχαμε περισσότερους νεκρούς

Ο Ευθύμης Λέκκας, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 ότι τα φαινόμενα αυτά σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, κάνοντας λόγο για έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο ενώ η νέα Δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά μίλησε για εικόνες αποκάλυψης και τεράστια καταστροφή καθώς όπως είπε «άνοιξαν οι ουρανοί».

Εκτίμησε δε ότι τα θύματα ίσως να ήταν περισσότερα εάν το φαινόμενο διαρκούσε παραπάνω.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών με χαλάζι και ανεμοστρόβιλους

Μακάβριος καυγάς σε κηδεία: Ο αδελφός του νεκρού πέταξε στο κεφάλι της νύφης του μαρμάρινο σταυρό

Καστοριά: Σε δολιοφθορά αποδίδουν την έκρηξη στο ξενοδοχείο Τσάμης, οι ιδιοκτήτες του

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή γυναίκα που έπεσε στο Θερμαϊκό

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 19χρονος φοιτητής από την Κύπρο, μέσα στο διαμέρισμα του

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr