Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΠΟΜΙΔΑ: Μείωση της φορολογίας των ενοικίων «κόντρα» στα υψηλά ενοίκια λόγω έλλειψης σπιτιών από το AirBNB

ΠΟΜΙΔΑ: Μείωση της φορολογίας των ενοικίων «κόντρα» στα υψηλά ενοίκια λόγω έλλειψης σπιτιών από το AirBNB
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μείωση της φορολογίας των ενοικίων ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) για να μπει τέλος στα υψηλά ενοίκια που διαμορφώνονται στην αγορά λόγω έλλειψης προσφοράς σπιτιών σε «μόνιμους» ενοικιαστές καθώς μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών προτιμά να προσφέρει τα ακίνητα του προς ενοικίαση μέσω AirBNB.

Την πρόταση ανάλυσε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς στο 37ο ετήσιο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΑ το Σάββατο, 25/1.

Συγκεκριμένα η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την μείωση της φορολογίας των ενοικίων:

-Για μισθώματα κύριας κατοικίας μέχρι 12.000€ από 15% σε 5%.

-Για μισθώματα από 12.001 – 35.000€ από 35% σε 25%.

-Για μισθώματα από 35.001€ και άνω από 45% σε 35%.

Στόχος της πρότασης αυτής, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, είναι η σταθεροποίηση των ενοικίων κατοικιών με την μοναδική βιώσιμη μακροπρόθεσμα μέθοδο, που είναι η αύξηση της προσφοράς κατοικίας στην αγορά των μισθώσεων.

Το αποτέλεσμα της υιοθέτησης αυτού του μέτρου από την κυβέρνηση, θα είναι να δοθεί ουσιαστικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι σήμερα προτιμούν να διαθέτουν τα σπίτια τους προς ενοικίαση στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων (AirBNB κλπ.), να τα επαναπροσανατολίσουν στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας.

«Το μέτρο θα επικροτηθεί από όλη την κοινωνία και θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της προσφοράςτων διαθέσιμων κατοικιών για κύρια κατοικία, καθιστώντας την ανταγωνιστικότερη από την προσφορά τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις!

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα σπεύσουν να προσφέρουν κάθε διαθέσιμη κατοικία, σε ενοικιαστές αποκλειστικά κύριας κατοικίας ως προτιμητέους ενοικιαστές, και να ανανεώσουν τις υπάρχουσες μισθώσεις κύριας κατοικίας.

Έτσι θα διατεθεί στην αγορά, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, και μεγάλος αριθμός πλήρως ανακαινισμένων κατοικιών, σε άριστη κατάσταση.

Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ θα προστατεύσει ουσιαστικά τους παλαιούς και νέους ενοικιαστές κύριας κατοικίας, χωρίς να μας γυρίσει πίσω στον «μεσαίωνα» του Ενοικιοστασίου», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) κ. Στράτος Παραδιάς (επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της πρότασης που θα υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών).

Ο κ. Παραδιάς τόνισε στην εισαγωγική ομιλία του ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν σημαντικές θετικές εξελίξεις στα προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων, όπως η άμεση αλλά όχι και ισότιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η τριετής αναστολή του Φόρου Υπεραξίας, η τριετής αναστολή ΦΠΑ στην αντιπαροχή και η απαλλαγή από αναδρομικά Δημοτικά Τέλη για τους χώρους που τακτοποιήθηκαν με τη νομοθεσία περί αυθαιρέτων.

Στάθηκε ωστόσο και στις πέντε κυριότερες «απειλές» για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία που είναι:

1. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που θα εκτοξεύσει τους φόρους κεφαλαίου. «Οι τιμές ζώνης πρέπει να παραμείνουν στα χαμηλότερα όρια κάθε περιοχής, και όχι να αυξηθούν από κάποιες ευκαιριακές μεταβιβάσεις», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

2. Η απαξίωση των υφισταμένων κτιρίων από την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. «Το κόστος των υλικών πρέπει να συμπεριληφθεί στην φοροαπαλλαγή για την ανακαίνιση κτιρίων», σημείωσε.

3. Οι διεκδικήσεις του Δημοσίου από Κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, οριοθέτηση αιγιαλού κλπ. Ο κ, Παραδιάς επεσήμανε την ανάγκη να επιλυθεί άμεσα το ιδιοκτησιακό πρόβλημα των εκτός σχεδίου ακινήτων που σήμερα στέλνει ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες στις επιτροπές και τα δικαστήρια.

4. Η εκτεταμένη φορολογική και πολεοδομική γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ είναι ο άμεσος περιορισμός των απαιτουμένων εγγράφων και η ηλεκτρονική χορήγησή τους.

5. Ο κίνδυνος για την επιστροφή σε «ενοικιοστασιακού τύπου» ρυθμίσεις στις μισθώσεις κατοικιών. Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει ως το μόνο μέτρο για την αύξηση της προσφοράς κατοικιών στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας, τη στοχευμένη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μισθωμάτων κατοικιών κατά -10 μονάδες σε σχέση με τα μισθώματα των βραχυχρόνιων και των εμπορικών κλπ. μισθώσεων!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ποιοι φορολογούμενοι δεν θα αναγκαστούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις

Κασσελάκης: Επίθεση στη Δικαιοσύνη για στοχοποίηση του και μεροληψία υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική παραδοχή της κυβέρνησης ότι δεν θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023

Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: Η Golden Visa οδηγεί «στον αφελληνισμό ολόκληρων περιοχών»

Συρία: Οι επιχειρηματίες στο Χαλέπι δεν αντέχουν τη βαριά φορολογία του καθεστώτος Άσαντ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr