Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατακλυσμός με νεκρούς στην Εύβοια – Αγώνα δίνουν οι πυροσβέστες

Κατακλυσμός με νεκρούς στην Εύβοια – Αγώνα δίνουν οι πυροσβέστες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μεγάλα προβλήματα στην Εύβοια προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή. Δύο ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους και νεκρό εντοπίστηκε ένα βρέφος οκτώ μηνών στην περιοχή των Πολιτικών. Υπόγεια και ισόγεια σπιτιών πλημμύρισαν και η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για βοήθεια.

Το βρέφος ανασύρθηκε από αστυνομικούς από σπίτι στα Πολιτικά παρουσία της Πυροσβεστικής και παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ.

Με ασθενοφόρο διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ακόμη δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τα σπίτια τους που πλημμύρισαν.

Επρόκειτο για έναν 86χρονο και μια 85χρονη, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στις οικίες τους, όπου βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα άτομο αγνοείται στην περιοχή Μπούρτζι.

Κλιμάκια της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας επιχειρούσαν στη διάρκεια της νύχτας στη συγκεκριμένη περιοχή, ιδίως στην παραλία, για να απεγκλωβίσουν δεκάδες ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν σε οικίες αλλά και σε αυτοκίνητα, ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα χρειάστηκαν αρκετές επεμβάσεις της Πυροσβεστικής από τα Ψαχνά μέχρι και την Λίμνη της Εύβοιας για να σβήσουν φωτιές που είχαν ξεκινήσει από κεραυνούς.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού – Μακεδονικού πρακτορείου στην περιοχή, τα «ποτάμια» που σχηματίστηκαν από τα ορμητικά νερά έφτασαν το ένα μέτρο σε ύψος και ακόμη και τα βαριά οχήματα της Πυροσβεστικής αδυνατούσαν να περάσουν σε διάφορα σημεία, δυσχεραίνοντας το έργο της.

Πρόβλημα αντιμετώπισαν και τροχόσπιτα που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορα οικόπεδα στην παραλιακή ζώνη και τα οποία κύκλωσαν όγκοι νερού.

Όπως μεταδίδει το egnomi.gr, ο ποταμός Λήλας υπερχείλισε και το νερό πέρασε πάνω από τις γέφυρες του Αφρατίου και του Βασιλικού, ενώ προβλήματα με υπερχειλίσεις και πλημμύρες καταγράφηκαν και στα Ψαχνά.

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι στο Μπούρτζι, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με αναφορές κατοίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως έγινε γνωστό, για την εξέλιξη των απεγκλωβισμών και των ενεργειών που γίνονται από τις αρμόδιες Αρχές ενημερώνεται συνεχώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στην περιοχή μεταβαίνει για την εκτίμηση της κατάστασης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είναι επίσης σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων Γεώργιο Ψαθά και τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα.

Μεταξύ άλλων τα Πολιτικά, τα Ψαχνά, ο κάμπος του Βασιλικού και το Λευκαντί βρέθηκαν στο έλεος της έντονης νεροποντής που μετέτρεψε δρόμους σε ποτάμια με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, να παρασυρθούν οχήματα και πολλοί κάτοικοι να εγκλωβιστούν σε οικίες, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε σημεία του οδικού δικτύου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ιδιαίτερα στα Ψαχνά και στα Πολιτικά το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών έχουν πλημμυρίσει ενώ μετά τις 8 το πρωί άρχισε σιγά-σιγά να πέφτει η ένταση της βροχής και το κύμα μετακινήθηκε περισσότερο νότια.

Στα Πολιτικά και στα Ψαχνά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά κ.ά. έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο. Χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται στο κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Οι επιχειρήσεις για απομακρύνσεις εγκλωβισμένων συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα από την Πυροσβεστική, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται όλος ο μηχανισμός, καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ τα φαινόμενα αναμένεται τα συνεχιστούν μέχρι τις μεσημεριανές ώρες σήμερα.

Νότια της Χαλκίδας οι πυροσβέστες αδυνατούν να φτάσουν στα σπίτια γιατί οι δρόμοι είναι κομμένοι και ζήτησαν ενισχύσεις από ελικόπτερο ώστε να ξεκινήσουν απεγκλωβισμοί ανθρώπων από ταράτσες των σπιτιών.

Όπως έγινε γνωστό, διατέθηκε ελικόπτερο για να βοηθήσει, ιδιαίτερα στο Μπούρτζι και το Λευκαντί, καθώς έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο και τα νερά δεν επιτρέπουν την κίνηση αυτοκινήτων.

Τα μονά οχήματα που έχουν μπει στην περιοχή είναι χωματουργικά οχήματα που έχει διαθέσει η Περιφέρεια.

Σημειώνεται πως από νωρίς τη νύχτα είχε το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν σε επιφυλακή λόγω των προβλέψεων της ΕΜΥ.

Ωστόσο, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, ο όγκος νερού που έπεσε ήταν πάρα πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα να σημειωθούν οι μεγάλες πλημμύρες.

Μέχρι πριν από λίγο, όπως ανακοινώθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα, είχαν πραγματοποιηθεί από οχήματα και οικίες 35 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 139 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων.

Οι κλήσεις αφορούσαν την ευρύτερη περιοχή του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων (Δ.Κ. Ψαχνών και Τ.Κ. Πολιτικών) και δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας και κυρίως στις περιοχές Μπούρτζι, Πολιτικά και Λευκαντί.

Για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 83 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 31 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και τρεις διασωστικές λέμβοι από την 1η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Επίσης, ενεργούν στις πλημμυρισμένες περιοχές εναέριοι διασώστες του Πυροσβεστικού Σώματος από την 1η ΕΜΑΚ με ένα ελικόπτερο, καθώς και ένα ακόμη ελικόπτερο για εναέρια επιτήρηση και συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούν.

Συνδρομή παρέχει το Λιμενικό Σώμα με ένα πλωτό μέσο και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου.

Λόγω των προβλέψεων της ΕΜΥ η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση την Κυριακή 17/3 το απόγευμα

FOCUS: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για «ανεπαρκή» μέτρα για τις φυσικές καταστροφές

Η Ρένα Δούρου τελεσίδικα αθώα για την πλημμύρα στη Μάνδρα

Ποιος ο καιρός μέχρι την Καθαρά Δευτέρα

Σάκης Αρναούτογλου: Που θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη με κακοκαιρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr