Ισλαμικό ΚράτοςΜετάλλαξη ΌμικρονΤουρκίαΚουρδιστάνΙσραήλΚορωνοϊός - Κορονοϊός
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣΕΑ: Καμπανάκι για την επικοινωνιακή διαχείριση της ανασκαφής στην Αμφίπολη

ΣΕΑ: Καμπανάκι για την επικοινωνιακή διαχείριση της ανασκαφής στην Αμφίπολη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τον κώδωνα του κινδύνου από την επικοινωνιακή διαχείριση της ανασκαφής στην Αμφίπολη κρούει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), με επιστολή που απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν η πρόεδρος του ΣΕΑ, Όλγα Σακαλή, και ο γενικός γραμματέας, Θέμης Βάκουλης, γίνεται λόγος για επικοινωνιακή διαχείριση της ανασκαφής και των ευρημάτων σε καθημερινή βάση «για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, πολιτικών και άλλων, αλλά και προς τέρψη μιας κοινής γνώμης εθισμένης στον εύκολο εντυπωσιασμό και την υπερκατανάλωση τηλεοπτικών, έντυπων και διαδικτυακών υποπροϊόντων».

Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού:

1. Να παρέμβει για να σταματήσει η πίεση που ασκείται στην αρχαιολογική έρευνα, λόγω της συνεχούς αναφοράς που γίνεται σε αυτή, ακόμα και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

2. Να αναθεωρήσει την επικοινωνιακή τακτική που ακολουθεί, ενδεχομένως υπό την επιρροή – κακών – συμβούλων, η οποία διαμορφώνει μια στρεβλή εικόνα για την αρχαιολογία και εκτρέφει μια νοσηρή αντίληψη για τη σχέση μας με το παρελθόν, που δεν τιμά ούτε την επιστήμη ούτε την ιστορική μνήμη που αυτή υπηρετεί.

3. Να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διαφυλάξει τα κάθε είδους δικαιώματα που έχει το Ελληνικό Δημόσιο ως κύριος του ανασκαπτόμενου μνημείου και του απεικονιστικού υλικού της αρχαιολογικής έρευνας, τα οποία οφείλει να τα διαχειρίζεται για το δημόσιο συμφέρον και όχι να τα αφήνει απροστάτευτα απέναντι σε προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων. Στο πλαίσιο αυτό, να μεριμνήσει άμεσα, προκειμένου να σταματήσει η ανεξέλεγκτη δημοσιοποίηση εικόνων και πληροφοριών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες, που φαίνεται πως έχουν απεριόριστη πρόσβαση στην ανασκαφή, ως μη όφειλε να συμβαίνει.

4. Να επιληφθεί για την ανεξέλεγκτη χρήση του ονόματος “Τύμβος Αμφίπολης” ή “Τύμβος Καστά” σε ιστοσελίδες και προσωπικές σελίδες στο διαδίκτυο, καθώς πληθαίνουν καθημερινά οι περιπτώσεις σφετερισμού του όρου.

5. Να διαφυλάξει την ασφάλεια του χώρου της ανασκαφής και να προστατεύσει, και με νομικά μέτρα, την ιδιωτική ζωή και την προσωπικότητα όσων εργάζονται σε μια αρχαιολογική έρευνα, στην οποία φαίνεται ότι κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν όρους τηλεθεάματος.

6. Να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η επικίνδυνη προβολή – μέχρι ηρωοποίηση – αρχαιοκαπήλων, ζητώντας την παρέμβαση και της Δικαιοσύνης.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου οφείλει να αντιληφθεί εγκαίρως τις επικίνδυνες ατραπούς στις οποίες έχει διολισθήσει η κατάσταση σχετικά με την ανασκαφή στην Αμφίπολη και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, προστατεύοντας, παράλληλα, και το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τζορτζ Όσμπορν: Είμαστε ανοιχτοί να δανείσουμε τα «Ελγίνεια» στην Ελλάδα με εγγύηση να μας επιστραφούν

Πομπηία: Αρχαιολογική ανακάλυψη – Δείτε το «δωμάτιο των σκλάβων» (βίντεο)

Δύο κεφαλές Ελλήνων θεών βρέθηκαν σε αρχαία ελληνική πόλη στην Τουρκία

Στην Κρήτη οι αρχαιότερες πατημασιές προγόνων του ανθρώπου

Δύο δύτες ανακάλυψαν στον βυθό θησαυρό με χρυσά νομίσματα της ρωμαϊκής εποχής

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr