Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλεξανδρούπολη: Μεταφέρουν ασθενείς COVID με ιδιωτικά μαύρα βανάκια – Περιγραφή ΣΟΚ

Αλεξανδρούπολη: Μεταφέρουν ασθενείς COVID με ιδιωτικά μαύρα βανάκια – Περιγραφή ΣΟΚ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένα απίστευτο αλαλούμ αποποίησης ευθυνών, χωρίς καμία πειστική απάντηση από τους αρμόδιους, προκάλεσε η σοβαρότατη καταγγελία στον ραδιοφωνικό σταθμό Status της Αλεξανδρούπολης για μεταφορά ασθενούς με Covid-19 από το νοσοκομείο της πόλης μέσω ιδιωτικής εταιρείας για λογαριασμό του ΕΚΑΒ και μάλιστα χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Σύμφωνα με τη διήγηση ακροάτριας του σταθμού, την περασμένη εβδομάδα η ίδια δέχτηκε τηλεφώνημα από τον σύζυγό της που νοσηλευόταν με Covid στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ο οποίος την ενημέρωσε ότι αν και δεν αποθεραπεύτηκε πλήρως και συνέχιζε να είναι θετικός, θα τον μετέφεραν αναγκαστικά στο σπίτι με ασθενοφόρο, ώστε να παραμείνει εκεί σε καραντίνα.

Της ζήτησε μάλιστα να τον περιμένει έξω από το σπίτι για να τον παραλάβει από το ασθενοφόρο.

Παρότι και η ίδια η σύζυγος του ασθενούς ήταν θετική και παρέμενε σε κατ’ οίκον καραντίνα, κατέβηκε στο πεζοδρόμιο, περιμένοντας το ασθενοφόρο.

Αντ’ αυτού, μόλις βγήκε από το σπίτι είδε ένα μαύρο φορτηγάκι, με τον οδηγό του έξω από το αυτοκίνητο και τον σύζυγό της κυριολεκτικά σωριασμένο στο πεζοδρόμιο έξω από το αυτοκίνητο, λόγω της εξάντλησης από την ασθένεια που δεν του επέτρεπε ούτε καν να αποβιβαστεί.

Ο οδηγός, που φορούσε μόνο μια πάνινη μάσκα ως μέτρο προστασίας, παρακολουθούσε εκ του μακρόθεν την προσπάθεια του ασθενή να σηκωθεί στα πόδια του, δηλώνοντας ότι ο ίδιος είναι απλά οδηγός και δεν έχει καμία υποχρέωση να αγγίζει ή ακόμη περισσότερο να βοηθά τον ασθενή κατά την επιβίβαση ή αποβίβαση.

Αποκάλυψε μάλιστα στη σύζυγο ότι είναι υπάλληλος εταιρείας ενοικιάσεως αυτοκινήτων, η οποία υπέγραψε σύμβαση με το κράτος για μεταφορά ασθενών!

Τελικά η γυναίκα, εξαντλημένη και η ίδια από τον ιό, αναγκάστηκε να μεταφέρει μόνη της τον σύζυγο σιγά σιγά στο εσωτερικό του σπιτιού.

Ασθενοφόρα

Από τη στιγμή που το περιστατικό έγινε γνωστό, ξεκίνησε και το γνώριμο «παιχνίδι» αποποίησης ευθυνών.

Από την πλευρά του ΕΚΑΒ Θράκης, ο διευθυντής του, Χαρίλαος Λώτης, μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό, αποκάλυψε πως «η Πολιτική Προστασία -και όχι το ΕΚΑΒ- υπέγραψε προ καιρού σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων για τη μεταφορά ασθενών που έχουν αποθεραπευτεί και δεν αφορά ασθενείς Covid.

»Τα περιστατικά Covid τα μεταφέρει μόνο το ΕΚΑΒ με ειδικά ασθενοφόρα, εξειδικευμένο προσωπικό και ειδικά μέτρα προστασίας» είπε αρχικά ο ίδιος.

Στη συνέχεια όμως αναίρεσε τον εαυτό του συμπληρώνοντας ότι «καμιά φορά αναθέτουμε και περιστατικά Covid στον ιδιώτη!

»Ωστόσο η σύμβαση προβλέπει ειδικές προδιαγραφές οχημάτων και μέτρα προστασίας των οδηγών».

Ο ίδιος κατέληξε ότι δεν γνωρίζει τελικά τι τηρήθηκε και τι όχι στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διοικητής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Ρούφος, ο οποίος, αφού ενημερώθηκε από τη σύζυγο για το περιστατικό, δήλωσε ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, καθώς υπεύθυνο για τις διακομιδές των ασθενών είναι το ΕΚΑΒ.

Δεν διευκρίνισε όμως ποιος άλλος, εκτός από το ίδιο το νοσοκομείο, κάλεσε την ιδιωτική εταιρεία και όχι το ΕΚΑΒ, δεδομένου ότι η σύμβαση προβλέπει σε ποιες περιπτώσεις καλείται το ΕΚΑΒ και σε ποιες περιπτώσεις ασθενών καλείται ο ιδιώτης.

Ο κ. Ρούφος κατέληξε επαναλαμβάνοντας διαρκώς «εγώ διοικώ το νοσοκομείο και όχι το ΕΚΑΒ».

Η «Εφ.Συν.» συνομίλησε με εργαζόμενους στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, που διαχειρίζονται καθημερινά τα εξιτήρια των περιστατικών Covid-19, προσπαθώντας να ρίξει φως στην υπόθεση της μεταφοράς ασθενών με ιδιωτική εταιρεία.

Οι εργαζόμενοι επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ιδιωτικού οχήματος συμβεβλημένης με το κράτος εταιρείας, για την αποκλειστική μεταφορά ασθενών με Covid-19 που μπορούν να περπατήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη διαδικασία ισχύει από τον Μάρτιο του 2021.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια των εξιτηρίων ενημερώνουν το ΕΚΑΒ για την ανάγκη μεταφοράς ασθενών που παραμένουν θετικοί στον ιό αλλά μπορούν να επιστρέψουν σπίτι και το ΕΚΑΒ ειδοποιεί με τη σειρά του την ιδιωτική εταιρεία ενοικίασης οχημάτων για να κάνει τη μεταφορά.

Το καταγγελλόμενο περιστατικό αναδεικνύει αφενός μεν πως το γονατισμένο ΕΣΥ αδυνατεί στα υπερκορεσμένα νοσοκομεία του να συνεχίσει να φιλοξενεί ασθενείς με Covid οι οποίοι δεν έχουν ακόμα συνέλθει και οι οποίοι στέλνονται άρον άρον σπίτι τους, αφετέρου ανατίθενται σε ιδιώτες αρμοδιότητες του ΕΚΑΒ, ιδιώτες μάλιστα που δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και τα ενδεδειγμένα πρωτόκολλα μεταφοράς.

Ενδεικτική, δε, της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται οι μεταφορές ασθενών από τους αρμόδιους είναι και η σχετική άγνοια που έδειξαν ως προς μια διαδικασία που ισχύει εδώ και μήνες και την οποία οι εργαζόμενοι την αντιμετωπίζουν ως πάγια τακτική.

Σημειώνεται πάντως πως η άποψη των εργαζομένων του νοσοκομείου με τους οποίους συνομίλησε η «Εφ.Συν.» είναι πως, ελλείψει ασθενοφόρων και λοιπών υποδομών και με το 4ο κύμα να έχει φέρει στα όριά τους και πάλι τα νοσοκομεία της περιοχής, ακόμα και η μίσθωση αυτών των ιδιωτικών οχημάτων είναι ίσως μια κάποια λύση…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλεξανδρούπολη: «Πουλάει τρέλα» ο καθηγητής που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση μαθήτριας

Κασσελάκης: «Το ΕΣΥ επί Μητσοτάκη έγινε ΕΓΩ»

Καταγγελία γιατρών ΕΣΥ: Έβαλαν ασθενή να πληρώσει απογευματινό χειρουργείο για έκτακτο περιστατικό!

Αλεξανδρούπολη: Νηπιαγωγός κλείδωνε 3χρονα σε αποθήκη για να ηρεμήσουν

Κασσελάκης από Ρέθυμνο: Το σύστημα Υγείας για τον πολίτη δεν λειτουργεί – Τεράστιες οι ελλείψεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr