Ισλαμικό ΚράτοςΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΠαραλλαγή B.1.1.529 της «Μποτσουάνα»ΚουρδιστάνΙσραήλΤουρκία
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Απάνθρωπες και απαράδεκτες συνθήκες στα κέντρα μεταναστών και τις φυλακές

Απάνθρωπες και απαράδεκτες συνθήκες στα κέντρα μεταναστών και τις φυλακές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Λόγο για απάνθρωπες και απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές καθώς και στα κέντρα κράτησης των μεταναστών κάνει η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), με έκθεσή της που θα δοθεί την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου στην δημοσιότητα.

Παρά τις δημόσιες συστάσεις που είχαν γίνει δύο χρόνια πριν στις ελληνικές αρχές για την βελτίωση της κατάστασης, η επίσκεψη της Επιτροπής το 2013 κατέδειξε σαφώς ότι δεν υπήρξε καμία βελτίωση στις συνθήκες κράτησης μεταναστών και κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, τονίζεται στην έκθεση.

Επιπλέον, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη όσον αφορά τις καταγγελίες για κακομεταχείριση μεταναστών και κρατουμένων από τα όργανα της τάξης στην Ελλάδα. Η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων καταγγέλλει ένα καθεστώς ατιμωρησίας για τα όργανα επιβολής του νόμου.

Αναφερόμενη στις «απαράδεκτες» συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών, η CPT στην έκθεση αυτή αναφέρει ως παράδειγμα ότι σε αρκετούς σταθμούς, δύο ή περισσότερες γυναίκες κρατήθηκαν επί μήνες σε ένα σκοτεινό, μουχλιασμένο και ερειπωμένο κελί, χωρίς να τους δίνεται καμιά ευκαιρία για υπαίθρια άσκηση ή να έχουν επαρκείς υποδομές υγιεινής.

Στην ίδια έκθεση η Επιτροπή εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτική όσον αφορά τη μεταχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών.

Κρίνει ότι οι εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας στην Αθήνα, για τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες είναι ακατάλληλες και δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για την κράτηση ανηλίκων.

Αναφερόμενη στις συνθήκες στις ελληνικές φυλακές, η έκθεση επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για την αποσυμφόρηση των κρατουμένων με αποτέλεσμα σήμερα οι κρατούμενοι να μοιράζονται μεταξύ τους ένα κρεβάτι ή να κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα.

Στις φυλακές στην Ελλάδα που επισκέφθηκαν απεσταλμένοι της Επιτροπής, υπογραμμίζει η έκθεση, οι συνθήκες υγιεινής ήταν κακές, ενώ διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης.

Στην έκθεση τονίζεται ιδιαίτερα η έλλειψη προσωπικού εποπτείας στις φυλακές. Αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι στις ανδρικές φυλακές του Κορυδαλλού αντιστοιχούσαν μόνο δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι για την επίβλεψη 400 κρατουμένων.

Ο ανεπαρκής αριθμός των σωφρονιστικών υπαλλήλων, σε συνδυασμό με τον συνωστισμό των κρατουμένων, είναι οι κύριες αιτίες που επιτρέπουν τον εκφοβισμό, από οργανωμένες ομάδες κρατουμένων, των ανηλίκων στον Αυλώνα, τονίζεται ακόμη στην έκθεση.

Η Ελλάδα, με υπόμνημα 95 σελίδων, αναφέρεται στα μέτρα που προτίθεται να προωθήσει και να εφαρμόσει προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης μεταναστών και κρατουμένων στις φυλακές.

Στην απάντησή τους, οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι πρόκειται να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την εφαρμογή των προ διετίας συστάσεων της Επιτροπής.

Στα αστυνομικά τμήματα γίνονται μόνον σύντομες διαμονές, υπογραμμίζεται, ενώ προστίθεται πως λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των υπό κράτηση μεταναστών.

Δίνονται ακόμη πληροφορίες για την ανάπτυξη του σχεδίου δράσης για το άσυλο, τη διαχείριση της μετανάστευσης και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα πριν από την αναχώρηση. Όσον αφορά το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, η απάντηση των ελληνικών Αρχών τονίζει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη βελτίωση των υλικών συνθηκών και την παροχή καλύτερων μηχανισμών στήριξης για ανηλίκους.

Όσον αφορά τις επικρίσεις για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, οι ελληνικές αρχές κάνουν λόγο περί ανάληψης δράσης για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού μέσω της αύξησης της χωρητικότητας των φυλακών και μέσω μέτρων πρόωρης ή προσωρινής αποφυλάκισης, για την οποία όλοι οι κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των ξένων υπηκόων είναι επιλέξιμοι και επιλέξιμες, καθώς και την εισαγωγή του κατ ‘οίκον περιορισμού.

Οι ελληνικές αρχές απορρίπτουν τις διαπιστώσεις της Επιτροπής ότι στις φυλακές δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό και ότι το προσωπικό δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει τον αποτελεσματικό έλεγχο.

Από την άλλη, οι ελληνικές αρχές αποδέχονται τις ελλείψεις στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης στις φυλακές και εκφράζουν την ελπίδα ότι οι νέες νομοθετικές πράξεις που προβλέπουν οι συμφωνίες με το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα οδηγήσουν σε βελτίωση της κατάστασης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Zeit Online: «Φυλακές» τα νέα προσφυγικά κέντρα σε Λέρο και Κω

Γερμανία: Τι είπαν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι για την Τουρκία και το προσφυγικό

Μπαρνιέ: «Εκτός ελέγχου η μετανάστευση» – Προτείνει μορατόριουμ

Γερμανία: Ελληνικοί σύλλογοι ζητούν πλήρη διαλεύκανση του θανάτου Ζαντιώτη

Κορωνοϊός: Ο παράγοντας που αυξάνει 50% την πιθανότητα σοβαρής νόσου

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr