Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πύρινα μέτωπα σε Έβρο, Λέσβο, Μεσσηνία και Κορινθία

Πύρινα μέτωπα σε Έβρο, Λέσβο, Μεσσηνία και Κορινθία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα.

Στον Έβρο, περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς, που εκκενώθηκε προληπτικά, έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς, που για 4η μέρα καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Το Γ’ Σώμα Στρατού (Θεσσαλονίκη) στέλνει δυνάμεις τις 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στον Έβρο για τη μεγάλη πυρκαγιά, η φωτιά χαρακτηρίζεται υφέρπουσα καθώς υπάρχει 1,5 με δύο μέτρα πούσι και πευκοβελόνες κάτω από τα δέντρα, ενώ σημαντικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν καθόλου δρόμοι στη περιοχή.

Στη Λέσβο, ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με σημαντική την συνδρομή αστυνομίας και στρατού επιχειρούν, για να ελέγξουν τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε πάνω από τον οικισμό Βατερά, σε δασική έκταση, και η οποία έκαψε αρκετά σπίτια.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών.

Ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό.

Το Σάββατο εκκενώθηκαν τα Βατερά, όπου κάηκαν σπίτια, ενώ η Αστυνομία απομάκρυνε 450 πολίτες και το Λιμενικό απεγκλώβισε εννέα ανθρώπους από την παραλία.

Το ένα από τα μέτωπα το πρωί της Κυριακής έδειχνε να μπαίνει σε φάση ύφεσης.

Στα Βατερά υπολογίζεται ότι έχουν καεί πάνω από 13.000 στρέμματα.

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα από την πυρκαγιά στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας, όπου η μείωση της έντασης των ανέμων βοηθά την προσπάθεια των πυροσβεστών.

Επίσης, πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην περιοχή Μοσχοχώρι Λάρισας.

Στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο το πρωί της Κυριακής, υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης.

Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τρίτη μέρα καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή, ενώ χθες το βράδυ εκκενώθηκε προληπτικά το ομώνυμο χωριό.

Νωρίς το πρωί όταν έφτασε στην περιοχή το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χωριό της Δαδιάς που έχει εκκενωθεί, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του κλιμακίου, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμαρχος Σουφλίου, εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, στελέχη της Αστυνομίας, του Στρατού, αξιωματικοί του ΠΣ, στελέχη Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια και το Δήμο Σουφλίου, μαζί με εκπροσώπους του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς.

Έγινε μια γρήγορη ενημέρωση για την κατάσταση και ακολούθως οι επιχειρησιακοί μετέβησαν στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» για να προχωρήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Στον «Όλυμπο» αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά με σκοπό να δοθεί πρόσβαση στις επίγειες δυνάμεις.

Από άνεμο υπάρχει άπνοια προς ώρας, αλλά δυσκολία για τα εναέρια μέσα λόγω θερμοκρασιακής αναστροφής και έντονου καπνού και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson.

Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδης, τόνισε ότι το δάσος της Δαδιάς είναι μεγάλο σύμβολο για το περιβάλλον για όλη την Ευρώπη και ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονισμού και συστάθηκε επιχειρησιακή ομάδα, ενώ αφού ευχαρίστησε τόσο τις πυροσβεστικές δυνάμεις, όσο και τους εθελοντές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέφερε ότι το κλιμάκιο αναχωρεί ώστε να δει την κατάσταση επί του πεδίου.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς χαρακτήρισε το δάσος της Δαδιάς σαν θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας και τόνισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα που θα έρθει η ώρα της αποκατάστασης.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με επικεφαλής τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και την βουλεύτρια του νόμου Έβρου Νατάσα Γκαρά μεταβαίνει στη Δαδιά όπου για τέταρτη ημέρα καίγεται το δάσος μοναδικής οικολογικής αξίας.

Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι του δήμου Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία, όπου η μείωση της έντασης των ανέμων βοηθά την προσπάθεια των πυροσβεστών, ενώ στη Χρυσοκελλαριά δόθηκε εντολή εκκένωσης.

Πάντως το πρωί της Κυριακής στη Χρυσοκελλαριά, δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για σήμερα Κυριακή 24 Ιουλίου σε κεντρική, νότια και νησιωτική Ελλάδα, καθώς και σε Κεντρική Μακεδονία και Έβρο.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σύμη: Κάτοικος βρήκε στη θάλασσα τσάντα με 2,5 εκατ. δολάρια

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

Πέθανε ο Θεοφάνης Δημοσχάκης πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

RND: Καίγονται ξανά τα δάση στην Ελλάδα

Τραγωδία στην Τουρκία: Τουλάχιστον 29 νεκροί από πυρκαγιά στην Κωνσταντινούπολη (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr