Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μερική έκλειψη Ηλίου λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης

Μερική έκλειψη Ηλίου λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μερική έκλειψη Ηλίου πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη 25 Οκτωβρίου και θα είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας, ξεκινώντας λίγο μετά το μεσημέρι.

Η μέγιστη φάση της έκλειψης θα παρατηρηθεί στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη θα καλύψει περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου.

Στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης θα είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά.

Θα αρχίσει στις 12.36 μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό που θα αγγίξει το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) θα συμβεί στις 13.43 και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 14.51.

Στη Θεσσαλονίκη η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 12.30, θα κορυφωθεί στις 13.38 και θα τελειώσει στις 14.46.

Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του άστρου μας.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η έκλειψη δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ασφάλεια άμεσα με γυμνά μάτια (υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης), αλλά μέσα από κιάλια ή τηλεσκόπιο με ειδικό ηλιακό φίλτρο.

Θα ακολουθήσει στις 7 Νοεμβρίου μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία και θα είναι η τελευταία γενικά έκλειψη του 2022.

Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από τη χώρα μας, θα είναι το 2027.

Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καλεί για σήμερα στα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο και την Πεντέλη όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην παρατήρηση της μερικής έκλειψης Ηλίου, η οποία θα είναι ορατή και από την χώρα μας.

Στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, στον περιβάλλοντα χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας και σε συνεργασία με την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διόσκουροι», θα βρίσκονται τοποθετημένα φορητά τηλεσκόπια για την παρατήρηση της ηλιακής έκλειψης.

Το τηλεσκόπιο Δωρίδη θα είναι επισκέψιμο για το κοινό, όπου στον εσωτερικό χώρο θα πραγματοποιείται προβολή φωτογραφιών από προηγούμενες ηλιακές εκλείψεις που έχουν παρατηρηθεί από Έλληνες αστροφωτογράφους ανά τον κόσμο.

Στον εξωτερικό χώρο, μαζί με τα φορητά τηλεσκόπια, θα είναι τοποθετημένη και μια εκπαιδευτική διάταξη παρατήρησης της ηλιακής φωτόσφαιρας (ηλιοσκόπιο). Διαθέσιμα θα είναι επίσης και ειδικά ασφαλή γυαλιά για την παρατήρηση του Ηλίου.

Η προσέλευση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για όσους δεν θα καταφέρουν να βρεθούν στο Αστεροσκοπείο στο Θησείο, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο διαδικτυακά, όπως θα το παρουσιάσουν οι αστρονόμοι του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης, σε συνεργασία με ερευνητές του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η μετάδοση θα γίνει από το κανάλι στο YouTube όπου θα ξεκινήσει με μια παρουσίαση των ηλιακών εκλείψεων από ηλιακούς φυσικούς και ερευνητές του ΙΑΑΔΕΤ στις 12.10 και θα συνεχίσει με την μετάδοση της μερικής έκλειψης Ηλίου, όπως θα παρατηρείται μέσα από το φακό του ηλιακού τηλεσκοπίου του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης.

Μεγάλη προσοχή προς όλους: Δεν παρατηρούμε ποτέ τον Ήλιο κατευθείαν με γυμνό οφθαλμό, ούτε ακόμη και στην περίπτωση μιας έκλειψης διότι η ακτινοβολία του είναι επικίνδυνη για την όρασή μας!

Το 2023 θα υπάρξουν τέσσερις εκλείψεις: μία ολική ηλιακή στις 20 Απριλίου, μία σεληνιακή στις 5-6 Μαΐου, μία δακτυλιοειδής ηλιακή στις 14 Οκτωβρίου και μία μερική σεληνιακή στις 28-29 Οκτωβρίου.

Δείτε την έκλειψη:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Hubble: 34 χρόνια από την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου που μας «δίδαξε» το σύμπαν

Η NASA προειδοποιεί: «Η Κίνα θα στείλει όπλα στο Φεγγάρι»

ΗΠΑ: Εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την ολική έκλειψη Ηλίου

Ολική έκλειψη ηλίου: Σε εξέλιξη το σπάνιο φαινόμενο – Live εικόνα από τη NASA

Ολική έκλειψη Ηλίου στις 8 Απριλίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr