Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φωτιά: Εκκένωσαν Λαγονήσι και Ανάβυσσο, στις φλόγες σπίτια στη Σαρωνίδα

Φωτιά: Εκκένωσαν Λαγονήσι και Ανάβυσσο, στις φλόγες σπίτια στη Σαρωνίδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η περιοχή κάτω από το Πάνειον Όρος, στον Κουβαρά. Από εκεί, η φωτιά πέρασε στους οικισμούς Μελισσουργούς και Φέριζα, έκαψε σπίτια στη Σαρωνίδα και απειλεί πλέον την Ανάβυσσο και το Λαγονήσι.

Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν προληπτικά τις κατοικίες τους.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι 6 και 7 μποφόρ που σπρώχνουν τις φλόγες προς τις κατοικημένες περιοχές και δυσχεραίνουν το έργο των εναερίων μέσων.

Παράλληλα εκκενώνεται ο ιππικός όμιλος στην Ανάβυσσο και το έργο είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς τα άλογα είναι τρομοκρατημένα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό, έχει προσαχθεί αλλοδαπός για τη φωτιά στον Κουβαρά.

Ο ίδιος επισήμανε:

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε 4 μεγάλες δασικές πυρκαγιές εκ των οποίων δύο στην Αττική σε Νέο Κουβαρά, Δερβενοχώρια καθώς και στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στο Καπαρέλλι Βοιωτίας.

»Αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και επιχειρούν συνολικά 210 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα τα οποία διαχειρίζεται το επιτόπιο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος, ενώ από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

»Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το Λιμενικό Σώμα 4 φουσκωτά και με τη βοήθεια δύο ακόμη αλιευτικών περιπολούν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας για ενδεχόμενη επέμβασή τους.

»Μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών και των εθελοντικών ομάδων που επιχειρούν.

»Ταυτόχρονα ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η Ελληνική Αστυνομία και το ΕΚΑΒ, ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

»Η πυρκαγιά από την έναρξή της εξαιτίας των ισχυρών ανέμων κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες έγινε απειλητική προκαλώντας υλικές ζημιές.

»Γι αυτό για προληπτικούς λόγους εκδόθηκαν πέντε μηνύματα από το 112, προειδοποιώντας τους κατοίκους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την προληπτική απομάκρυνση τους προς ασφαλή προορισμό.

»Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία.

»Έχει πραγματοποιηθεί προσαγωγή ενός αλλοδαπού όπου εξετάζεται γιατί σύμφωνα με υποδείξεις έθεσε την πυρκαγιά στην περιοχή του Νέου Κουβαρά.

»Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε δύο ώρες μετά στο Καμάρι Βοιωτίας, επιχειρούν 94 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

»Σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στην περιοχή Καλλιθέα Λουτρακίου.

»Η πυρκαγιά κατευθύνθηκε απειλητικά προς Άγιο Χαράλαμπο με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας υλικές ζημιές σε αρκετές περιοχές.

»Εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων οικισμών.

»Στη συνέχεια εστάλη και τρίτο μήνυμα από Ιστιαία, Καλαμάκι και Παράδεισο προς ασφαλή σημεία.

»Και εδώ οι πυροσβέστες σε αρκετές περιπτώσεις απεγκλώβισαν κατοίκους και τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία.

»Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά 135 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, πενήντα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αυτές επιχειρούν οκτώ αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα εκ των οποίων δύο ελικόπτερα έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ και ένα ακόμη για τον συντονισμό τους.

»Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει προσωπικό 40 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα καθώς και τέσσερις προωθητές γαιών.

»Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από λίγο στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 84 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν επτά αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα.

»Στο πλαίσιο της έκθεσης συγκλήθηκε νωρίτερα σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων με συμμετοχή των Υπουργών και Υφυπουργών Επικρατείας, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών.

»Είναι διαρκής η ενημέρωση από τα επιχειρησιακά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος αναφορικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών.

»Όλες οι δυνάμεις μας θα παραμείνουν στο πεδίο ισχυρές και θα ενισχυθούν περαιτέρω με στόχο τον περιορισμό των πυρκαγιών, ενώ τα εναέρια μέσα θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας».

Διακοπή κυκλοφορίας

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στην Αθηνών – Σουνίου λόγω της φωτιάς που καίει ανεξέλεγκτα στον Κουβαρά Αττικής.

Η κίνηση ήταν τεράστια μετά το 112 που εστάλη για προληπτική εκκένωση σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο.

Λόγω της φωτιάς, η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Λαυρίου από τη Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Έκλεισαν και η Λεωφόρος Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσό, η λεωφόρος Μαρκοπούλου από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς Κουβαρά, η λεωφόρος Αναβύσσου από την οδό Αγίου Παντελεήμονος στο ρεύμα προς Λαγονήσι, η λεωφόρος Αθηνών Σουνίου και η λεωφόρος Καλύβίων στο ρεύμα προς Σούνιο και η Λεωφόρος Αθηνών Σουνίου και λεωφόρος Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.

To Yπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Υπηρεσίας με μήνυμά του ενημέρωσε εγκαίρως τους κατοίκους της περιοχής ζητώντας τους να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών, όπως φαίνεται στο σχετικό μήνυμα.

Mήνυμα έστειλε στους πολίτες και το 112 ενημερώνοντας τους κατοίκους.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού Δήμητρα Ράπτη αποτύπωσε την κατάσταση νωρίτερα, από επαρχιακή οδό της περιοχής:

Η ίδια μιλώντας στην ΕΡΤ, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Σαρωνίδα όπου έχει κατέβει η φωτιά που ξεκίνησε δυστυχώς στον Κουβαρά.

»Έχει προχωρήσει η φωτιά και συνεχώς προχωράει (…) Ο καπνός είναι πάρα πολύ έντονος.

»Έχει αρχίσει και καίγεται και ένα κομμάτι πάνω από τα Καλαμάκια – όπως την ξέρουν εδώ στην περιοχή.

»Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Υπάρχουν πολλά εναέρια μέσα, πολλά επίγεια, πολλοί πεζοπόροι.

»Παρόλα αυτά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη γιατί πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή και το μέτωπο είναι πάρα πολύ μεγάλο (…) Το ευχάριστο είναι ότι όσοι ήταν εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ασφαλές σημείο.

»Έχουμε εκκενώσει μοναστήρια, έχουμε εκκενώσει κατασκηνώσεις, έχουν εκκενωθεί όλοι οι χώροι.

»Εδώ γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και από το Δήμο και από την Πυροσβεστική και από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και την Αστυνομία και την Τροχαία.

»Θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον δεν θα έχουμε θύματα και θα περιοριστούμε μόνο σε δασική έκταση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν στην Αττική την Παρασκευή 26 Απριλίου

Δημοτικός σύμβουλος χτύπησε αντιδήμαρχο έξω από το Ειρηνοδικείο

Πάρος: Τρεις συλλήψεις για την χθεσινή πυρκαγιά

ΕΥΔΑΠ: Διακοπή νερού σε 5 περιοχές της Αττικής το βράδυ της Τρίτης – Πόσο θα διαρκέσει

Φωτά στην Πάρο – Καίει κοντά σε σπίτια – Εστάλη μήνυμα από το 112

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr