Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η στάθμη του Πηνειού στα 9,5 μέτρα – Αγοραστός: Άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων

Η στάθμη του Πηνειού στα 9,5 μέτρα – Αγοραστός: Άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Συνεχίζεται η μάχη των σωστικών συνεργείων με το χρόνο για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τόνους λάσπης και νερού στα χωριά της Θεσσαλίας από την πρωτοφανή κακοκαιρία «Ντάνιελ» που έχει μετατρέψει τα πάντα σε ένα μεγάλο ποτάμι ενώ έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η αγωνία είναι μεγάλη αυτή την ώρα και για τον Πηνειό και το ενδεχόμενο υπερχείλισης του ποταμού.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Λάρισας το ύψος της στάθμης του έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και έχει φτάσει στα 9,5 μέτρα.

Ως αποτέλεσμα σπάνε ανάχωμα στο Δασοχώρι με τα νερά να έχουν καλύψει ωστόσο πλέον δρόμους και αυλές σπιτιών στην συνοικία του Αγίου Θωμα στη Λάρισα, σύμφωνα με το larissanet.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι, σύμφωνα με το larissanet.

Επίσης, το βράδυ σε μια προσπάθεια να φύγει το νερό και να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός έσπασαν τα αναχώματα και από Γυρτώνη για Φαλάνη που βρίσκονται εκ μέσω του φράγματος της Γυρτώνης.

Όλο το βράδυ οι κάτοικοι της Λάρισας βρισκόντουσαν στο πόδι.

Μήνυμα του 112 εστάλη τα ξημερώματα στους κατοίκους των περιοχών Φαρκαδόνα, Κλοκοτό, Γεωργανάδες και Πετρόπορος Θεσσαλίας προκειμένου να απομακρυνθούν απ’ αυτές λόγω πιθανής υπερχείλισης.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής 8/9 ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, είπε πως η κατάσταση στη Θεσσαλία μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» είναι πολύ δύσκολη και σημείωσε πως το βάρος θα δοθεί σήμερα στην Καρδίτσα με επιχειρήσεις απεγκλωβισμών με από αέρος και με κλιμάκια του Στρατού.

Τόνισε πως 8 χωριά στη Καρδίτσα χρειάζονται βοήθεια και θα επιχειρήσουν σήμερα τα σωστικά συνεργεία με βάρκες, Hummer, βαριά μηχανήματα και ελικόπτερα.

«Κάποια από τα χωριά δεν είναι προσεγγίσιμα», είπε ο κ. Αγοραστός.

«Είναι άνθρωποι που έχουν παραμείνει στα χωριά και αυτή της στιγμή βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία των σπιτιών τους και περιμένουν να τους παραλάβουν διασώστες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την κατάσταση που βρίσκεται ο Πηνειός, ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι έχει καλύψει όλες τις πλημμυρικές εκτάσεις αλλά από χθες το βράδυ βρίσκεται σε σταθεροποίηση.

Τέλος, τόνισε πως είναι άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων.

Στο πόδι βρίσκονται και οι κάτοικοι στη συνοικία του Αγίου Θωμά στη Λάρισα βλέποντας το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων να μην μπορεί να ανταποκριθεί εξαιτίας της υψηλής στάθμης του Πηνειού με αποτέλεσμα τελικά να πλημμυρίσουν οι δρόμοι.

Ολονύχτιες διασώσεις

Πυροροσβεστική, στρατός και εθελοντές δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό αγνοουμένων πηγαίνοντας με λέμβους από σπίτι σε σπίτι.

Παράλληλα, ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας και οι πτήσεις των ελικοπτέρων για διασώσεις από αέρος.

Τη νύχτα, άνδρες της Ζ’ ΜΑΚ απεγκλώβισαν ηλικιωμένους στον Παλαμά Καρδίτσας.

Ωστόσο, πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι περνώντας τη νύχτα σε λόφους και βουνά.

Σύμφωνα με κάτοικο της Καρδίτσας η οποία μίλησε το πρωί στο ΣΚΑΪ, εγκλωβισμένα παραμένουν 70 άτομα στον Κοσκινά.

Παράλληλα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Πολιτική Προστασία μοίρασαν 3.000 μερίδες φαγητού και νερού σε 24 πληγέντες οικισμούς.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής ήρθαν από την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, και των Τρικάλων αλλά και η περιοχή του Δομοκού βίωσε τεράστια καταστροφή με τη στάθμη του νερού σε ορισμένα χωριά να έχει ξεπεράσει ακόμα και τα δύο μετρα.

Διάσωση παιδιών με γκρέιτερ τα ξημερώματα στα Μεγάλα Καλύβια

Συγκλονιστικές είναι και οι εικόνες από τη ολονύχτια διάσωση εγκλωβισμένων ανθρώπων στα Μεγάλα Καλύβια τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr ο στρατός, δυνάμεις της Πυροσβεστικής και ιδιώτες επιχειρούσαν όλο το βράδυ στην στην περιοχή.

Για δύσκολο 24ωρο κάνει λόγο ο δήμος Λάρισας

Σε έκτακτη ανακοίνωση του πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο δήμος Λαρισαίων προειδοποιεί ότι η κατάσταση με τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ένα 24ωρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Λαρισαίων

«Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας.

»Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση.

»Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112.

»Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων.

»Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.

»Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας.

»Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.

»Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

»Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση.

»Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αφρικανική Σκόνη: Γιατί «κοκκίνισε» ο ουρανός – Τι λέει το Αστεροσκοπείο

Παγώνη για σκόνη: Χρειάζεται προσοχή – Όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ίσως χρειαστεί να αλλάξουν τα φάρμακά τους

Ανατροπή: Τι ώρα φεύγει η αφρικανική σκόνη – Δυστυχώς… έρχεται ξανά

Από Τετάρτη 24/4 καθαρίζει η ατμόσφαιρα

Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια – Τι πρέπει να κάνετε

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr