Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς θα δοθεί η επιδότηση έως 800 ευρώ για θέρμανση με ρεύμα

Πώς θα δοθεί η επιδότηση έως 800 ευρώ για θέρμανση με ρεύμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το μοντέλο, δικαιούχοι και κριτήρια χορήγησης, είναι ίδια με αυτό της επιδότησης θέρμανσης.

Με βάση υπολογισμού τα 350 και σε ένα εύρος από 100 έως 800 ευρώ θα κυμαίνεται το επίδομα θέρμανσης για τους καταναλωτές που θερμαίνονται με ρεύμα.

Το μοντέλο, δικαιούχοι και κριτήρια χορήγησης, είναι ίδια με αυτό της επιδότησης θέρμανσης.

Το μέτρο, που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κοινωνικών ενεργειών για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος μετά το τέλος των οριζόντιων επιδοτήσεων ρεύματος από τις αρχές του έτους.

Στην κατεύθυνση αυτή θεσμοθετείται και μια τρίτη κατηγορία Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το τιμολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες με έκπτωση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που παρέχεται στις άλλες δύο κατηγορίες ΚΟΤ.

Ειδικότερα, για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα, που προβλέπεται για μέρος της χειμερινής περιόδου 2023-2024 σε φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ότι θερμαίνονται μέσω χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, κατ΄ αντιστοιχία των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης με άλλες μορφές ενέργειας, που χορηγείται τα τελευταία έτη προβλέπονται τα εξής:

-Σε κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης, το ύψος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των τριακοσίων πενήντα (350) ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, και προσαυξανόμενο κατά είκοσι τοις εκατό (20%) για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Το ποσό που θα προκύψει κατά τα ανωτέρω δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού των εκατό (100) ευρώ, ούτε να υπερβαίνει το ποσό των οκτακοσίων (800) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

-Η περίμετρος των δικαιούχων του συγκεκριμένου μέτρου είναι ίδια με την αντίστοιχη περίμετρο επιδόματος θέρμανσης των άλλων μορφών ενέργειας ως προς τα κριτήρια χορήγησης (εισοδηματικά και ακίνητης περιουσίας) και τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος.

Αυτό σημαίνει ότι για να καταστεί κάποιος δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης με ρεύμα θα πρέπει:

-Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους να μην ξεπερνά τις 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα.

-Το εισόδημα των 24.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο

-Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισόδημα είναι έως 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013.

-Εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν υπερβαίνουν το ποσό των ογδόντα χιλιάδων (80.000) ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία η συνολική της αξία, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013, τέκνων, που αναγράφονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ για τους άγαμους και των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Το τιμολόγιο πολυτέκνων

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία μίας νέας τρίτης κατηγορίας Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ).

Ειδικότερα θεσπίζεται για τις πολύτεκνες οικογένειες ένα νέο ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό να μειωθεί δραστικά το ενεργειακό τους κόστος. Δικαιούχοι του νέου ειδικού τιμολογίου είναι οι οικογένειες με 4 εξαρτώμενα τέκνα και άνω, ενώ η έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 100 €/MWh, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αντίστοιχες εκπτώσεις των άλλων δύο κατηγοριών του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που εφαρμόζονται για την ένταξη των πολύτεκνων οικογενειών είναι ιδιαίτερα διευρυμένα, καθώς για οικογένεια με 4 εξαρτώμενα τέκνα το ανώτατο ετήσιο εισοδηματικό όριο ορίζεται σε 50.000 €, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 €, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 € ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών της οικογένειας με αποτέλεσμα το 95% των οικογενειών με 4 εξαρτώμενα και άνω να καθίστανται τελικά δικαιούχοι.

Στα κοινωνικά μέτρα για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και τη μείωση του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τους Δήμους και τις Περιφέρειες εντάσσεται και ένα πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Απόλλων», το πρώτο εθνικό πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού για ευάλωτα νοικοκυριά και δήμους, μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων. Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με συστήματα αποθήκευσης για την κάλυψη των ενεργειακών καταναλώσεων των ευάλωτων νοικοκυριών και του 50% των ενεργειακών αναγκών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των ρευματοκλοπών, με το κόστος του να επιβαρύνει περί το 4% τους λογαριασμούς ρεύματος, ο κ. Σκυλακάκης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο μέτρα για την αντιμετώπισή του, όπως η αυστηροποίηση των ποινών, η εφαρμογή πειθαρχικών μέτρων, καθώς προληπτικές δράσεις και μέτρα για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας των σχετικών προστίμων.

Πηγή: ienergeia.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια στην 38η επέτειο του Τσερνόμπιλ

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Καύσιμα: Τιμές-φωτιά με πάνω από 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη σε 15 περιφέρειες και νησιά

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr