Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Lufthansa δεν είχε σχέση με τους ναζί; Μάλλον δεν έχετε διαβάσει δύο βιβλία

Η Lufthansa δεν είχε σχέση με τους ναζί; Μάλλον δεν έχετε διαβάσει δύο βιβλία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Lufthansa προστίθεται στη χορεία των γερμανικών εταιρειών με σκοτεινό, ναζιστικό παρελθόν, σύμφωνα τουλάχιστον με δύο βιβλία που κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ούτε η ίδια η εταιρεία αμφισβητεί το ναζιστικό της παρελθόν, ωστόσο προσπαθεί να προβάλει τις επιδόσεις της στον τεχνολογικό τομέα.

Συγκεκριμένα, πριν ακριβώς από 90 χρόνια, η προηγηθείσα αεροπορική εταιρεία με την επωνυμία Deutsche Luft Hansa είχε συνεργαστεί στενά με το ναζιστικό καθεστώς.

Ιδιαίτερα αυστηρός με την Lufthansa, από την ίδρυσή της το 1926 μέχρι την επανίδρυσή της το 1955, είναι ο ιστορικός Λουτζ Μπούντρας από το Μπόχουμ.

Η επιχείρηση δεν αρνείται το «αμαρτωλό» παρελθόν της, αλλά προκρίνει το βιβλίο του Γιόαχιμ Βάχτελ, δημοσιογράφου ο οποίος ασχολείται με θέματα αεροπορίας, το οποίο επικεντρώνεται περισσότερο σε θέματα τεχνολογίας.

Σε καθαρά νομικό επίπεδο η σημερινή εταιρεία δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την τότε εταιρεία που ιδρύθηκε την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, όμως διατήρησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο την επωνυμία, τα χρώματα και το σύμβολο του γερανού.

Το 1953 συγχωνεύθηκε με την ανώνυμη εταιρεία LuftAG και έκανε μια νέα αρχή το 1955 ως Deutsche Lufthansa πετώντας με τα αμερικανικά προπελoκίνητα αεροσκάφη τύπου Convair.

H κριτική του κ. Μπούντρας ξεκινάει έχει ως αφετηρία την μακρόχρονη παραμονή του Κουρτ Βάιγκελτ, στην προεδρία της Lufthansa.

Κι αυτό μολονότι είχε καταδικαστεί σε δυο χρόνια φυλάκιση για συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου. Στην εταιρεία συμμετείχε επίσης ο Κουρτ Κνέπφερ, ειδικός εντεταλμένος σε θέματα αεροπορίας τοποθετημένος από τον ίδιο τον Γκέρινγκ.

Η προπολεμική Luft Hansa χρησιμοποίησε την καταναγκαστική εργασία.

Υπολογίζεται πως απασχόλησε γύρω στα 7.000 άτομα. Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες μάλιστα, επέλεξε η ίδια τα άτομα αυτά, μεταξύ των οποίων ήταν και πολλά παιδιά.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, την ιστορία της εταιρείας ερεύνησε ο Μπούντρας μετά από παραγγελία της ίδιας της Lufthansa το 1999, όμως δεν δημοσιεύθηκε το 2001 όπως είχε προβλεφθεί με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανική Αμνηστία ζητά έρευνα για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Γιάνη Βαρουφάκη

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Γερμανία: Απαγορεύει στον Γιάνη Βαρουφάκη την είσοδο και κάθε πολιτική δραστηριότητα στη χώρα

Γερμανία: Στο στόχαστρο ξανά η τρομοκρατία της RAF

DW: Γιατί (δεν) είχε δίκιο ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr