Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

O καρκίνος του μαστού πολύ σύντομα θα είναι απλά μια «χρόνια νόσος»

O καρκίνος του μαστού πολύ σύντομα θα είναι απλά μια «χρόνια νόσος»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Καρκίνος, Καρκίνος Μαστού,

Είναι ξεκάθαρο ότι η άσκηση μπορεί να προλάβει τον καρκίνο, αναφέρει μεταξύ άλλων η διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας – υπεύθυνη Ογκολογικής μονάδας Γενεκού Νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας, Δρ Αθηνά Χριστοπούλου, στο Πρακτορείο Fm, και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου, «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ».

Η Δρ Χριστοπούλου που είναι και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του δικτύου Γυναίκες στην Ογκολογία – W4O Hellas, παραχωρεί συνέντευξη, με αφορμή το μήνα που διανύουμε και είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες και μάλιστα ήδη οι πρώτες έχουν ανακοινωθεί από το 1922, οι οποίες έχουν καταγράψει θανάτους ανθρώπων με διαφορετικές επαγγελματικές ενασχολήσεις κι έδειξαν ότι ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο μειώθηκε σε όλες τις χώρες με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, κατά την άσκηση της εργασίας, αναφέρει η Δρ Χριστοπούλου.

Τρία εκατομμύρια θάνατοι ετησίως λόγω ανεπαρκούς φυσικής δραστηριότητας

«Έτσι ξεκίνησε από τότε μία σειρά πολλών επιδημιολογικών μελετών, που εξέτασαν το ρόλο της άσκησης στην πρόληψη του καρκίνου και πλέον υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες που γράφουν πια παγκόσμια ότι η άσκηση πρέπει να συνταγογραφείται όπως ακριβώς και τα φάρμακα».

Και γίνονται πολλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζει η ογκολόγος επισημαίνοντας ότι η άσκηση έχει μηδενική οικονομική επιβάρυνση.

Παράλληλα παρουσιάζει δεδομένα που δείχνουν σε διεθνές επίπεδο τη σπουδαιότητα της καλής φυσικής κατάστασης.

«Το 31% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι αδρανές και περίπου 3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονται σε ανεπαρκή φυσική δραστηριότητα».

Οι γυναίκες που έχουν νοσήσει και γυμνάζονται ζουν πολύ περισσότερο

Όσον αφορά την άσκηση κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών, η κυρία Χριστοπούλου επισημαίνει ότι είναι πλέον εφικτή, γιατί έχουν αλλάξει και οι θεραπείες.

«Όλα τα εγκεκριμένα φάρμακα στοχεύουν στην ποιότητα ζωής, άρα στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

»Σίγουρα μία γυναίκα που κάνει χημειοθεραπεία θα νιώσει καταβολή, θα νιώσει μία αδυναμία, αλλά αυτό ξεπερνιέται.

»Και πια έχει φανεί και από τις μελέτες ότι οι γυναίκες που ασκούνται και δεν καπνίζουν ενώ έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, ζουν πολύ περισσότερο, σε αντίθεση με τις γυναίκες που πάσχουν και συνεχίζουν να καπνίζουν, να μην τρέφονται σωστά και να μην γυμνάζονται».

Ο καρκίνος μαστού πολύ σύντομα θα είναι χρόνια νόσος

Σχετικά με τις θεραπευτικές εξελίξεις η κ. Χριστοπούλου υπογραμμίζει ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού σε όλα τα στάδια.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε στα χέρια μας εργαλεία, γονιδιακές υπογραφές οι οποίες μας ξεκαθαρίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και με πολύ μεγάλη ασφάλεια, ποιες είναι εκείνες οι γυναίκες που θα ωφεληθούν από τη χορήγηση χημειοθεραπείας, και ποιες όχι.

»Κάποτε “τις βάζαμε όλες στον ίδιο κουβά” και κάναμε χημειοθεραπεία, γιατί δεν ξέραμε.

»Τώρα υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, το σκορ υποτροπής που λέμε εμείς και γνωρίζουμε ποια θεραπεία ωφελεί την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

»Στο μεταστατικό στάδιο μάλιστα είναι τέτοια η πρόοδος, που πιστεύουμε ότι και ο καρκίνος μαστού, αν δεν έχει γίνει ήδη, πολύ σύντομα, θα είναι χρόνια νόσος.

»Κι αυτό γιατί πλέον υπάρχουν υποομάδες ασθενών στο μεταστατικό στάδιο, που μπορούν να ξεπεράσουν τα πεντέμισυ χρόνια με τις νέες θεραπείες.

»Είτε είναι στοχευμένες είτε ορμονοθεραπεία σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, κάποια από τα οποία έχουν αλλάξει εντελώς τη φυσική πορεία της νόσου».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Εξέταση αίματος ανιχνεύει με 83% ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Η πρώτη εγκυμοσύνη στην Ελλάδα μετά από μεταμόσχευση κρυοσυντηρημένου ωοθηκικού ιστού

Πέθανε η ηθοποιός Τέτη Σχοινάκη σε ηλικία 68 ετών

Πούτιν: Ρώσοι επιστήμονες κοντά στη δημιουργία εμβολίου για τον καρκίνο

«Σοκαρισμένος και λυπημένος» ο Σούνακ με τον καρκίνο του Καρόλου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr