Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κορωνοϊός: Τέσσερα σενάρια για το πώς θα εξελιχτεί το καλοκαίρι

Κορωνοϊός: Τέσσερα σενάρια για το πώς θα εξελιχτεί το καλοκαίρι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Καλοκαίρι, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Για ορισμένους που επιθυμούν διακοπές, το ερώτημα δεν είναι αν θα κλείσουν διακοπές φέτος, αλλά πότε. Είναι όμως το καλοκαίρι η καλύτερη στιγμή για να ταξιδέψουμε φέτος ή είναι συνετό να περιμένουμε;

Οι επαγγελματίες της Υγείας παρουσίασαν μέσω CNBC διάφορα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το υπόλοιπο του 2021, για την αμερικανική κοινωνία που είναι ένα βήμα μπροστά στους εμβολιασμούς.

1. Ένα καλοκαίρι με χαμηλά ποσοστά μολύνσεων

Η επικεφαλής του τμήματος παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στο παιδικό νοσοκομείο Stony Brook, Δρ. Σάρον Νάχμαν δήλωσε ότι αναμένει αυτό το καλοκαίρι να έχει χαμηλότερα ποσοστά μολύνσεων από το χειμώνα.

«Όταν το σκέφτομαι ότι τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω θα έχουν επίσης πρόσβαση στα εμβόλια αυτό το καλοκαίρι, ο κίνδυνος για τις οικογένειες θα συνεχίσει να μειώνεται, επιτρέποντας περισσότερες δραστηριότητες και με μικρότερο κίνδυνο … σε όλους», είπε.

Η Δρ. Άννα Ρίμοιν, καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας UCLA Fielding, δήλωσε ότι πιστεύει ότι υπάρχει «μια πραγματική ευκαιρία για ένα καλοκαίρι με πολύ χαμηλότερα ποσοστά νόσησης, ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι πρέπει όλοι να κάνουμε το χρέος μας», να εμβολιαστούμε, να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.

Όσον αφορά το κατά πόσο το ταξίδι είναι ασφαλές αυτό το καλοκαίρι, εξήγησε ότι αυτό εξαρτάται από δύο παράγοντες, τους εμβολιασμούς και τις παραλλαγές.

«Όλα εξαρτώνται από το πόσα εμβόλια χορηγούνται», δήλωσε η Ρίμοιν.

«Οι παραλλαγές είναι πιο μεταδοτικές, οπότε… όσοι δεν εμβολιάζονται μολύνονται πιο εύκολα», εξήγησε.

2. Ένα καλό καλοκαίρι και ένα «ήπιο» φθινόπωρο

Ο πρώην επίτροπος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων, Σκοτ Γκόττλιμπ, είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι αναμένει τα ποσοστά μολύνσεων να είναι «πολύ χαμηλά» στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το καλοκαίρι, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε «σχετικά ήπιο φθινόπωρο».

Μετά από αυτό, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, είπε.

«Νομίζω ότι πρέπει να σκεφτόμαστε τα τέλη του χειμώνα», είπε.

«Πιστεύω ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων και η ασθένεια λόγω Covid, ελπίζουμε, θα μειωθούν, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να αρχίσει να εξαπλώνεται ξανά», προειδοποίησε.

Ο Γκόττλιμπ είπε επίσης ότι ο Covid-19 θα «εξελιχθεί φέτος … από ένα περισσότερο πανδημικό στέλεχος σε ένα εποχιακό στέλεχος».

Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε να αλλάξει εάν εμφανιστούν παραλλαγές που μπορούν να «τρυπήσουν» την προηγούμενη ανοσία ή τα εμβόλια, αν και σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν το βλέπουμε στον ορίζοντα».

«Δεν νομίζω ότι θα γιορτάζουμε σε πάρτι στο πίσω μέρος ενός πολυσύχναστου εστιατορίου στις 20 Δεκεμβρίου», προέβλεψε επίσης.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα», πρόσθεσε.

«Αλλά νομίζω ότι πρόκειται να είναι το γεγονός της ζωής για πολλά χρόνια ούτως ή άλλως», εκτίμησε.

3. Εξάρσεις και αναζωπυρώσεις

Ο Δρ Τσαρλς Μπέιλι, διευθυντής για την πρόληψη των λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Providence St. Joseph και στο Νοσοκομείο Providence Mission, δεν θεωρεί αυτό το καλοκαίρι ως μια ασφαλή περίοδο για τα ταξίδια προτού οι λοιμώξεις φτάσουν στο φθινόπωρο, επειδή αναμένει ότι τα κρούσματα θα συνεχιστούν όλο το χρόνο.

Όπως είπε, αναμένει ότι η πλειοψηφία των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχίσει μια πορεία προς την ομαλότητα καθώς οι περιοχές θα αντιμετωπίζουν τοπικές αναζωπυρώσεις μέχρι το υπόλοιπο του 2021 και στις αρχές του 2022.

Ο Μαρκ Κάμερον, επιδημιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, επίσης, δεν βλέπει το καλοκαίρι ως «παράθυρο ευκαιρίας για απόλυτα ασφαλές ταξίδι» λόγω ανησυχιών σχετικά με τις εξάρσεις του περασμένου καλοκαιριού και την πιθανότητα για εστίες τροφοδοτούμενες από τις παραλλαγές.

Συνέκρινε μάλιστα την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας με «το να δεις το τσιμπούρι και το χτύπημα ενός ακανόνιστου εκκρεμούς ρολογιού».

«Η πανδημία θα μπορούσε να τελειώσει με τον ιό να κυκλοφορεί απρόβλεπτα, με νέες παραλλαγές που προκαλούν εκδηλώσεις ή επιδημίες σε ημι-τακτική βάση, ειδικά όταν η διαθεσιμότητα εμβολίων είναι χαμηλή ή η διστακτικότητα του εμβολίου είναι υψηλή, όπως και η γρίπη τώρα», δήλωσε ο Κάμερον.

«Η στιγμή που βρισκόμαστε – με ποσοστά εμβολιασμού, εξάπλωση των παραλλαγών και κόπωση των πολιτών, είναι κρίσιμης σημασίας για να βάλουμε ένα όριο σε αυτόν τον ιό και την αυξανόμενη τάση του να αποφύγουμε τις προσπάθειές μας για εξάλειψή του», είπε.

4. Η πιθανότητα για άλλο ένα καλοκαιρινό κύμα

Ο Γουίλιαμ Χάσελτιν, πρώην καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συγγραφέας του «Variants! The Shape-Shifting Challenge of COVID-19», δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος μιας νέα αύξησης λοιμώξεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τα ταξίδια θα επιδεινώσουν απλά το πρόβλημα.

«Όσο περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να ταξιδέψουν ως απόδραση από το πραγματικό πανδημικό στρες και την κόπωση, τόσο περισσότερο διακινδυνεύουμε μια νέα αύξηση των περιπτώσεων αυτό το καλοκαίρι», είπε.

Ο Χασελτιν είπε ότι πολλοί ελπίζουν ότι ο ζεστός καιρός το καλοκαίρι θα μειώσει τα κρούσματα Covid, λόγω της εποχικότητας άλλων κορωνοϊών και ιών της γρίπης.

Αλλά όπως αποδεικνύεται, αυτός ο ιός είναι «πολύ λιγότερο εποχιακός από ό, τι πολλοί περίμεναν να είναι», σημείωσε.

«Αν κοιτάξετε πίσω το 2020 και στις αρχές του 2021, θα δείτε ότι έχουν υπάρξει εξάρσεις του φθινόπωρου και του χειμώνα, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά υπήρξαν επίσης εξάρσεις της άνοιξης και του καλοκαιριού».

Ενώ ο ιός που προκαλεί τον Covid-19 αναμένεται να γίνει εποχιακός σε κάποιο σημείο, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ τόνισε σε μια έκθεση ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία» ότι φέτος θα είναι διαφορετικό από το 2020.

Η Δρ. Supriya Narasimhan, επικεφαλής των μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο Santa Clara Valley, συμφώνησε ότι είναι δυνατή μια νέα επιδείνωση το καλοκαίρι, ακόμη και σε μέρη όπου οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει σημαντικά.

Συμφώνησε ότι ο Covid είναι «λιγότερο εποχιακός από τη γρίπη» και είπε ότι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν εάν συμβεί ένα νέο κύμα είναι η συμμόρφωση του κοινού με την κάλυψη και τη λήψη εμβολίων και τις παραλλαγές.

«Είναι ένα παιχνίδι γάτας-ποντικιού με την μετάλλαξη του ιού και ο μόνος τρόπος να το σταματήσει είναι να σταματήσει η μετάδοση», είπε.

«Ενδέχεται να χτυπήσουμε ακόμη ένα« τείχος »εμβολίου, καθώς οι άνθρωποι απλά δεν θέλουν να το πάρουν ακόμη και αν είναι διαθέσιμο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Εμβόλια Covid: Έχουν τελικά σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από covid – 51 διασωληνωμένοι – Αύξηση της θετικότητας της γρίπης και 5 νέοι θάνατοι

Πουλάκου για long Covid: Περισσότερο ευάλωτες οι γυναίκες από 40-60 ετών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr