Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Pfizer ή AstraZeneca: Ποιο εμβόλιο είναι πιο «δυνατό» απέναντι στη «Δέλτα»

Pfizer ή AstraZeneca: Ποιο εμβόλιο είναι πιο «δυνατό» απέναντι στη «Δέλτα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το δέλτα στέλεχος (Β.1.617.2) του νέου ιού SARS-CoV-2, έχει επεκταθεί σε όλη την υφήλιο, αποτελώντας ένα νέο στοίχημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Προκειμένου να προσδιοριστεί η ανοσία που επάγουν τα διαθέσιμα εγκεκριμένα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και AstraZeneca, διενεργήθηκε μία κλινική μελέτη για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα τους έναντι στο στέλεχος δέλτα και στο στέλεχος άλφα, που είναι επικρατές την τρέχουσα περίοδο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά όπως δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό New England Journal of Medicine.

Η αποτελεσματικότητα μετά από μία δόση κάποιου από τα δύο εμβόλια ήταν 30,7% έναντι στο δέλτα στέλεχος και 48,7% για το στέλεχος άλφα, με παρόμοια αποτελεσματικότητα και για τα δύο εμβόλια.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Pfizer η αποτελεσματικότητα μετά από δύο δόσεις ήταν 93,7% για το στέλεχος άλφα, και 88% για το στέλεχος δέλτα.

Μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca η αποτελεσματικότητα ήταν 74,5% για το στέλεχος άλφα, αλλά μόλις 67% για το στέλεχος δέλτα.

Συμπερασματικά, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά από δύο δόσεις και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού είναι μεγάλη ενάντια στη συμπτωματική νόσο COVID-19, ακόμα και με το νέο πιο μολυσματικό στέλεχος δέλτα.

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ελαφρώς μικρότερη η αποτελεσματικότητα τους για το στέλεχος δέλτα σε σχέση με το άλφα στέλεχος.

Αυτό καταδεικνύει την άμεση ανάγκη για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού όλου του πληθυσμού, ιδίως των ευπαθών ομάδων, όσο το στέλεχος δέλτα εξαπλώνεται και αναμένεται να είναι το επικρατόν τον επόμενο καιρό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Εμβόλια Covid: Έχουν τελικά σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από covid – 51 διασωληνωμένοι – Αύξηση της θετικότητας της γρίπης και 5 νέοι θάνατοι

Πουλάκου για long Covid: Περισσότερο ευάλωτες οι γυναίκες από 40-60 ετών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr