Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κορωνοϊός – Ανατροπή: Δεν κινδυνεύουν από θρόμβωση μόνο όσοι νοσούν βαριά

Κορωνοϊός – Ανατροπή: Δεν κινδυνεύουν από θρόμβωση μόνο όσοι νοσούν βαριά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Το φως της δημοσιότητας βλέπει μία νέα γαλλική έρευνα, σύμφωνα με την οποία ο κίνδυνος της δυνητικά απειλητικής για τη ζωή φλεβικής θροεμβολής είναι αυξημένος και στους ασθενείς με μέτρια Covid-19, οι οποίοι δεν νοσούν βαριά, κάτι που έως τώρα είχε συσχετιστεί, κυρίως, με ασθενείς με σοβαρή Covid-19.

Αναλυτικότερα, οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Thrombosis Research», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μελέτησαν 2.292 ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19.

Μετά από τέσσερις εβδομάδες, διαπιστώθηκε ότι φλεβική θρομβοεμβολή είχε εμφανίσει περίπου ο ένας στους 200 (0,6%) ήπια νοσούντες ασθενείς που δεν είχαν χρειαστεί νοσηλεία αλλά παρέμεναν στο σπίτι τους, καθώς και οι πέντε στους 200 (2,3%) με μέτρια νόσο, που είχαν νοσηλευθεί.

Συνολικά, ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής ήταν κατά μέσο όρο 1,7% μεγαλύτερος στους ασθενείς Covid-19 σε σχέση με εκείνους χωρίς λοίμωξη από κορωνοϊό.

Η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη οι γιατροί που φροντίζουν ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19 να έχουν επίγνωση του κινδύνου για εκδήλωση φλεβικής θρομβοεμβολής, ιδίως εάν ένας ασθενής είναι άνω των 65 ετών και τελικά χρειαστεί νοσηλεία, παρόλο που δεν νοσεί βαριά.

Κορωνοϊός: Θεραπεία για τη θρόμβωση

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μία δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», με επικεφαλής τον Ελληνο-αμερικανό καθηγητή ιατρικής Άλεξ Σπυρόπουλο του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Feinstein της Νέας Υόρκης, βρήκε ότι στους νοσηλευόμενους ασθενείς με μέτρια Covid-19, οι οποίοι θεωρούνται υψηλού κινδύνου για επικίνδυνες θρομβώσεις στο αίμα τους, η αντιπηκτική θεραπεία με υψηλές δόσεις ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους (ΗΧΜΒ) μειώνει σημαντικά την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβου και θανάτου.

Η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε 253 ενήλικους ασθενείς με μέση ηλικία 67 ετών έδειξε μείωση κατά 32% του κινδύνου θανάτου εάν χορηγείτο υψηλή δόση αυτής της ηπαρίνης, σε σχέση με τη συνήθη δόση. Όπως είπε ο δρ Σπυρόπουλος, «η κλινική δοκιμή έγινε επειδή βλέπαμε ασθενείς να εμφανίζουν θρόμβους αίματος και να πεθαίνουν μπροστά μας, ενόσω έπαιρναν προληπτικά τις στάνταρντ δόσεις ηπαρίνης».

Η πιθανότητα σοβαρής αιμορραγίας ήταν ελαφρώς αυξημένη (4,7%) στους ασθενείς που έκαναν την υψηλής δοσολογίας αντιπηκτική αγωγή, σε σχέση με τη συνήθη (1,6%).

Η αποτελεσματικότητα της υψηλής δοσολογίας υπήρχε στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, αλλά όχι στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η «εξαναγκαστική μεταφορά του πληθυσμού [των Γαζαίων] συνιστά έγκλημα πολέμου»

Η Γαλλία μπορεί να στείλει εντός ενός μηνός 20.000 στρατιώτες στην Ουκρανία

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr