Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σπαντιδέας: «Ποτέ στο παρελθόν μια πανδημία ιογενής δεν έχει κρατήσει τόσο πολύ»

Σπαντιδέας: «Ποτέ στο παρελθόν μια πανδημία ιογενής δεν έχει κρατήσει τόσο πολύ»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

O ιός βρίσκεται ακόμα εδώ και δεν δείχνει τάσεις να μας εγκαταλείψει παρά το γεγονός ότι διατρέχουμε το τρίτο έτος της πανδημίας, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο παθολόγος- κλινικός φαρμακολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι φαίνεται ότι η πανδημία μπαίνει σε μια νέα φάση.

«Θα έχουμε τουλάχιστον στο βόρειο ημισφαίριο σύμμαχο τον καλό καιρό κι αυτό βοηθάει πάρα πολύ στον περιορισμό των μεταδόσεων.

»Από την άλλη, αυτή τη στιγμή επικρατεί η μετάλλαξη Ο, η οποία μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, αλλά δεν είναι τόσο θανατηφόρα ή τουλάχιστον δεν προκαλεί βαριές λοιμώξεις κι αυτό μας δίνει μια ανάσα, μια ανακούφιση στο υγειονομικό σύστημα να αντιμετωπίζει καλύτερα και σωστότερα τα περιστατικά που προστρέχουν για βοήθεια στο σύστημα Υγείας.

»Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όπως γίνεται με όλες τις πανδημίες έτσι θα συμβεί και με τον κορωνοϊό, δηλαδή προοδευτικά θα φθίνει η συχνότητα των κρουσμάτων και πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί να βρισκόμαστε σε μια φάση τέτοια που να αντιμετωπίζουμε πλέον την πανδημία σαν ενδημική και όχι πανδημική».

Ο κ. Σπαντιδέας είπε ακόμα ότι «ποτέ στο παρελθόν μια πανδημία τουλάχιστον ιογενής δεν έχει κρατήσει τόσο πολύ.

»Η πανδημία από τον κορωνοϊό φαίνεται ότι επιμένει και θα μάς ακολουθήσει όλο το 2022 και να δούμε ποιες θα είναι οι προοπτικές για το 2023.

»Ευελπιστούμε να βρεθεί κάποια τέτοιου είδους μετάλλαξη που να μετατρέψει τον ιό πλέον σε ενδημικό και να μας απαλλάξει από όλη αυτή την ταλαιπωρία των μέτρων και των περιορισμών που μας έχει επιβάλλει τουλάχιστον μέχρι τώρα αυτό το πανδημικό κύμα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε αξιοπερίεργο φαινόμενο την επιμονή του κορωνοϊού.

«Αλλά τι μάς έχει διδάξει όλα αυτά τα τρία χρόνια που διατρέχουμε την πανδημία;

»Ο κορωνοϊός έχει πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα μετάλλαξης από ότι ο ιός της γρίπης για αυτό και βλέπουμε τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο να παρουσιάζεται μια πολύ σοβαρή μετάλλαξη η οποία κάνει την πανδημία να μακροημερεύει ενώ αυτό στην περίπτωση της γρίπης συμβαίνει κάθε 3 με 5 χρόνια» είπε ακόμα μεταξύ άλλων ο Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Σχετικά με τα εμβόλια εξέφρασε την άποψη ότι όπως γίνεται και με τα εμβόλια της γρίπης όπου κάθε χρόνο επικαιροποιούνται έτσι θα γίνει και με εκείνα των κορωνοϊών.

«Ήδη βρίσκονται δρομολογημένα νέα εμβόλια τα οποία περιλαμβάνουν και τις 4 σημαντικές μεταλλάξεις και πιθανότατα όποια άλλη εμφανιστεί στο μέλλον.

»Τα καινούρια εμβόλια που τρέχουν αυτή τη στιγμή τις κλινικές μελέτες και πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματά τους θα τα έχουμε μέσα στο καλοκαίρι- πιθανότατα και μέσα στον Ιούνιο- θα είναι διαθέσιμα από τη νέα χρονιά, θα καλύπτουν πολύ μεγαλύτερο φάσμα μεταλλάξεων και σαφώς θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια δράσεως» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Στη Λάρισα οι νεκροί του κορωνοϊού δεν έχουν «λιώσει» – Στο Νέο Κοιμητήριο σταμάτησαν οι εκταφές

Εμβόλια Covid: Έχουν τελικά σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη

ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από covid – 51 διασωληνωμένοι – Αύξηση της θετικότητας της γρίπης και 5 νέοι θάνατοι

Πουλάκου για long Covid: Περισσότερο ευάλωτες οι γυναίκες από 40-60 ετών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr