Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κρέτσος: Οι μιντιακοί ολιγάρχες που νομίζουν ότι η χώρα τους ανήκει θα διαψευστούν

Κρέτσος: Οι μιντιακοί ολιγάρχες που νομίζουν ότι η χώρα τους ανήκει θα διαψευστούν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υφυπουργός ψηφιακής πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, μίλησε για τις ρυθμίσεις υπέρ του επαρχιακού Τύπου, τις τηλεοπτικές άδειες, τη ΝΔ και τον Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά και για τον Netflix και την Paramount που σχεδιάζουν να κάνουν γυρίσματα στη Θεσσαλία.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, αναλύει τις εξελίξεις σε σχέση με το κυβερνητικό σχέδιο υποστήριξης του επαρχιακού Τύπου, το οποίο δρομολογήθηκε αυτές τις μέρες, σχολιάζει τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα, ενώ αποτιμά τα αποτελέσματα των ρυθμίσεων στο τηλεοπτικό σύστημα της χώρας.

Αντεπιτίθεται στον Β. Μαρινάκη, μετά τους πρόσφατους μύδρους που εξαπέλυσε εκείνος κατά της κυβέρνησης και εκφράζει αισιοδοξία για τα εκλογικά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μαρινάκης για να εξυπηρετήσει τις προσωπικές του πολιτικές φιλοδοξίες παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα και στοχοποιημένο όταν έχει στην κατοχή του το μοναδικό Πρακτορείο διανομής, πολλές εφημερίδες, ιστοσελίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και ετοιμάζεται να πάρει και άδεια τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας.

Ευτυχώς ο κόσμος καταλαβαίνει και θα δώσει την απάντησή του στις κάλπες. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κρέτσος.

Όλη η συνέντευξη του του υφυπουργού ΨΗΠΤΕ, Λευτέρη Κρέτσου:

Η τροπολογία που καταθέσατε κύριε Κρέτσο, μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, για τη δυνατότητα ενίσχυσης των εφημερίδων, προϊδεάζει τελικά για κάτι;

«Η τροπολογία αυτή είναι ιστορικής σημασίας γιατί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μπαίνουν τα θεμέλια για τη διαμόρφωση ουσιαστικών πολιτικών ενίσχυσης του Τύπου.

»Η τροπολογία αυτή θεσμοθετεί την ύπαρξη προκήρυξης προγραμμάτων ενίσχυσης του Τύπου από εθνικούς πόρους και όχι ευκαιριακά και επιλεκτικά δωράκια προς τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης».

Σας κατηγόρησαν όμως ότι αποτελεί προεκλογικό δωράκι προς τις εφημερίδες.

«Η ΝΔ ενοχλείται για οτιδήποτε καλό συμβαίνει για τη χώρα και για τους εργαζόμενους από την παρούσα κυβέρνηση. Το έκαναν με τις συντάξεις και κάθε φορά που γίνεται κάτι καλό βγάζουν χολή και φανατισμό απέναντί μας.

»Εμείς προχωράμε με σταθερά και αποφασιστικά βήματα και με την τροπολογία αυτή δίνουμε ανάσα ζωής στις εφημερίδες και στα περιφερειακά κανάλια μειώνοντας και για τους περιφερειακούς και τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς τον φόρο τηλεόρασης στο 5% από το 20%.

»Αν στη ΝΔ διαφωνούν πραγματικά με τη ρύθμιση, ας το πουν κοιτώντας στα μάτια τους εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης.

»Πρόκειται για τεράστια υποκρισία γιατί σε ημερίδες και εκδηλώσεις οι εκπρόσωποι της ΝΔ μιλούσαν για κατάφωρη αδικία σε βάρος των περιφερειακών καναλιών και για την αναγκαιότητα ενίσχυσης του Τύπου.

»Τώρα που ήρθε η ρύθμιση μιλούν για προεκλογικά δωράκια.

»Εξυμνούν την περιφέρεια στα συνέδρια και στις ημερίδες και όταν παίρνουμε τα θετικά μέτρα για την περιφέρεια βάζουν τους μεγαλοδημοσιογράφους του ΣΚΑΪ και τους βουλευτές τους να μιλάνε για προεκλογικά δώρα και εξαγορά συνειδήσεων προσβάλλοντας τους ανθρώπους που ακόμη και σε δύσκολους καιρούς αποφάσισαν να μείνουν στον χώρο της δημοσιογραφίας.

»Υποκρισία και μνησικακία του χειρίστου είδους».

– Μήπως όμως καθυστέρησε η συγκεκριμένη ρύθμιση; Ακούστηκε, ως ευφυολόγημα βέβαια, ότι ενδεχομένως και να μη χρειάζεται διότι οι εφημερίδες θα έχουν κλείσει.

«Δεν θα σας πω ψέματα, θα ήθελα η ρύθμιση να είχε έρθει νωρίτερα. Οφείλω όμως να τονίσω ότι η ρύθμιση είναι αποτέλεσμα της θετικής οικονομικής πορείας της χώρας και της επίτευξης του στόχου εξόδου από τα μνημόνια.

»Δεν ήταν δυνατό να προκύψει νωρίτερα. Επίσης δεν ήταν εύκολο να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο των κρατικών ενισχύσεων για τις εφημερίδες, παρά το γεγονός ότι οι εφημερίδες αποτελούν πυλώνα της δημοκρατίας, της πολυφωνίας και του πολιτισμού.

»Τα προβλήματα στον χώρο της έντυπης ενημέρωσης και ψυχαγωγίας προϋπήρχαν της οικονομικής κρίσης, γιγαντώθηκαν με την κρίση και η κατάσταση επιδεινώθηκε με την ύπαρξη του μονοπωλίου στη διανομή και την άνοδο στην τιμή του χαρτιού για τις εφημερίδες».

– Θεωρείται ότι το μοναδικό πανελλαδικό πρακτορείο διανομής «Άργος» δεν κάνει καλά τη δουλειά του.

«Δεν σας εκφράζω προσωπικές απόψεις για το ’Άργος’ και δεν τρέφω προσωπική εμπάθεια για κανέναν ιδιοκτήτη μέσου ενημέρωσης.

»Λόγω αρμοδιότητας παρακολουθώ το ζήτημα στενά και ζητήσαμε από κοινού με τον κ. Παππά και τον κ. Δραγασάκη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να λάβει μέτρα αν διαπιστώσει ότι το ‘’Άργος’ του κ. Μαρινάκη βάζει εμπόδια στην ελεύθερη διακίνηση του Τύπου με εξοντωτική τιμολογιακή πολιτική στα έντυπα που δεν ανήκουν στον κ. Μαρινάκη.

»Σας μεταφέρω τα προβλήματα, τις καταγγελίες, τα παράπονα και την αγανάκτηση πολλών εφημερίδων που τα διατυπώνουν και δημοσίως, αλλά και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για το ‘’Άργος’’.

»Οι μόνες εφημερίδες που δεν διαμαρτύρονται είναι αυτές που είναι των συμφερόντων του κ. Μαρινάκη και του ‘’Πρώτου Θέματος’’. Αντιλαμβάνεστε επομένως ότι κάποιον λάκκο έχει η φάβα.

– Μήπως αυτή η θέση σας σχετίζεται και με το γεγονός ότι ο βασικός ιδιοκτήτης του Πρακτορείου, ο κ. Μαρινάκης, τηρεί τη συγκεκριμένη στάση απέναντι στην κυβέρνηση ενώ πρόσφατα εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του υπουργού Νίκου Παππά;

«Ο κ. Μαρινάκης για να εξυπηρετήσει τις προσωπικές του πολιτικές φιλοδοξίες παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα και στοχοποιημένο όταν έχει στην κατοχή του το μοναδικό Πρακτορείο διανομής, πολλές εφημερίδες, ιστοσελίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και ετοιμάζεται να πάρει και άδεια τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας.

»Ευτυχώς ο κόσμος καταλαβαίνει και θα δώσει την απάντησή του στις κάλπες. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Οι μιντιακοί ολιγάρχες που νομίζουν ότι η χώρα τούς ανήκει και ότι μπορούν με τα χρήματά τους να την «αγοράσουν» θα διαψευστούν.

»Το ίδιο και ο πολιτικός βραχίονας της διαπλοκής δηλαδή η ΝΔ και τα πολιτικά της παρακολουθήματα που παίρνουν «γραμμή» και κάνουν πολιτική αντιπαράθεση από τα μέσα του κ. Μαρινάκη.

»Είναι θλιβερό για την ποιότητα της αστικής δημοκρατίας μας να ανταγωνίζονται οι πολιτευτές και οι βουλευτές της ΝΔ στο πώς θα υπερασπιστούν τις απόψεις του κ. Μαρινάκη και το πορτοφόλι των καναλαρχών αντί να καταθέτουν σοβαρές προτάσεις πολιτικές για το μέλλον της χώρας και την καταπολέμηση της διαπλοκής.

Ας επανέλθουμε στις ρυθμίσεις για τον Τύπο. Ποια είναι τα βασικά τους στοιχεία κι ο στόχος τους;

«Ξεκινάμε με τις περιφερειακές εφημερίδες. Βασικά κριτήρια ένταξης μιας εφημερίδας στα μέτρα στήριξης του Τύπου είναι η ένταξη στο νεοσύστατο Μητρώο Περιφερειακού Τύπου, που θα ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι, και ο αριθμός των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.

»Είναι δε τόσο άκυρος και απαράδεκτος ο χαρακτηρισμός της ρύθμισης ως προεκλογικό δωράκι, γιατί η ρύθμιση δεν είναι ευκαιριακή, δεν είναι μια επικοινωνιακή φωτοβολίδα της στιγμής, αλλά έχει βάθος χρόνου και συνεπώς τα μέτρα θα ισχύουν και μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.

»Ο στόχος της ρύθμισης είναι διττός. Αφενός, η οικονομική ανακούφιση του έντυπου Τύπου στην περιφέρεια με αντικειμενικά κριτήρια και δίχως ανάγκη να έχεις «μπάρμπα στην Κορώνη».

»Αφετέρου, η ενίσχυση της σταθερής μισθωτής απασχόλησης στον περιφερειακό Τύπο».

– Είχατε αναφερθεί επιγραμματικά μιλώντας στο συνέδριο της «Ε» στη Λάρισα για χρηματοδότηση οπτικοακουστικών παραγωγών στη Θεσσαλία. Υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο;

«Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα μιας μεγάλης ιταλοαμερικάνικης παραγωγής, όπου μέρος τους έγιναν στα Τρίκαλα και την ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων και της Καλαμπάκας.

»Θα ακολουθήσουν και άλλες γιατί τα κίνητρα, η ποικιλομορφία του τοπίου, το ιστορικό βάθος και το φως που διαθέτουμε ως χώρα μάς κάνουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς.

»Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου στον τομέα της ψυχαγωγίας, όπως το ‘’Netflix’’ και η ‘’Paramount’’ ενδιαφέρονται σοβαρά για την πραγματοποίηση γυρισμάτων στην Ελλάδα.

»Η Θεσσαλία πραγματικά συνιστά ένα από τα πιο όμορφα φυσικά στούντιο του κόσμου και η καλή συνεργασία της κυβέρνησης με τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς στο πεδίο της προσέλκυσης ξένων και εγχώριων παραγωγών να είστε σίγουροι ότι θα φέρουν νέες παραγωγές στην περιοχή».

Για τις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες, τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει;

«Αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να απαντήσω αν δεν λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις του ΕΣΡ και δεν δούμε από κοινού τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε η διαγωνιστική διαδικασία να είναι άκρως πετυχημένη τόσο σε οικονομικούς όρους όσο και κυρίως όρους που διευκολύνουν την ανάπτυξη ενός ισχυρού περιφερειακού τηλεοπτικού ‘’οικοσυστήματος’’, που αναδεικνύει την τοπική ιδιαιτερότητα και τον πολιτισμό».

Κοιτώντας πια από απόσταση, είστε ικανοποιημένος από το πώς εξελίχθηκε η υπόθεση παραχώρησης των τηλεοπτικών αδειών;

«Ασφαλώς και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος γιατί, παρά ‘’τους Κύκλωπες και τους Λαιστρυγόνες’’, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε μια διαδικασία που δεν κατάφερε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν με αποτέλεσμα την ύπαρξη ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο για περίπου 30 χρόνια.

»Σήμερα οι καναλάρχες πληρώνουν το τίμημα που τους αναλογεί για τη χρήση του σπάνιου πόρου του Δημοσίου, δηλαδή το φάσμα, και υπάρχουν εγγυήσεις για τη διατήρηση 2.000-2.500 τουλάχιστον εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στον χώρο της τηλεόρασης.

»Η πρώτη διαγωνιστική απόπειρα το 2016 καθόρισε το τελικό τίμημα, αλλά και τις υποχρεώσεις των καναλιών στον αριθμό των εργαζομένων και αποκάλυψε την πραγματική αξία των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, αλλά και το ποιος έχει την τόλμη να προχωρήσει τα πράγματα και το ποιος απλώς υπηρετεί τους καναλάρχες».

Κανάλια και εφημερίδες αναδεικνύουν μονίμως δημοσκοπήσεις με αποτελέσματα εις βάρος της κυβέρνησης. Πού στηρίζετε την αισιοδοξία σας για τις εκλογές;

«Θα σας επαναλάβω αυτό που είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Εμείς συστηματικά χάνουμε στις δημοσκοπήσεις και κερδίζουμε στην κάλπη.

»Η Ελλάδα αποτελεί πλέον διεθνή παίκτη στις εξελίξεις και παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο, έχει πολύ ξεκάθαρα επιτεύγματα να επιδείξει σε όλους τους τομείς πολιτικής και ένα πολύ σαφές αφήγημα για το πού θέλουμε να πάμε τη χώρα.

»Δεν είμαστε περαστικοί, ήρθαμε για να μείνουμε και ήδη σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα. Καλούμε όλο τον προοδευτικό κόσμο να δώσει ηχηρή απάντηση σε όσους θέλουν να φέρουν τη χώρα πίσω και να μας οδηγήσουν στην εσωστρέφεια».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης για «μικρό» Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ συνυπεύθυνοι

Ανδρουλάκης σε βουλευτές ΝΔ: Χειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή, είστε όλοι συνυπεύθυνοι για τις πράξεις του

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Πέταξε και πάλι τη μπάλα στην εξέδρα για την τραγωδία στα Τέμπη

Ανδρουλάκης: «Ψεκασμένες θεωρίες» ότι το ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα με τη πρόταση δυσπιστίας

Κεχαγιά: Η κυβέρνηση να κατονομάσει τα οικονομικά συμφέροντα που θεωρεί ότι της κάνουν πόλεμο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr