


Η κρατική τηλεόραση της Συρίας επανήλθε επίσημα στον αέρα τη Δευτέρα 05/05, με δοκιμαστική μετάδοση σχεδόν πέντε μήνες μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ και έπειτα από καθυστερήσεις που αποδόθηκαν σε κυρώσεις και παλαιωμένο εξοπλισμό.
«Σήμερα, το πρώτο επίσημο τηλεοπτικό κανάλι ξεκινά τη λειτουργία του», δήλωσε ο νέος επικεφαλής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, Αλάα Μπερσίλο, υποσχόμενος πως το κανάλι θα λειτουργήσει ως «διαμεσολαβητής ανάμεσα στο κράτος και την κοινωνία».
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τις νέες Αρχές τον Δεκέμβριο, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης καθώς και άλλα φιλοκυβερνητικά τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί και ιστότοποι είχαν αναστείλει κάθε δραστηριότητα.
Στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, παρουσιάστρια εμφανίστηκε στην οθόνη ανακοινώνοντας την έναρξη της δοκιμαστικής εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού Alekhbariah από τη Δαμασκό, μέσω δύο δορυφορικών παρόχων.
Το κανάλι παρουσίασε τη νέα του ταυτότητα, προβάλλοντας πλάνα από τη Δαμασκό και την Πλατεία των Ομεϋαδών –όπου βρίσκεται η έδρα της Δημόσιας Αρχής Ραδιοτηλεόρασης– καθώς και ρεπορτάζ από ανταποκριτές σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ο Μπερσίλο σημείωσε πως οι καθυστερήσεις στην επανεκπομπή οφείλονταν «στην κατάσταση των τηλεοπτικών υποδομών» και «στις κυρώσεις κατά του πρώην καθεστώτος, που δυσχέραναν τις δορυφορικές μεταδόσεις».
Ο διευθυντής του καναλιού, Τζαμίλ Σρρούρ, υποστήριξε: «Θέλαμε το Alekhbariah να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας Συρίας, και γι’ αυτό καθυστερήσαμε».
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «X», ο Υπουργός Πληροφοριών Χάμζα αλ-Μουσταφά χαρακτήρισε την εκκίνηση του καναλιού «συγκινητική στιγμή», εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συμβάλει στην αναδόμηση των εθνικών ΜΜΕ και στην «επανόρθωση της εμπιστοσύνης» με τον συριακό λαό.
Μετά την πτώση της Δαμασκού στις 8 Δεκεμβρίου από τις δυνάμεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) και την ανατροπή του Άσαντ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA σταμάτησε να μεταδίδει ειδήσεις για πάνω από ένα 24ωρο, προτού επανέλθει με νέο προσωπικό.
Ωστόσο, η κρατική τηλεόραση δεν κατάφερε να συμβαδίσει με τις ραγδαίες εξελίξεις: στην αρχή πρόβαλλε μόνο αρχειακό υλικό και στη συνέχεια σταμάτησε πλήρως τις μεταδόσεις.
Οι νέες Αρχές έχουν προχωρήσει σε εκκαθάριση Μέσων που είχαν στενές σχέσεις με το προηγούμενο καθεστώς, όπως η εφημερίδα Al-Watan και ο ραδιοσταθμός Sham FM.
Εδώ και δεκαετίες, το κυβερνών κόμμα Μπάαθ και η δυναστεία Άσαντ έλεγχαν αυστηρά κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής – από την ελευθερία του λόγου έως την είσοδο ξένων δημοσιογράφων. Τα Μέσα ενημέρωσης λειτουργούσαν ως φερέφωνα της εξουσίας.
Μετά την πτώση του Άσαντ, Μέσα ενημέρωσης σε εξορία ή σε πρώην αντικαθεστωτικές περιοχές αναδύθηκαν, ενώ ξένοι δημοσιογράφοι κατέκλυσαν τη χώρα.
Η Συρία κατατάσσεται στην 177η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες και περιοχές στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2025, που δημοσίευσε η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).
Αν και η ανατροπή του Άσαντ έβαλε τέλος σε «πέντε δεκαετίες βίαιης και βάναυσης καταστολής του Τύπου», η RSF προειδοποιεί πως η νέα ελευθερία των δημοσιογράφων παραμένει εύθραυστη εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας και των εντεινόμενων οικονομικών πιέσεων.