Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το μυστικό ραντεβού Τσίπρα – Νικολούδη και η λίστα – φωτιά

Το μυστικό ραντεβού Τσίπρα – Νικολούδη και η λίστα – φωτιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το κυνήγι των πρώτων μεγαλοφοροφυγάδων ήταν το βασικό μενού στη νυχτερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Επικρατείας κατά της διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη.

Ο Αλέξης Τσίπρας βλέποντας τα περιθόρια της κυβέρνησης να στενεύουν μόλις έναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών περιθορίων και των άδειων ταμείων του κρατικού μηχανισμού, βάζει στο φουλ τις μηχανές της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο «ανένδοτος» του Αλέξη Τσίπρα για το σπάσιμο του αποστήματος της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής είχε λίγο πολύ φανεί εξαρχής από την υπουργοποίηση του κ. Νικολούδη, καθώς και την προεκλογική επίκληση της περίφημης λίστας Νικολούδη.

Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι από τις πρώτες κιόλας κινήσεις που θα γίνουν και με τα ονόματα να είναι τόσο μεγάλα, θα επιτευχθεί διττός στόχος. «Αφενός θα υπάρξει μετά από 5 χρόνια αδικίας μία πρώτη ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος, αφετέρου θα εξασφαλιστούν σημαντικοί πόροι δισεκατομμυρίων για το κράτος, ώστε να μπορέσει βγει από το οικονομικό αδιέξοδο του διμήνου Μαρτίου – Απριλίου». Παράλληλα, τέτοιες ηχηρές κινήσεις θεωρείται δεδομένο ότι θα στείλουν ένα μήνυμα συνοχής στο εσωτερικό του κόμματος, καθησυχάζοντας όσους έχουν εκφράσει αμφιβολίες τόσο για τη συμφωνία – γέφυρα του Eurogroup, όσο και για το κατά πόσο θα μπορέσουν να υλοποιηθούν οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ραντεβού αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε στο σπίτι στενότατου συνεργάτη του πρωθυπουργού και επιχειρήθηκε να κρατηθεί μακρυά από τη δημοσιότητα για να δρομολογηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής με ηχηρά ονόματα από την κρατικοδίαιτη επιχειρηματική «ελίτ» της χώρας να έρχονται στο προσκήνιο. Για το λόγο αυτό, υπό το φόβο διαρροών και δεν έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου νωρίτερα, παρά την συνεχή επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του tribune.gr είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και τον Δημήτρη Μάρδα.

Επί τάπητος είχαν τεθεί τα… κιτάπια του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος έχει στα χέρια του από τη θητεία του στην Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος την περιβόητη λίστα με τους 3.500 καταθέτες με αδικαιολόγητο πλουτισμό. Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ο κ. Νικολούδης αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times, από το σύνολο των καταθέσεων προκύπτουν φόροι ύψους 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι είναι άμεσα εισπράξιμα σε βάθος τριμήνου.

Η περίφημη λίστα Νικολούδη ωστόσο δεν ήταν το μοναδικό που απασχόλησε τους δύο άνδρες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, καθώς ο υπουργός Επικρατείας παρείχε ενδελεχή ενημέρωση στον πρωθυπουργό για τις εν εξελίξει έρευνες σε όλες τις λίστες που έχουν περιέλθει στα χέρια των ελεγκτικών μηχανισμών και ακόμα παραμένουν αναξιοποίητες και πότε θα μπορούν να εισπραχθούν τα πρώτα χρήματα.

Το ενδιαφέρον ωστόσο κέντρισαν και τα ονόματα που «τυγχάνει» να απαντώνται σε όλες σχεδόν τις λίστες της «αμαρτίας», συμπεριλαμβανομένης και της λίστας Λαγκάρντ, με τα συνολικά ποσά να προκαλούν ίλιγγο.

Η εντολή του πρωθυπουργού ήταν σαφής και δόθηκε τόσο κατ’ ιδίαν όσο και δημοσίως πριν το ραντεβού με τον Παναγιώτη Νικολούδη. «Κάθε μέρα για τους επόμενους τέσσερις μήνες έχουμε μάχη. Μέχρι τώρα ήταν μόνο εκτός. Τώρα ξεκινάει εντός και προδιαγράφεται ακόμη πιο δύσκολη. Τέλειωσέ τους. Να πληρώσουν… χθες».

Μόνο τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται οι δύο σχεδόν ταυτόχρονες σημερινές παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, αρμοδίου για τα έσοδα, Δημήτρη Μάρδα και του Παναγιώτη Νικολούδη. Ο μεν πρώτος προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για την ποινική αμνήστευση όσων εμφανίσουν το μαύρο χρήμα και κατόπιν φορολόγησής του με 20% μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, ενώ ο δεύτερος αποκάλυψε στους New York Times ότι βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί οι Έλληνες έχουν κρύψει στο εξωτερικό και σε φορολογικούς παραδείσους 120 δισ. ευρώ.

Η θεομηνία που έρχεται στις τάξεις των εχόντων “μπαταχτσήδων”, όπως σημειώνουν κύκλοι του πρωθυπουργού θα είναι άνευ προηγουμένου και… χωρίς επιστροφή, καθώς τα άδεια ταμεία που άφησαν οι προκάτοχοι στο Μέγαρο Μαξίμου για να υπονομεύσουν την κυβερνητική προσπάθεια, επενδύοντας στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης δεν αφήνουν περιθόρια».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισπανία: Ο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί – Ποιός είναι ο λόγος

Ρωσία: Συνελήφθη ο υφυπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβανόφ για διαφθορά

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...