Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρωσικές εταιρίες στο παιχνίδι των κοιτασμάτων βάζει ο Λαφαζάνης

Ρωσικές εταιρίες στο παιχνίδι των κοιτασμάτων βάζει ο Λαφαζάνης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Zωηρότατο χαρακτήρισε το ενδιαφέρον της Αθήνας για τον Turkish Stream, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφερόμενος στον ρωσοτουρκικό αγωγό φυσικου αερίου που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σε συναντήσεις που είχε στη Μόσχα με Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους καθώς και τον επικεφαλής της Gazprom, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «είναι απόλυτα αναγκαία μια αναβαθμισμενη ενεργειακή σχέση με τη Ρωσία. Θα βοηθήσει να αλλάξει η εικόνα και της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Παράλληλα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι η Αθήνα είναι κάθετα αντίθετη σε κυρώσεις και σε κάθε προσπάθεια να τεθεί η Ρωσία σε ενεργειακή καραντίνα.

«Δείξαμε ζωηρότατο ενδιαφέρον για τον αγωγό και την επέκτασή του στο ελληνικό έδαφος, την οποία θα εξετάσουμε με πολύ εποικοδομητικό τρόπο. Η απόφασή μας θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Η χώρα δεν έχει συμπλέγματα, δεν είναι δορυφόρος κανενός, δεν είναι υποτελής σε καμία δύναμη. Θέλουμε να υπηρετούμε το γενικό συμφέρον και την ενεργειακή ασφάλεια. Το να σηκώνονται τεχνητά τείχη απέναντι στη Ρωσία και τα αποθέματά της, είναι λάθος για όλους και η απομόνωσή της θα είναι κακή για όλους. Δεν πρέπει ο μόνος δρόμος φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να είναι μέσα από τη Γερμανία. Θα σήμαινε την ενεργειακή γερμανοποίηση της Ευρώπης. Πρέπει η Ευρώπη να ευνοήσει πολλαπλούς δρόμους για το αέριο της Ρωσίας» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Αναφερόμενος στους διαγωνισμούς για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα και τη συμμετοχή ρωσικών εταιριών σε αυτούς, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι «θα συμμετάσχουν μεγάλες ρωσικές εταιρείες, σύμφωνα με δέσμευση της Μόσχας. Συνήθως, οι Ρώσοι δε συμμετέχουν σε διαγωνισμούς εντός ΕΕ τέτοιου χαρακτήρα. Εδώ φαίνεται ότι θα πρωτοτυπήσουν».

Παράλληλα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν τροποποιεί τους κανόνες του διαγωνισμού για τα κοιτάσματα, αλλά ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή εταιρειών και χωρών.

Επιπλέον ο υπουργός από τη Μόσχα χαρακτήρισε απαράδεκτο ενδεχόμενες συμφωνίες με τρίτες χώρες να τίθενται υπό τον έλεγχο των Βρυξελλών, καθώς κάτι τέτοιο «καταργεί κάθε εθνική ευελιξία και ανάγει την Κομισιόν σε υπεραφεντικό. Δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας να ασκούμε εθνικές πολιτικές στο πλαίσιο της κοινότητας».

Τέλος αναφερόμενος στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο να σημειωθούν αντιδράσεις από την Ουάσινγκτον για τον αγωγό, ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι «μπορούν να έχουν οποιαδήποτε άποψη. Ωστόσο, κάθε χώρα εκτιμά τα δικά της συμφέροντα. Ακούμε τις απόψεις όλων και προβληματιζόμαστε. Δεν είμαστε υποτελείς κανενός. Η νέα κυβέρνηση δεν ακολουθεί εντολές, αλλά το συμφέρον του λαού. Η χώρα μας πρέπει να ανοίξει νέο κεφάλαιο, με νέα, ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική. Δεν έχουμε εντολή από το λαό να παίρνουμε εντολές ή να ακολουθούμε υποδείξεις».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια στην 38η επέτειο του Τσερνόμπιλ

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν βοήθησε αρκετά την Ουκρανία – Θα το κάνουμε για να κερδίσει τον πόλεμο

Μεγάλη ανατροπή: Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...