Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Που κάνει πίσω και που επιμένει ο Γιούνκερ με την νέα πρόταση

Που κάνει πίσω και που επιμένει ο Γιούνκερ με την νέα πρόταση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με αιχμή του δόρατος το αναπτυξιακό πακέτο των 35 δισ. ευρώ , αλλά και ΦΠΑ στο 13% για ξενοδοχεία, ρεύμα, νερό και ορισμένα τρόφιμα, ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ επιχειρεί να αναστρέψει την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στην ευρωζώνη μεταξύ πιστωτών και Ελλάδας.

Η τελευταία βελτιωμένη πρόταση που δημοσιοποίησε η Κομισιόν και θα αναλύσει αύριο Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου ο Γιούνκερ , περιέχει επί της ουσίας μια σημαντική αλλαγή που αφορά τον ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία στο 13% και όχι στο 23% όπως απαιτούσε αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

Επίσης προβλέπει ΦΠΑ στο 13% για ηλεκτρικό ρεύμα , νερό και κάποια βασικά αγαθά, με τα περισσότερα πάντως τρόφιμα να πηγαίνουν στο 23%.

Η κίνηση αυτή Γιούνκερ επιδέχεται πολλών ερμηνειών.

Κυβερνητικοί παράγοντες πάντως υποστηρίζουν ότι αυτή την νέα βελτιωμένη πρόταση η κυβέρνηση ουδέποτε την έλαβε ποτέ από την Κομισιόν και αποδίδουν δόλο στον κ. Γιούνκερ. Μάλιστα κάνουν λόγο για παρέμβαση του στα εσωτερικά της χώρας και για χτύπημα προς την κυβέρνηση αφού εμμέσως πλην σαφώς την κατηγορεί ότι δεν τελείωσε την διαπραγμάτευση, την οποία οι θεσμοί δυναμίτισαν με τις ακραίες απαιτήσεις τους.

Πολιτικοί αναλυτές πάντως, εκλαμβάνουν την κίνηση Γιούνκερ ως μια ύστατη προσπάθεια από την Κομισιόν προκειμένου να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πριν την 30η Ιουνίου.

Στην πρόταση που δημοσιοποίησε η Κομισιόν ,πάντως, τονίζεται η δυνατότητα επίτευξης συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup όχι μόνο για τα μέτρα προς κοινή συμφωνία αλλά και για την κάλυψη των μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Επίσης, υπάρχει αναφορά σε αναπτυξιακό πακέτο «για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζε την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025».

Όσον αφορά στο πακέτο μέτρων, το κείμενο περιλαμβάνει:

Αλλαγές στο ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019 με άμεση περικοπή όμως του 20% της δαπάνης (σ.σ είναι ένα από τα σημεία που διαφωνούσε η ελληνική πλευρά)

Αύξηση του ΦΠΑ των ξενοδοχείων στο 13% (αντί για 23% που ήθελαν αρχικά οι δανειστές), αύξηση του ΦΠΑ εστίασης στο 23%, (από 13% σήμερα), διατήρηση του ρεύματος στο 13%. Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 55% σήμερα αλλά και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28% με ταυτόχρονη αύξηση της επιβάρυνσης για τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Δεν υπάρχει έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Επίσης, το κείμενο δεν περιλαμβάνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ECOFIN: Εγκρίθηκε η άμεση εκταμίευση 1,89 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία λέει «όχι» σε κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο

Βόρεια Μακεδονία: Αποδοκιμάζει η ΕΕ τη Σιλιάνοφσκα – Ομόθυμη καταδίκη του πολιτικού κόσμου

Το ΥΠΕΞ λέει ότι η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα παραβίασε κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών ορκιζόμενη στη «Μακεδονία»

Μυστικές Υπηρεσίες: Η Ρωσία θα εξαπολύσει βομβιστικές επιθέσεις και εμπρησμούς στην Ευρώπη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...