Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Ανταρσία» Ζωής και Λαφαζάνη φοβάται ο Τσίπρας

«Ανταρσία» Ζωής και Λαφαζάνη φοβάται ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κόκκινο χτυπάει το θερμόμετρο στο Μέγαρο Μαξίμου για την νομοθέτηση της εντολής διαπραγμάτευσης από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, ώστε οι Αλέξης Τσίπρας, Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος να ταξιδέψουν με το πρόσθετο «διαπραγματευτικό όπλο», όπως τονίζουν, στις Βρυξέλλες για να «κλειδώσουν» τη συμφωνία.

Την ίδια ώρα επιχειρείται να καμφθούν μέσα από τις συνεδριάσεις των ΚΟ των κομμάτων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας της Γερουσίας στη Βουλή για την ελληνική πρόταση για νέα δανειακή σύμβαση από τον ESM.

Όπως γράφει το newsbeast, Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του ενώπιον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε εμφατικά αναφερόμενος στο δημοψήφισμα ότι «δεν πήραμε εντολή από το λαό να βγάλουμε τη χώρα από την Ευρωζώνη», ενώ στη συνέχεια απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραμείνει πρωθυπουργός με άλλο κυβερνητικό συνασπισμό από την παρούσα Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις. εγώ δεν πρόκειται να γίνει νέος Παπαδήμος. Εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί. Ή συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί».

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού τον λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ενημέρωσε λεπτομερώς την ΚΟ για την πρόταση που ενέκρινε χτες το Κυβερνητικό Συμβούλιο και εστάλη στους θεσμούς.

Ο κ. Λαφαζάνης, επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας που αριθμεί πάνω από 20 βουλευτές στην ΚΟ, κατά την ομιλία του εξέφρασε τη διαφωνία του, τονίζοντας ότι η ελληνική πρόταση είναι ασύμβατη με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει εάν θα καταψηφίσει στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές ή στην Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα.

«Η συμφωνία δεν μπορεί αν δώσει απάντηση στα προβλήματα και να δώσει μια θετική προοπτική στην χώρα»τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, ενώ ερωτηθείς τι θα πράξει στην ψηφοφορία αρκέστηκε να δηλώσει σιβυλλικά «το δείτε το απόγευμα».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος προσήλθε με δύο ώρες καθυστέρηση στην ΚΟ, μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, δεν υπέγραψε το σχέδιο νόμου του Κυβερνητικού Συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης, έχοντας εκφράσει την έντονη διαφωνία του, ενώ την ίδια ώρα βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας έχουν τηρήσει σιγή ιχθύος για τη στάση που θα κρατήσουν.

Στους «επίφοβους» για τη στάση που θα τηρήσουν στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια, είναι και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το Μαξίμου, απορρίπτοντας τα σκληρά μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου την Πέμπτη επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον οποίο είχε μακρά συνάντηση χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η στάση που θα τηρήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από την κα Κωνσταντοπούλου να μην υπάρξει εμπλοκή με τα διαδικαστικά, δεδομένης της κρίσιμης ιστορικής συγκυρίας και των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων μέχρι το Σάββατο το πρωί.

Σήμερα πάντως, η κα Κωνσταντοπούλου με την απόφασή της να εισαχθεί σήμερα στις επιτροπές, ουσιαστικά παρέπεμψε για το Σάββατο την Ολομέλεια της Βουλής, κάτι το οποίο όπως τονίζουν από το Μαξίμου δεν μπορεί να γίνει καθώς αύριο είναι προγραμματισμένο το Eurogroup που θα κρίνει το κατά πόσο θα γίνει αποδεκτή η πρόταση ή όχι.

Ερώτημα παραμένει η ψήφος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος έχει κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από τους χειρισμούς της κυβέρνησης των τελευταίων ημερών.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης σε πηγαδάκια σχολίαζε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να διεκδικήσει μια πιο ρητή δέσμευση από τους δανειστές στο ζήτημα του χρέους για να μην μας πουλήσουν όπως πούλησαν το Βενιζέλο το 2012».

Στο μέτωπο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, παρά τις αρχικές πληροφορίες για επιφυλάξεις του Πάνου Καμμένου και τη μη υπογραφή του σχεδίου νόμου, εξαιτίας του ΦΠΑ στα νησιά και των περικοπών στις αμυντικές δαπάνες, από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνεται ότι θα στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης.

Οι αντιστάσεις του, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, κάμφθηκαν από τετ α τετ που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στέφανος Κασσελάκης: Αποκάλυψε τι ομάδα είναι (βίντεο)

Κασσελάκης: Δεν μπορεί να μένουν απομονωμένοι οι νησιώτες – Ακτοπλοϊκή διασύνδεση των Κυκλάδων

ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζει την επίθεση που δέχτηκε η βουλευτής της ΝΔ Αγγ. Δεληκάρη

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Η Γερμανική Αμνηστία ζητά έρευνα για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Γιάνη Βαρουφάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...