Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διαφωνία Σόιμπλε – Φάιμαν για την Ελλάδα

Διαφωνία Σόιμπλε – Φάιμαν για την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η άποψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι μπορεί να είναι καλύτερα για την Ελλάδα αν εγκαταλείψει την ευρωζώνη είναι «εντελώς λάθος», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

«Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε δημιούργησε σε ορισμένους την εντύπωση πως ίσως να είναι χρήσιμο για εμάς εάν η Ελλάδα φύγει από τη νομισματική ένωση, ότι ίσως με αυτό τον τρόπο να πληρώσουμε λιγότερα», δήλωσε ο Φάιμαν, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

«Νομίζω πως αυτό είναι εντελώς λάθος. Δεν είναι ηθικά σωστό, θα ήταν η αρχή μίας διαδικασίας αποσύνθεσης… Η Γερμανία έχει αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο εδώ στην Ευρώπη και σε αυτή την περίπτωση όχι έναν θετικό ρόλο», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανάφερε σήμερα και πάλι στη συζήτηση το ζήτημα της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι η ελληνική βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Πολλοί οικονομολόγοι αμφισβητούν ότι η Αθήνα θα μπορούσε να λύσει τα οικονομικά προβλήματά της χωρίς ένα κούρεμα του χρέους της.

«Όμως ένα κούρεμα δεν ταιριάζει με τη συμμετοχή στη νομισματική ένωση», είπε ο Σόιμπλε σε σημερινή του συνέντευξη στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στις αυξανόμενες οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας, οι οποίες μέσα σε λίγες εβδομάδες αυξήθηκαν από τα 10 στα 80 δισεκ. ευρώ. «Κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να προχωρήσει χωρίς κούρεμα χρέους. Αυτή είναι η κατάσταση», επεσήμανε.

Ήδη χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε να υπάρξει απομείωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, ένα προσωρινό Grexit θα ήταν ο καλύτερος δρόμος για τη χώρα.

Πάντως αναφερόμενος στην υιοθέτηση από το ελληνικό κοινοβούλιο του πρώτου πακέτου μεταρρυθμίσεων που είχαν ζητήσει οι πιστωτές της Αθήνας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι «είναι ένα σημαντικό βήμα».

«Προχωρήσαμε ένα βήμα. Γίνονται δύσκολες συζητήσεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες πολίτες πριν από μερικές ημέρες ψήφισαν το αντίθετο από αυτό που υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο.

Ο Γερμανός υπουργός ζήτησε τώρα από την Ελλάδα να εφαρμόσει τα όσα έχει υποσχεθεί. «Πρέπει να διατηρήσουμε τη συνοχή της Ευρώπης και να την ενισχύσουμε (…) Πρέπει κανείς να τηρεί τα όσα έχει υποσχεθεί. Διαφορετικά χάνεται η εμπιστοσύνη», τόνισε.

Αναφερόμενος στο πώς θα προχωρήσουν τώρα τα πράγματα ο Σόιμπλε εξήγησε ότι τώρα το Eurogroup πρέπει να εξετάσει το ελληνικό νομοσχέδιο. «Θα εξετάσουμε αν η Ελλάδα υιοθέτησε τους νόμους που απαιτούνται», είπε. Στη συνέχεια ο Σόιμπλε θα ζητήσει από τη γερμανική βουλή εντολή για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Γερμανός στρατιώτης ήταν μυστικός πράκτορας της Ρωσίας

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Υπ. Παιδείας Γερμανίας: Τα σχολεία έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τους μαθητές και για ενδεχόμενο πολέμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...