Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυβέρνηση «κανονικότητας» και όχι ειδικού σκοπού – Οι οδηγίες Τσίπρα

Κυβέρνηση «κανονικότητας» και όχι ειδικού σκοπού – Οι οδηγίες Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τροχιοδεικτικά πυρά ενός ευρύτερου κυβερνητικού προγράμματος που προτίθεται να προωθήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχίζει να ρίχνει ο Αλέξης Τσίπρας σε μία προσπάθεια να «ανοίξει» τη βεντάλια πέραν του μνημονίου που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Ενδεικτικό των προθέσεων του πρωθυπουργού είναι το γεγονός ότι ήδη σε δέκα ημέρες μετά τις εκλογές και με προμετωπίδα την εξωτερική πολιτική ένεκα της Συνόδου του ΟΗΕ, έχουν ανοίξει πολλά ζητήματα που ξεφεύγουν από το μονόδρομο των μνημονιακών πολιτικών. Στο Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί στόχο εκ των ουκ άνευ να μην περιοριστεί η κυβέρνηση στην εφαρμογή του μνημονίου, καθώς το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ποιο θα είναι το μέλλον της εάν περιοριστεί στη μονοθεματική επικαιρότητα της υλοποίησης της επώδυνης συμφωνίας. Ως εκ τούτου, το άνοιγμα της βεντάλιας αποσκοπεί στη δημιουργία μίας εικόνας «κανονικότητας» για το νέο κυβερνητικό σχήμα που επιδιώκει να παρουσιαστεί ως μία κυβέρνηση τετραετίας και όχι «ειδικού σκοπού» και εντολοδόχων των διεθνών πιστωτών.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι περισσότερες δράσεις έχουν ως κύριο εκφραστή μέχρι στιγμής τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχετικές οδηγίες έχουν δοθεί από την πρώτη «πανηγυρική» συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά το κλείσιμο των θυρών, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς του πέραν του «σιωπητηρίου» στα τηλεπαράθυρα και της άμεσης εφαρμογής όλων των συμφωνηθέντων και την προώθηση συγκεκριμένων προτάσεων και εν συνεχεία σχεδίων νόμων που να δίνουν ένα σαφές στίγμα του κυβερνητικού έργου έξω από το στενά περιχαρακωμένο πλαίσιο του μνημονίου. Αυτό μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να καταστεί σαφές και στο τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή που ξεκινά τη Δευτέρα, όπου ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης από την εθνική αντιπροσωπεία το βράδυ της Τετάρτης.

Τα ζητήματα που έχουν ανοίξει ήδη μέσα σε μόλις δέκα ημέρες διακυβέρνησης είναι οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, στο οποίο ωστόσο η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αναγκάστηκε σε άκομψη υποχώρηση, η έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, την οποία προανήγγειλε ο προταθείς για Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, μέσα από την ενοποίηση του αριθμού της αστυνομικής ταυτότητας και του ΑΜΚΑ που προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Πέραν τούτων, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε εκ νέου το Κυπριακό και το ζήτημα ονομασίας των Σκοπίων, το μείζον θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών αλλά και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων τόσο με την παρουσία του στο πάνελ του Cilnton Global Initiative όσο και με το τετ α τετ που είχε με τον Πρόεδρο της Κίνας.

Τροχάδην για την υλοποίηση της συμφωνίας και στο βάθος χρέος

Την ίδια ώρα πάντως, πέραν όλων των παράπλευρων ενεργειών, στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι βασικός πυλώνας πάνω στον οποίο θα κριθούν από τους διεθνείς πιστωτές είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων εντός του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι η όποια επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και η έναρξη των συζητήσεων για αναπτυξιακές πολιτικές είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα του χρέους, ζήτημα το οποίο ουκ ολίγες φορές υπογράμμισε και συνεχίζει να τονίζει από τη Νέα Υόρκη ο κ. Τσίπρας αναζητώντας συμμάχους.

Ως εκ τούτου, οι οδηγίες που έχουν δοθεί σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς, όπως αναφέρει το newsbeast.gr είναι η απρόσκοπτη και άμεση υλοποίηση των όσων προβλέπονται από το τρίτο μνημόνιο για την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να ανοίξει μέσα στο Δεκέμβριο το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Αυτό εξάλλου ήταν και το μήνυμα που εξέπεμψε η Κριστίν Λαγκάρντ στον Γιώργο Σταθάκη στη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Υόρκη.

Τα υπουργείο Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας σηκώνουν το μεγάλο βάρος των πρώτων μέτρων του μνημονίου (κόκκινα δάνεια, Ασφαλιστικό – συντάξεις, εργασιακά, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, φορολογικό) την ώρα που καταφθάνουν πλέον τα πρώτα κλιμάκια των εκπροσώπων των πιστωτών. Υπενθυμίζεται ότι το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι ως τον Οκτώβριο πρέπει να εκπληρωθεί περίπου το 58% των προαπαιτουμένων δράσεων και ως τον Μάρτιο του 2016 το 91% όσων έχουν συμφωνηθεί

Στο κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο ωστόσο εξετάζεται να ζητηθεί μία μικρή παράταση δύο ίσως και τριών εβδομάδων ένεκα των καθυστερήσεων που προέκυψαν από την προεκλογική περίοδο, με τις τελικές αποφάσεις πάντως να μην έχουν ληφθεί καθώς διερευνώνται τυχόν συνέπειες από τις έστω και ολιγοήμερες καθυστερήσεις. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα προβληματίζονται για το κατά πόσο το Βερολίνο θα βρει «πάτημα» από τυχόν τέτοιου είδους καθυστερήσεις, με επιπτώσεις στη συζήτηση για το χρέος, το οποίο αποτελεί πεδίο ψυχροπολεμικής σύγκρουσης της Γερμανίας με το ΔΝΤ, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την οποία στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν να σκέφτονται καν το ενδεχόμενο να μην έχει ολοκληρωθεί εντός του 2015, καθώς σε ένα τέτοιο σενάριο, όπως παραδέχθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στους Financial Times, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το μηχανισμό για bail in.

«Έτσι θα γίνει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές»

Την δυνατότητα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων σύντομα, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εάν καταλήξει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους με τους πιστωτές μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο πρωθυπουργός που είχε συνάντηση με τη διεύθυνση της της Wall Street Journal στη Νέα Υόρκη, προειδοποίησε ότι η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη απειλή την προσπάθεια να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

«Ο στόχος είναι να επιστρέψουμε στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στη The Wall Street Journal. Εάν υπάρχει μια καλή απόφαση για το θέμα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές λίγο μετά την αναδιάρθρωση του χρέους».

«Οι συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο έτος, εάν η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος διάσωσης της χώρας, ολοκληρωθεί με επιτυχία», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα στο άρθρο που ανάρτησε μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στα γραφεία της και προσθέτει: «Την Τρίτη ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει τους όρους του νέου προγράμματος, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς, όπως οι αυξήσεις φόρων »δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα».

Ο 41χρονος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί μια καταστροφική έξοδος από την Ευρωζώνη και ότι στοχεύει σε μια βελτίωση των προηγούμενων προγραμμάτων διάσωσης.

»Η συμφωνία για πρώτη φορά έχει μια ρεαλιστική προσέγγιση. Η προσαρμογή είναι πιο ήπια», είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ακόμη ότι η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη του δεύτερο εξάμηνο του 2016, αλλά ότι η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να βλάψει την εύθραυστη οικονομία και ιδιαίτερα τη σημαντική τουριστική βιομηχανία.

Η κρίση χρέους της Ελλάδας έχει περιορίσει σημαντικά την ικανότητά της να χειριστεί την είσοδο των μεταναστών στα σύνορά της».

Αναφερόμενος στους στόχους του ελλείμματος που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, όπως σημειώνει η WSJ, ο κ. Τσίπρας είπε: «Στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί, τα κεφάλαια που θα χαλάσει η Ελλάδα θα πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος». Μάλιστα η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους αναφέρει ότι εξαιτίας του προσφυγικού τα νησιά έχουν δει μείωση των εσόδων τους που φθάνει ακόμη και το 40%.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη να δράσει γρήγορα και να δείξει αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης. »Η ΕΕ κέρδισε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου», είπε ο κ. Τσίπρας.

Αλλά εάν τώρα χτίζουμε τείχη στην Ευρώπη, αυτή δεν θα είναι η Ευρώπη του κοινού μας μέλλοντος»», συνεχίζει η WSJ και προσθέτει: « Αναφερόμενος στις ταραχώδεις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της τους προηγούμενους μήνες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι γνώριζε πως οι συνομιλίες θα ήταν δύσκολες.

Αλλά τόνισε ότι εξεπλάγην από αυτό που εκείνος αποκάλεσε ως μια προσπάθεια ακραίων συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

»Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ο Σόιμπλε ήθελε τη διαίρεση της Ευρώπης, αλλά στο τέλος το έκανε», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει μια σχέση εμπιστοσύνης με την Ανγκελα Μέρκελ».

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός κάλεσε επίσης την Ευρώπη να εντείνει τις προσπάθειες για επίτευξη διπλωματικής λύσης στη Συρία και κάλεσε τη Δύση να μην αφήσει τη Ρωσία έξω από τέτοιου είδους συνομιλίες.

Εάν θέλουμε να συζητήσουμε την προοπτική της παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας, πιστεύω ότι είναι λάθος να αποκλείσουμε τη Ρωσία από τις συζητήσεις αυτές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: »Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε με τη στρατηγική τους ή όλες τις ρωσικές πολιτικές»», καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα στο άρθρος της μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στα γραφεία της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Παραιτήθηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για Λιβύη: Οι Λίβυοι ηγέτες μοιάζουν «ικανοποιημένοι με το τρέχον αδιέξοδο»

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Ισραήλ-Πολεμικό Συμβούλιο: Απόφαση για «χτύπημα» κατά του Ιράν – Ίσως και τη Δευτέρα τα αντίποινα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...