Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Πόρτα» με ηχηρό «Όχι» Τσίπρα στο βρώμικο σχέδιο Μέρκελ – Άγκυρας

«Πόρτα» με ηχηρό «Όχι» Τσίπρα στο βρώμικο σχέδιο Μέρκελ – Άγκυρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με δύο βασικές προϋποθέσεις ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για συνεργασία με την Τουρκία, στέλνοντας ουσιαστικά σαφές μήνυμα “ο καθένας να φυλάει τα σύνορά του”, απέναντι στις τεράστιες πιέσεις από την πλευρά κυρίως της Μέρκελ για κοινές περιπολίες ελληνικού και τουρκικού λιμενικού.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, απορρίπτοντας διά της διπλωματικής οδού την ύπουλη πρόταση της Μέρκελ, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, «πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και την ακεραιότητα της διαδικασίας πρόσβασης».

Όλες οι πληροφορίες από το μέτωπο των Βρυξελλών και την ελληνική αντιπροσωπεία αναφέρουν ότι η άρνηση της ελληνικής πλευράς σε κάθε ενδεχόμενη λύση που θα αφήσει το περιθώριο στην Άγκυρα να αμφισβητήσει στο μέλλον το υπάρχον status quo του Αιγαίου και των θαλάσσιων συνόρων θα είναι κατηγορηματική, ασχέτως πιέσεων, καθώς αίφνης εγείρεται ένα μείζον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, που όπως σημειώνουν ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και την οικονομική κρίση.

Μάλιστα, σε αυτο το κλιμα και πλαισιο η Αθηνα συζητα ακομη και τη συνεργασια με ενίσχυση της Frontex, αποκλείοντας εκ προοιμίου κάθε εμπλοκή της Τουρκίας σε κοινές περιπολίες.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση «προκειμένου να επιλυθεί αυτή η προσφυγική κρίση, η ανθρωπιστική προσφυγική κρίση. Η υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών εισόδου με σεβασμό και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες είναι το κοινό μας συμφέρον. Το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον».

«Είναι η ώρα να αναλάβουμε τις γενναίες πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να επιλυθεί η συριακή κρίση, προκειμένου να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε αυτά τα κύματα των προσφύγων στην περιοχή της Μεσογείου, αυτών των ανθρώπων που θέλουν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα θέματα που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου Κορυφής είναι η οικονομική ενίσχυση των περιοχών που επιβαρύνονται απο τις προσφυγικές ροές, η δυνατότητα ή υποχρέωση χωρών εκτός ΕΕ να προχωρούν σε καταγραφή και ταυτοτοπιιηση προσφύγων, αλλα και το προβλημα με τoυς Αφγανούς πρόσφυγες, οι οποιοι φτάνουν στην Ελλαδα απο περιοχές με αντίστοιχα ζητήματα όπως της Συρίας, χωρίς όμως να προβλέπεται και η ανάλογη αντιμετώπιση.

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι ειδικά το Βερολίνο προσπαθεί να προσδιορίσει την υπόθεση ως πρόβλημα φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων και όχι ως πρόβλημα του πολέμου που διεξάγεται με επίκεντρο τη Συρία. Και άρα να επιβάλλει ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο σχετικά με τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων (κοινές περιπολίες για παράδειγμα, ασχέτως εάν διαψεύδονται ως επιδίωξη της ΕΕ και της Γερμανίας) και κυρίως να δικαιολογήσει έτσι την άρνηση των ευρωπαϊκών χωρών πέρα του νότου, να υποδεχθούν άλλους πρόσφυγες.

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει μέσα σε αυτό το πλαίσιο να επισημάνει τη διεθνή διάσταση του προβλήματος και την υποχρέωση όλης της Ευρώπης να σταθεί με αλληλεγγύη και ανάλογες ευθύνες στην απορρόφηση των προσφυγικών ροών.

Εν όψει, δε, της επίσκεψης Μέρκελ στην Άγκυρα θεωρεί αναγκαία την παρέμβαση της καγκελαρίου στην τουρκική κυβέρνηση ώστε η γειτονική χώρα να αναλάβει επίσης τις ευθύνες της στο βαθμό που της αναλογεί και στο χώρο που υποχρεούται.

Για το λόγο αυτό άλλωστε ο κ. Τσίπρας έσπευσε να επισημάνει στην κυρία Μέρκελ κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης τις βασικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις ευθύνες της Άγκυρας και την υποχρέωση που έχει η καγκελάριος να κάνει τις ανάλογες συστάσεις στην τουρκική πλευρά.

Συγκεκριμένα, έθεσε τρεις βασικές ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

Πρώτον, η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης να γίνεται απευθείας από την Τουρκία προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος του αιτήματος, όπως λέει το Μαξίμου, είναι να μην πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο.

Το δεύτερο ζήτημα ήταν η αναγνώριση από την Ευρώπη των Αφγανών ως πρόσφυγες.

Τέλος, η ελληνική πλευρά ζήτησε αντισταθμιστικά για τα νησιά, δηλαδή οικονομική και τεχνική υποστήριξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Η Γερμανία αντιτίθεται στη δήμευση περιουσιακών στοιχείων του Κρεμλίνου λόγω των φόβων για αγωγές

Δολοφονήθηκαν δύο Ουκρανοί στρατιώτες στη Γερμανία

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

Ναυάγιο στη Σάμο: Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι μετανάστες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...