Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Βαρουφάκης αποκάλυψε την ομιλία της ρήξης στο Eurogroup και δηλώνει… αθώος

Ο Βαρουφάκης αποκάλυψε την ομιλία της ρήξης στο Eurogroup και δηλώνει… αθώος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε στη δημοσιότητα την ομιλία του στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου στη Ρίγα της Λετονίας, που προκάλεσε την οριστική ρήξη με τους τότε ομολόγους του.

Ο πρώην υπουργός ανέβασε την ομιλία του στα αγγλικά στο προσωπικό του μπλογκ, εξαπολύοντας επίθεση στους υπουργούς της Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικός ο τίτλος που επέλεξε: «Κρίνετε μόνοι σας: Η ομιλία με την οποία ‘ανταγωνίστηκα’ το Eurogroup»

«Κύριε Πρόεδρε, (Γερούν Ντάισελμπλουμ)

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συμμετάσχετε σε αυτήν την συνεδρίαση του Eurogroup ως υπουργός Οικονομικών στην νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση.

Στις 25 Ιανουαρίου, οι Έλληνες μας έδωσε εντολή έντονα να τερματίσει τον κύκλο της λιτότητας που έχει προκαλέσει οικονομική ζημία και τεράστιο κοινωνικό κόστος.

Η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα έχει δεσμευτεί να φέρει πίσω την ελπίδα, αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια στους Έλληνες πολίτες και να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη πολιτική ατζέντα για να ασχοληθεί με τις ρίζες της κοινωνικο-οικονομικής μειωμένης απόδοσης στην Ελλάδα.

Εδώ και πέντε χρόνια τώρα, πολλοί από εσάς έχουν περάσει ατελείωτες ώρες συζητώντας τους τρόπους και τα μέσα αντιμετώπισης με ένα ακόμη επεισόδιο στο απέραντο έπος που φαίνεται να είναι η ελληνική κρίση. Κατανοώ την κούραση σας. Αντιλαμβάνομαι ότι η Ευρώπη έχει βαρεθεί τις ελληνικές τραγωδίες.

Αλλά πιστέψτε με: Οι Έλληνες έχουν λάβει οι ίδιοι πολύ περισσότερο από αρκετό από αυτό πάρα πολύ.

Είναι στόχος μας και ελπίζουμε ότι αυτή η συνάντηση, και ίσως ένα ή δύο ακόμη, θα είναι οι τελευταίοι που θα διαθέτουν Ελλάδα στην ημερήσια διάταξη.

Η κυβέρνησή μου είχε εκλεγεί για να σταθεροποιηθεί, με τη μεταρρύθμιση, για να αυξηθεί η Ελλάδα και ως εκ τούτου να το πάρετε έξω από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και εκτός της μελλοντικής ατζέντας του Eurogroup.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Κατ αρχάς, πρέπει να κερδίσουμε ένα πολύ πολύτιμο νόμισμα χωρίς να καταστρέψουμε ένα σημαντικό κεφάλαιο: Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη σας, χωρίς να χάσουμε την εμπιστοσύνη του λαού μας – των ψηφοφόρων μεταξύ των οποίων απολαμβάνουμε, προς το παρόν, την έγκριση. Γιατί η έγκριση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στον αγώνα της Ευρώπης για να αποκαταστήσει την Ελλάδα, να βγει και να καταστεί σταθερή.

Σε αυτή τη στιγμή της αλλαγής, ακούμε τις ανησυχίες σας σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησής μας.

Χρειαζόμαστε, σαφώς, να παραμεριστούν για να φτάσουμε σε κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα. Είμαι εδώ σήμερα για να σας μεταφέρω ένα σαφές μήνυμα σχετικά με το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης προς τους εταίρους της Ευρωομάδας.

(Κυβερνητικές δεσμεύσεις)

Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης, έχει δεσμευθεί πλήρως να βρει μια λύση, από κοινού με τους Εταίρους της, προκειμένου να ενισχυθεί η νομισματική μας ένωση.

Έχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε με καλή πίστη με όλους τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας, επί ίσοις όροις.

Οι πολίτες μας έχουν απορρίψει το ρόλο της «τρόικας» στην Ελλάδα. Ωστόσο, η κυβέρνησή μας θα διατηρήσει το διάλογο και να συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης και του Ταμείου.

Η μελλοντική μας συνεργασία θα πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό και να διοχετεύεται κυρίως μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ συνεργαζόμαστε με καθένα από τα ιδρύματα εταίρους μας σε συγκεκριμένους τομείς της ειδικότητάς τους και των αρμοδιοτήτων τους.

Είμαστε δεσμευμένοι στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Η Ελλάδα έχει κάνει μια τεράστια προσαρμογή κατά τα τελευταία πέντε χρόνια με τεράστιο κοινωνικό κόστος. Το δημοσιονομικό της έλλειμμα είναι τώρα κάτω από το 3% σε ονομαστικούς όρους, κάτω από το 15% το 2010.

Το πρωτογενές πλεόνασμα έχει φτάσει το 1,5% στο τέλος του περασμένου έτους, [1] , μια διαρθρωτική ισορροπία, που όπως μετράται από το ΔΝΤ, έχει να είναι, η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ.

Η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει αυτή την προσαρμογή ως αφετηρία. Θα ήθελα τώρα να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, με βάση μια νέα συμφωνία, αμοιβαίας και επωφελούς εταιρικής σχέσης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Είμαστε αποφασισμένοι να βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα στοχεύει στην εκ νέου δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των Ελλήνων πολιτών, την ανάπτυξη της οικονομίας, και την αξιοπιστία στην Ευρώπη. Αναγνωρίζει την ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις για να εδραιωθεί η μακροπρόθεσμη ευημερία της Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Η κυβέρνησή μας θα είναι η πιο προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, και ένα από τους πιο ενθουσιώδεις μεταρρυθμιστές στην Ευρώπη. Γιατί; Απλά επειδή δεν συνδέεται με καμιά ομάδα συμφερόντων. Εμείς θα παραδώσουμε έργο για τους απλούς ανθρώπους, όχι για τους φίλους ή πελάτες.

Σήμερα το πρωί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ συμφώνησε να μας βοηθήσει στο έργο αυτό. Η βοήθειά σας, η βοήθεια της Επιτροπής, η βοήθεια του ΔΝΤ, θα είναι επίσης απαραίτητη σε σημαντικούς τομείς όπου τα ισχυρά αντιτιθέμενα συμφέροντα είναι εδραιωμένα και οι πολιτικές προκλήσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Μπορεί η δική μας κυβέρνηση να είναι άπειρη, αλλά έχουμε σημαντική υποστήριξη από έναν πληθυσμό, που έχει βαρεθεί και επιθυμεί να κόψει το γόρδιο δεσμό της γραφειοκρατίας και των συμφερόντων.

Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως με τους εταίρους μας στο Eurogroup, όσον αφορά την είσπραξη των φόρων, διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, τη χωροταξία και την καταπολέμηση της προσοδοθηρίας.

Είναι κινήσεις απόλυτα συνεπείς με την πολιτική μας εντολή, και εμείς θα τα επιταχύνει ακόμα περισσότερο.

Θα λάβουμε πρωτοφανή μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής εκτελεστότητας ελέγχοντας, με έμφαση στις τιμές μεταβίβασης στις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Θέλουμε να συζητήσουμε νομοθετικές προτάσεις για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου για μια ανεξάρτητη φορολογική αρχή. Όποια Τεχνική βοήθεια από εσάς για τα θέματα αυτά θα είναι κρίσιμης σημασίας, όχι μόνο επειδή θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ μας …….».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: H Ευρωπαϊκή Ένωση αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο και γεμίζει τα ταμεία του Πούτιν

Η Λετονία φοβάται ρωσική επίθεση – Καλεί τους πολίτες να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Η Γερμανική Αμνηστία ζητά έρευνα για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Γιάνη Βαρουφάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...