Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άμεση γνώση των συζητήσεων Τουρκίας – Ευρώπης, θα ζητήσει ο Τσίπρας

Άμεση γνώση των συζητήσεων Τουρκίας – Ευρώπης, θα ζητήσει ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη γνώση από πρώτο χέρι, των όσων συζητούν ΤουρκίαΕυρώπη σχετικά με το προσφυγικό, αποτυπώνει η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.

«Θέλουμε να έχουμε ενημέρωση για τις συζητήσεις που κάνει η Κομισιόν με την Τουρκία για το προσφυγικό» είχε διαμηνύσει ο Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη σύνοδο στη Μάλτα.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία ολοκληρώνεται το απόγευμα της Τετάρτης με τις συναντήσεις του στην Άγκυρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα αποτιμά θετικά το γεγονός ότι η η Ανγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν την αναχώρησή του και τον ενημέρωσε επί 20 λεπτά για την πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Αττάλεια με τον Ερντογάν.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα, ανέφεραν χαρακτηριστικά πως «το τηλεφώνημά της ενισχύει την παρουσία Τσίπρα στην Τουρκία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δεδομένων των πιέσεων που δέχεται πάντως πολιτικά η Άνγκελα Μέρκελ στο εσωτερικό της Γερμανίας, είναι κοινός τόπος ότι η ίδια επιθυμεί να βρεθεί συμφωνία με την Άγκυρα, ώστε να εκτονωθούν οι πιέσεις. Αυτός άλλωστε είναι και ένας τρόπος για να μπορέσουν να ανασχεθούν οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα της.

Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με τις… ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι η χώρα μας διαδραματίζει ρόλο-«κλειδί» στο προσφυγικό. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιμένει ότι η αντιμετώπιση των «κυμάτων» πρέπει να γίνει κατά κύριο λόγο από την «πηγή».

Ουσιαστικά η Ευρώπη ζητά από την Τουρκία, και η Τουρκία από την Ευρώπη.

Σε αυτό το παζάρι η Αθήνα επιχειρεί να κάτσει στο τραπέζι, ώστε από τη μια πλευρά, ό,τι διεκδικήσει η Άγκυρα, να μην αποβεί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων και από την άλλη να εξασφαλίσει όσο μπορεί, να περιοριστούν από την Τουρκιά προσφυγικές ροές .

Με βάση αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται στις συναντήσεις που θα έχει να ζητήσει από την Τουρκική πλευρά, καταρχήν εξάρθρωση των κυκλωμάτων που διακινούν τα κύματα προσφύγων, περιορισμό των ροών, και απευθείας μετεγκατάστασή τους στην Ευρώπη από το έδαφος της Τουρκίας.

Για το πρώτο ελπίζει σε κάποια δραστηριοποίηση των Τουρκικών αρχών, για το δεύτερο και το τρίτο, γνωρίζει ότι θα εξαρτηθούν από το το θα δώσουν οι Ευρωπαίοι στους Τούρκους.

Προς αυτή την κατεύθυνση λέει ΝΑΙ στις απαιτήσεις της Άγκυρας για ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και στο καθεστώς της Βίζας. Στα θέματα που άπτονται του Κυπριακού (ξεπάγωμα κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία Τουρκίας) η κατάσταση είναι περίπλοκη, καθώς η Αθήνα παραπέμπει στο διεθνές δίκαιο και τον ΟΗΕ.

Όλα αυτά θα καθοριστούν και θα αποφασιστούν στην σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 29/11 στις Βρυξέλλες.
Μέχρι τότε η Αθήνα θα υποδέχεται πρόσφυγες ελπίζοντας ότι χώρες βόρεια και δυτικά της -μετά το χτύπημα στο Παρίσι- δε θα κλείσουν τα σύνορά τους.

Σε αυτή την περίπτωση, αποφάσεις που σήμερα μοιάζουν δύσκολες, ίσως χρειαστεί να ληφθούν.

Τι ζητάει η Αθήνα

Η ελληνική πλευρά, έχοντας πάντως πλήρη επίγνωση ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ούσα αρνητική στις κοινές περιπολίες Ελλάδας -Τουρκίας στο Αιγαίο, προσέρχεται στις συνομιλίες με τα εξής βασικά αιτήματα:

-Τη δημιουργία hot spots (κέντρων ταυτοποίησης) στην Τουρκική επικράτεια
-Να γίνεται μετεγκατάσταση από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο απευθείας στις χώρες της Ευρώπης
-Να περιοριστούν οι ροές από τις Τουρκικές ακτές στην Ελλάδα ενισχύοντας τις περιπολίες της Τουρκικής αστυνομίας και ακτοφυλακής με τη frontex.

Τι θέλει ο Ερντογάν

-Οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού
-Άρση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ
-Άνοιγμα κεφαλαίων για την απρόσκοπτη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργάτης Ευρωβουλευτή του AfD για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...