Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συμφωνία «ματ» για την ενέργεια στη Μεσόγειο από Τσίπρα και Νετανιάχου – Τι υπέγραψαν

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην τριμερή συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στη Λευκωσία, θα υπογραφεί η διακήρυξη ευρείας συνεργασίας των τριών χωρών.

Τα πεδία στα οποία θα αναπτυχθεί αυτή η συνεργασία αφορά την ενέργεια, την οικονομία, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τους υδάτινους πόρους αλλά και θέματα ασφαλείας, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Αλέξης Τσίπρας και Μπέντζαμιν Νετανιάχου μπορεί στις κοινές δηλώσεις τους στο Ισραήλ μετά την υπογραφή σειράς συμφωνιών να κινήθηκαν στη γραμμή του διπλωματικού «καθωσπρεπισμού», ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ήταν πολύ… συγκεκριμένες.

Οι συμφωνίες των δύο πλευρών, μεταξύ της πολυμελούς ελληνικής αποστολής και των Ισραηλινών ομολόγων τους αφορούν πρωτίστως το φυσικό αέριο και δημιουργία αγωγού υγροποιημένου αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα, τις μεταφορές, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, τον τουρισμό, την καινοτομία και την ασφάλεια, με τις συζητήσεις να χαρακτηρίζονται «υψηλού ενδιαφέροντος» και με έντονο επενδυτικό προφίλ.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη σημαντική τη συνάντηση, στην οποία επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία βούληση για κοινές δράσεις και στρατηγικές συμμαχίες, ενώ από την πλευρά του ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου  τόνισε πως «μαζί είμαστε πολύ πιο δυνατοί όταν αντιμετωπίζουμε από κοινού τις προκλήσεις».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να αναπτυχθούν κοινά προγράμματα στον τομέα της οικονομίας, ενώ η Ελλάδα δεσμεύθηκε –όπως είπε- να προωθηθούν ισραηλινές επενδύσεις στην Ελλάδα δίνοντας έμφαση στο υψηλό επίπεδο του ελληνικού εργατικού δυναμικού.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να παίξει ρόλο καταλύτη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και υπογράμμισε ότι είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος φίλος του Ισραήλ που ταυτόχρονα έχει σχέσεις φιλίας με την Παλαιστίνη και θέλει να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τόνισε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι δύο Δημοκρατίες που επιθυμούν την πρόοδο, την ειρήνη και την ασφάλεια, σημειώνοντας πως “είμαστε πολύ πιο δυνατοί όταν αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις μαζί”.

Ο κ. Νετανιάχου είπε ότι οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει το τελευταίο διάστημα τη συνεργασία τους και σημείωσε πως η συμφωνία περιλαμβάνει διευρυμένες συνομιλίες για το φυσικό αέριο, τις μεταφορές, τον τουρισμό, για θέματα υδάτινων πόρων αλλά και την δημόσια ασφάλεια.

Τέλος, με αφορμή το γεγονός ότι η επίσκεψη του κ. Τσίπρα συμπίπτει με την διεθνή επέτειο της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι «θα πρέπει να είμαστε δυνατοί για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε άλλη γενοκτονία ή φόνους που θα βλάψουν τους λαούς μας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μπορεί να ζημιώσει τη Ρωσία στην Ουκρανία

Τρομάζει η απάντηση του Ισραήλ – Φόβοι ότι μπορεί να στοχοποιήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ισραήλ-Πολεμικό Συμβούλιο: Απόφαση για «χτύπημα» κατά του Ιράν – Ίσως και τη Δευτέρα τα αντίποινα

Παγκόσμιος συναγερμός για να αποτραπεί γενικευμένη σύγκρουση – Συνεδριάζει εκ νέου το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

«Το Ιράν είναι γίγαντας χωρίς πόδια – Έχει βαλλιστικούς πυραύλους με εμβέλεια έως τα Βαλκάνια»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...