Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι δήλωσαν Μπαλτάς και Μπαλαούρας για την 17Ν και την “ισορροπία του Nash”

Τι δήλωσαν Μπαλτάς και Μπαλαούρας για την 17Ν και την “ισορροπία του Nash”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η αποκαθήλωση από το Εθνικό Θέατρο της βασισμένης στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού παράστασης του Εθνικού Θεάτρου «η ισορροπία του Nash», ήταν η αφορμή να ξεσπάσει νέα κόντρα -όπως παλιά- μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την 17Ν και την τρομοκρατία.

Την αρχή έκαναν τόσο ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοινώσεις τους, χθες Πέμπτη, με τις οποίες χαρακτηρίζουν θλιβερή εξέλιξη τη ματαίωση της παράστασης που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ειδικά από τους συγγενείς των θυμάτων, καθώς βασίζεται στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού.

Σε χθεσινή (Πέμπτη) ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού υποστηρίζει ότι είναι «θλιβερό και ανησυχητικό για την πολιτιστική ζωή της χώρας» ότι το Εθνικό Θέατρο «στο κλίμα που δημιουργήθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπο με τέτοιου είδους απειλές, ώστε εντέλει υποχρεώθηκε να κατεβάσει το επίμαχο έργο πριν από την προγραμματισμένη λήξη των παραστάσεων».

«Η κοινωνική ευαισθησία σχετικά με το ζήτημα της βίαιης και δολοφονικής δράσης ένοπλων ομάδων είναι δικαίως μεγάλη. Συμμεριζόμαστε αυτή την ευαισθησία και συμπαραστεκόμαστε πλήρως στους οικείους των θυμάτων» συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργού Πολιτισμού.

«Η ίδια αυτή η κοινωνική ευαισθησία όσο και η μνήμη των θυμάτων προσβάλλονται από τις τυφλές αντιδράσεις απέναντι σε μια θεατρική παράσταση. Αυτές οι αντιδράσεις, που δεν ασχολούνται με το συγκεκριμένο περιεχόμενο ή τους σκοπούς μιας παράστασης, καθιστούν αδύνατη κάθε νηφάλια αποτίμηση του καλλιτεχνικού έργου και κάθε ουσιαστική δημόσια συζήτηση τόσο για τη μνήμη των θυμάτων όσο και για το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης βίας».

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε την πρόθεση να παρεμβαίνει στο ρεπερτόριο των δημόσιων θεατρικών σκηνών. Όμως, δεν μπορεί παρά να σημειώσει ότι, για την πολιτιστική ζωή της χώρας, είναι θλιβερό και ανησυχητικό το γεγονός πως το Εθνικό Θέατρο, στο κλίμα που δημιουργήθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπο με τέτοιου είδους απειλές, ώστε εντέλει υποχρεώθηκε να κατεβάσει το επίμαχο έργο πριν από την προγραμματισμένη λήξη των παραστάσεων» προσθέτει.

«Η ματαίωση των τελευταίων παραστάσεων του έργου “Ισορροπία του Νash” στο Εθνικό Θέατρο, εξαιτίας απειλών που δέχτηκαν οι συντελεστές του, είναι μια θλιβερή εξέλιξη» αναφέρει από την πλευρά του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου προσθέτει ότι «η συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στις οικογένειες των θυμάτων της 17Ν είναι αυτονόητη», διευκρινίζει ωστόσο ότι το κυβερνών κόμμα «τάσσεται υπέρ της υπεράσπισης της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης και της τέχνης.»

Λάδι στην φωτιά έριξε πάντως η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα στο ραδιόφωνο vima FM ότι «οργανώσεις όπως η 17 Νοέμβρη είχαν ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου το οποίο όμως ήταν λαθεμένο».

«Οι οργανώσεις αυτές, όπως η 17Ν, είχαν ένα λαθεμένο ιδεώδες, αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου. Γενικά σας λέω, ένα λαθεμένο (ιδεώδες), σας το ‘πα, δεν υποστηρίζω τίποτα απ’ αυτά. Απλώς είχαν μία αντίληψη μιας κοινωνίας με τελείως διαφορετική… Μιας καλής κοινωνίας, εν πάση περιπτώσει, και οι κακοί έπρεπε να τιμωρηθούν» σημείωσε ο κ. Μπαλαούρας.

«Τα μέλη της 17Ν είχανε μια διαφορετική αντίληψη. Αυτές οι οργανώσεις μιλούσανε για κάποια συγκεκριμένα άτομα για να δημιουργήσουν μια αναταραχή, να ξεσηκωθεί ο λαός να πάρουν την εξουσία…» επιχείρησε να εξηγήσει.

«Τα μέλη της 17 Νοέμβρη είχαν ας πούμε αντίληψη μιας κοινωνίας εντελώς διαφορετικής, μιας καλής κοινωνίας εν πάση περιπτώσει και οι κακοί έπρεπε να τιμωρηθούν» σχολίασε ακόμη…

Όταν ρωτήθηκε αν δικαιολογούνται οι «στοχευμένες» δολοφονίες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε «αλίμονο, οτιδήποτε και να ‘ναι δεν μπορείς να σκοτώσεις. Δεν είμαστε υπέρ της εις θάνατον καταδίκης και εκτέλεσης».

Όσον αφορά το αν «υπάρχει καλή και κακή τρομοκρατία» ο κ. Μπαλαούρας απάντησε «όχι», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει πως «πρέπει να κάνουμε ορισμένες διαφορές. Εξυπηρετεί η διάκριση γιατί η φασιστική ιδεολογία έχει μια εξολοθρευτική μαζική αντίληψη των πραγμάτων…».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν πρέπει να γίνονται αυτά, να κατεβάζουνε έργα. Τα έργα, όλη η πνευματική μάλλον δημιουργία, πρέπει να παρουσιάζεται».

«Πρέπει να έχει άλλη αντιμετώπιση ένας Ρουπακιάς από έναν Ξηρό;» ρωτήθηκε ακόμη ο βουλευτής «όχι, όχι. Νομίζω ότι είναι χρήσιμο σε μια συζήτηση πνευματικού επιπέδου…».

Ανακοίνωση, με αφορμή τα όσα δήλωσε ο Μάκης Μπαλαούρας, εξέδωσε το γραφείο τύπου της ΝΔ, στην οποία στηλιτεύεται η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε τρομοκρατικές ομάδες, για τις οποίες, σύμφωνα με τη ΝΔ, η ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας δήλωσε ότι “οργανώσεις, όπως η 17 Νοέμβρη είχαν ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου”.

Ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μιλά αόριστα για “δράση ένοπλων ομάδων”.

Και οι δύο επιμελώς ξεχνούν τη λέξη τρομοκρατική πριν την “οργάνωση” και την “ένοπλη ομάδα”.

Η ευαισθησία τους απέναντι σε καταδικασμένους τρομοκράτες είναι γνωστή. Αλλά να τους βαφτίζουν σχεδόν “ανθρωπιστές” ξεπερνά κάθε όριο».

Mετά τις εντονότατες αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτηση αυτή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μπαλαούρας έκανε λόγο για διαστρέβλωσή των δηλώσεών του, την οποία μάλιστα απέδωσε σε σκοπιμότητες, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να πληγεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η διαστρέβλωση των δηλώσεων μου σε σημερινή συνέντευξή στο Vima FM δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο εκτός από το να πληγεί η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίθεσή μου σε κάθε μορφή βίας, όπως και η καταδίκη της τρομοκρατίας είναι δεδομένες μέσα από τη μακρόχρονη πορεία μου στην Αριστερά. Δεν έχω να αποδείξω τίποτα στα παπαγαλάκια της διαπλοκής».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Αλαζόνας ο Κ. Μητσοτάκης – Οι πολίτες θα του στείλουν ηχηρό μήνυμα στις 9 Ιουνίου

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

Ο Νίκος Δένδιας τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...