Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Συμβούλιο της Ευρώπης επικρίνει την αστυνομική βία στις ελληνικές φυλακές

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Συμβούλιο της Ευρώπης επικρίνει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο την Ελλάδα σε μια έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT) η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη , υπογραμμίζοντας τα πολυάριθμα κρούσματα αστυνομικής βίας σε βάρος προφυλακισμένων προσώπων και τις πολύ κακές συνθήκες στις φυλακές.

Αντιπροσωπεία της CPT επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015 για να αποτιμήσει εάν οι συστάσεις που είχε κάνει σε προηγούμενες εκθέσεις της, το 2011 και το 2013, εφαρμόστηκαν, διαπίστωσε όμως ότι αντιθέτως, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

«Η κατάσταση στις φυλακές έχει γίνει κρίσιμη και είναι απαραίτητη η λήψη επειγόντων μέτρων» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού σ’ αυτές και η χρόνια έλλειψη προσωπικού στην πλειονότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων, υπογράμμισαν οι ειδικοί της CPT.

«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (σ.σ. το οποίο απαγορεύει την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση), αλλά παραβίασης του δικαιώματος στη ζωή», επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία υπογραμμίζει κυρίως την έλλειψη ιατρικής φροντίδας για τους κρατούμενους.

Η CPT επίσης επικρίνει με έντονο τρόπο την ελληνική αστυνομία. Καλεί τις αρχές να αναγνωρίσουν πλήρως το «διαδεδομένο και βαθιά ριζωμένο πρόβλημα των κακομεταχειρίσεων που διαπράττονται από την αστυνομία» και εισηγείται να δημιουργηθεί ένα σύστημα καταγραφής των ανακρίσεων της αστυνομίας σε ηχητικά αρχεία ή αρχεία βίντεο.

Η μεταχείριση των αλλοδαπών που βρίσκονται παράτυπα στην Ελλάδα επισημαίνεται επίσης ως σοβαρό πρόβλημα από την Επιτροπή. Στην έκθεσή της, καταγγέλλεται ότι αντιμετωπίζονται «από πολλές απόψεις ως ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων», ενώ επαναλαμβάνεται ότι οι παράτυποι μετανάστες θα έπρεπε να κρατούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ακέφαλο πτώμα ηλικιωμένης εντοπίστηκε στην Αργιθέα

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών

Χανιά: Στη φυλακή 40χρονος από τη Βουλγαρία που παρενόχλησε νεαρή σε πάρκο

Μπήκαν σε μπαρ στην Ομόνοια κι άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα

Η στρατολόγηση των ανήλικων θυμάτων και τα ραντεβού – Πού στρέφονται οι έρευνες για το κύκλωμα μαστροπείας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...