Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δούρου: Αυτοί είναι οι 8 άξονες σχεδιασμού κοινωνικής πολιτικής

Δούρου: Αυτοί είναι οι 8 άξονες σχεδιασμού κοινωνικής πολιτικής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η χάραξη στρατηγικού περιφερειακού σχεδιασμού Κοινωνικής Πολιτικής, αποτέλεσε βασική προτεραιότητα της διοικητικής Αρχής στην Περιφέρεια Αττικής και επιτεύχθηκε μέσα από παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της Υγείας και της Κοινωνικής Μέριμνας.

Με βασικές αρχές την ενεργοποίηση του συνολικού εμπλεκόμενου ανθρώπινου δυναμικού, την ορθή χρήση των πόρων, την καταγραφή των υπαρχουσών αναγκών, την αξιολόγηση, τη διαφάνεια και πάντα σε ανοιχτή επικοινωνία με τους πολίτες, η περιφερειακή Αρχή, από την έναρξη της θητείας της, συγκρότησε τον απαραίτητο στρατηγικό σχεδιασμό της στον ευαίσθητο και κρίσιμο για την κοινωνική συνοχή και τον πολιτισμό τομέα.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής Κατερίνα Θανοπούλου, ο στρατηγικός κοινωνικός σχεδιασμός αναπτύσσεται σε οκτώ άξονες που αφορούν:

Στους Προνοιακούς Φορείς και Ιδρύματα, σε πολίτες με αναπηρία, σε προγράμματα σίτισης ευπαθών ομάδων – στήριξης κοινωνικών δομών, στην πρόληψη εξαρτήσεων και προαγωγή ψυχικής υγείας, στην κοινωνική πολιτική στις εκπαιδευτικές κοινότητες, προγράμματα υγείας στην κοινότητα, σε ενδεικτικές προτάσεις στο ΠΕΠ Αττικής – συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, σε δράσεις σχετικά με τους Ρομά, καθώς και σε ενδεικτικές προτάσεις στο ΠΕΠ Αττικής με συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ειδικότερα από τον ενδεικτικό απολογισμό δράσης της κοινωνικής πολιτικής των τελευταίων μηνών που παρουσίασε η Περιφέρεια Αττικής, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων σίτισης ευπαθών ομάδων και στήριξης κοινωνικών δομών, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 20 διανομές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, σε συνεργασία με το «Σύλλογο Λαϊκής Αλληλεγγύης» και τη γαλλική Οργάνωση Secours Populaire Français, την «Αλληλεγγύη για όλους», αλλά και με δήμους, Εκκλησία, παραγωγούς, οργανώσεις εθελοντών και φορείς της «κοινωνίας των πολιτών.

Αλλεπάλληλες διανομές έχουν, επίσης, πραγματοποιηθεί σε πρόσφυγες στις περιοχές του Ελαιώνα του Ελληνικού και του Λαυρίου, καθώς και σε ευπαθείς ομάδες, ¨δήμους, δομές αλληλεγγύης και ιδρύματα. Πραγματοποιήθηκε διανομή ιματισμού στους πρόσφυγες του Ελληνικού σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια Ιονίων Νήσων.

Παράλληλα, εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η διάθεση του ποσού των 2 εκατ. ευρώ σε προνοιακούς φορείς και φορείς παιδικής προστασίας, από ίδιους πόρους, και προς το σκοπό αυτό, υπάρχει συντονισμένη συνεργασία με αρμόδιους επιστημονικά δημόσιους φορείς. Δημιουργήθηκε βάση δεδομένων με την πλήρη καταγραφή των φορέων και των αναγκών τους, που αφορά τα οικονομικά και απολογιστικά στοιχεία έκαστου ενώ συστάθηκε υπηρεσιακή επιτροπή ελέγχου και αξιολόγησης των προτάσεων των φορέων, και προχωρούν οι προτάσεις που στοχεύουν στην αποϊδρυματοποίηση – αποασυλοποίηση.

Αναφορικά με τις δράσεις για άτομα με αναπηρία, στο πλαίσιο της δράσης «Ολιστικές παραλίες – προσβάσιμος τουρισμός» και το αυτονόητο δικαίωμα πρόσβασης των ΑμεΑ σε κάθε παροχή αναψυχής και εν γένει τουριστικής υποδομής, τοποθετήθηκαν ειδικές ράμπες SEΑTRAC σε 11 παραλίες τις Αττικής, ενώ το 2016, θα διενεργηθεί Διεθνής Ανοικτός Διαγωνισμός για την τοποθέτηση νέων ειδικών ραμπών και σε άλλες παραλίες.

Σε ό,τι δε αφορά την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχικής υγείας, σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από τις Δ/νσεις Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και το τμήμα Τεχνολογία Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Αθήνας, ένα υπερτοπικό πρόγραμμα πρόληψης στις σχολικές κοινότητες, το οποίο αφορά σε ένα ευρύ φάσμα αναγκών, που συνδέονται με τις βασικές αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών και των εφήβων.

Τέλος πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις – ημερίδες ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα πρόληψης και διασφάλισης της υγείας καθώς και επιμέρους προγράμματα για την ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων σε περιοχές που έχουν πληγή περισσότερο από την συνεχιζόμενη ύφεση και την ανεργία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοτικός σύμβουλος χτύπησε αντιδήμαρχο έξω από το Ειρηνοδικείο

Χαρδαλιάς: Διέγραψε τον Μ. Σφακιανάκη για δηλώσεις του για τη γυναικοκτονία- Στην αντεπίθεση ο πρώην αξιωματικός της ΕΛΑΣ

Η Ρένα Δούρου τελεσίδικα αθώα για την πλημμύρα στη Μάνδρα

Πυρκαγιά στο Μάτι: Την αθώωση της Ρένας Δούρου ζήτησε ο εισαγγελέας

Άρειος Πάγος: Tέλος στη μονιμοποίηση συμβασιούχων στο Δημόσιο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...