Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Το Eurogroup σώζει την Ελλάδα με νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων”

“Το Eurogroup σώζει την Ελλάδα με νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης άνοιξαν τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης υπό αυστηρούς όρους κατά τις διαπραγματεύσεις του Eurogroup. Στο θέμα του χρέους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να ικανοποιήσει γερμανικά αιτήματα.

Στην εκταμίευση της δόσης υπό προϋποθέσεις εστιάζoυν, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup, οι γερμανικές εφημερίδες στις ιστοσελίδες τους.

«Το Eurogroup σώζει την Ελλάδα με νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων» είναι ο τίτλος της Die Welt. «Το Eurogroup συμφώνησε σε νέα βοήθεια για την Ελλάδα» γράφει το Spiegel ONLINE. Στα άρθρα διευκρινίζεται ότι για να δοθεί τμηματικά το ποσό των 10,3 δισ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από διορθώσεις των μέτρων που ψήφισε το περασμένο Σαββατοκύριακο το Κοινοβούλιο.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, τόσο τα ειδησεογραφικά πρακτορεία όσο και ο γερμανικός τύπος χαρακτηρίζουν τις διαπραγματεύσεις ως παρτίδα τρόμου μέχρι τέλους. Κύριο εμπόδιο ήταν η σθεναρή αντίσταση πολλών χωρών της Ευρωζώνης, αλλά κυρίως της Γερμανίας, να μην αρχίσει η συζήτηση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους πριν το 2018, δηλαδή πριν τη διενέργεια των γερμανικών βουλευτικών εκλογών.

Επ’ αυτού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που λίγες ώρες πριν την έναρξη του Eurogroup ζητούσε άμεση και χωρίς όρους ελάφρυνση του χρέους, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο Eurogroup καθορίστηκε ένας οδικός χάρτης με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα που τοποθετούνται τους επόμενους μήνες περιλαμβάνονται μεταβολές στην αποπληρωμή των δανείων, έτσι ώστε αυτή να πραγματοποιείται με μεγαλύτερη κανονικότητα. Μεσοπρόθεσμα, μέχρι το τέλος του 2018, και υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής των όρων του προγράμματος από την Ελλάδα και εφόσον υπάρξουν χρηματοδοτικά κενά, το Eurogroup δεν απέκλεισε την επιστροφή κερδών που πέτυχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τις ελληνικές μετοχές.

Σε μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος, στο Eurogroup δόθηκε το πράσινο φως για έναν οδικό χάρτη σε ό,τι αφορά το χρέος, με την τελευταία και πιο σημαντική φάση να μετατίθεται για μετά το 2018, οπότε προσδιορίστηκε χρονικά η έναρξη της πραγματικής συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Με αυτό το αποτέλεσμα ικανοποιούνται οι θέσεις με τις οποίες προσήλθε στις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Να παραμείνει το ΔΝΤ και στο τρίτο πρόγραμμα, απαράβατος όρος για τη Γερμανία αλλά και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός για το οποίο το Ταμείο εξέφρασε ήδη την πρόθεσή του, να μεταφερθεί η ουσιαστική συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018, δηλαδή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές, και τέλος να μη μεταβληθεί σε ουσιώδη σημεία η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προβλήματα στη κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης της επόμενης δόσης στα μέσα Ιουνίου από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

ΔΝΤ: Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στην Ουκρανία

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν επιτρέπει στην Αίγυπτο να «ξεφύγει» από το ΔΝΤ – Πρόσφυγες για χρέος

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...