Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο μυαλό του Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο

Στο μυαλό του Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές τις οποίες προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κυριαρχήσουν στην καλοκαιρινή ειδησεογραφία. Και αν για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ο πρωθυπουργός θα παραθέσει έναν καμβά προτάσεων στις 24 Ιουλίου, πάνω στις οποίες θα ξεκινήσει ένας διάλογος με την κοινωνία και τα κόμματα για ένα ολόκληρο έτος, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική για τον εκλογικό νόμο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η όλη διαδικασία αλλαγής του εκλογικού νόμου θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα και πριν το κλείσιμο της Βουλής τον Αύγουστο, καθώς αποτελεί μαζί με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη της οικονομίας βασική προτεραιότητα του Μαξίμου.

Η αμεσότητα της μεταρρύθμισης στο εκλογικό σύστημα έχει δώσει τροφή για… σπέκουλα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καλλιεργώντας εκ νέου κλίμα εκλογολογίας. Ωστόσο στο Μαξίμου διαμηνύουν πως η πρωτοβουλία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου οφείλει να γίνει σε «καθαρό» πολιτικό χρόνο, ώστε να μην μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως επιχειρείται εκ του πονηρού και διαβεβαιώνουν πως οι κάλπες θα στηθούν το 2019 με την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Οι στόχοι του Αλέξη Τσίπρα είναι δύο στο μέτωπο του εκλογικού νόμου. Αφενός να τον καταστήσει δικαιότερο και αφετέρου να εξασφαλίσει τον “μαγικό” αριθμό “200” ώστε να τεθεί σε ισχύ από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με τα λεγόμενα κυβερνητικών αξιωματούχων το 2019.

Προς τούτο, ορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης υπογράμμιζε πως «δεν γίνεται να είναι όλοι ικανοποιημένοι» από τον διακομματικό διάλογο που θα ανοίξει άμεσα για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, «φωτογραφίζοντας» επί της ουσίας τη Νέα Δημοκρατία. Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι οι απαιτούμενοι 200 βουλευτές (2/3 της Βουλής) μπορούν να βρεθούν, είναι πρωτίστως η διερεύνηση της σύμπλευσης για τον εκλογικό νόμο με τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης.

Στο συρτάρι του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται δύο βασικές εισηγήσεις. Αμφότερες επιβεβαιώνουν ότι ο νέος νόμος θα κινείται προς το αναλογικότερο και θα προάγει την κουλτούρα των συνεργασιών των πολιτικών κομμάτων. Οι λεπτομέρειες του εκλογικού νόμου όσο και της Συνταγματικής Αναθεώρησης αναμένεται να βρεθούν στο μικροσκόπιο της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συνεδριάσει το απόγευμα της Πέμπτης στην Κουμουνδούρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Επί τάπητος έχει τεθεί η απλή και άδολη αναλογική. Υπέρ αυτής της θέσης πιέζει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αποτελεί πάγιο αίτημά του, όσο και αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης εκτιμώντας ότι μία τέτοια πρωτοβουλία θα αφήσει ένα καθαρό αριστερό «αποτύπωμα» της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Η άλλη πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι και η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες είναι η επί το αναλογικότερο αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την πρόβλεψη ενός μειωμένου μπόνους (20 ή 30) εδρών μονάχα ωστόσο για κόμματα, τα οποία προεκλογικά έχουν έρθει σε προγραμματική συμφωνία για μετεκλογική τους συνεργασία στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού συνασπισμού. Το μπόνους θα επιμερίζεται αναλογικά στα κόμματα που θα έχουν συνάψει την προγραμματική συμφωνία, χωρίς να αποκλείεται μετεκλογικά η είσοδος και άλλου κόμματος, το οποίο ωστόσο δεν θα έχει μερίδιο από το «δώρο» των εδρών.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ανεβαίνει το συνολικό ποσοστό που καλούνται να εξασφαλίσουν τα κόμματα για να σχηματίσουν κυβέρνηση πάνω από το 41%. Υπέρ αυτής της άποψης τάσσονται πολλά κυβερνητικά στελέχη που εκτιμούν ότι με την απλή αναλογική ελλοχεύει ο κίνδυνος ακυβερνησίας. Το σύστημα αυτό στη βάση του ιταλικού μοντέλου εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μεγάλη πόλωση του πολιτικού σκηνικού, καθώς προεκλογικά θα καλούνται τα κόμματα να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τις προθέσεις τους.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών το σπάσιμο των τεσσάρων μεγάλων περιφερειών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και η παραμονή του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

Τον δύσκολο γρίφο του εκλογικού νόμου καλούνται να λύσουν μέσα στο καλοκαίρι ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο γγ του υπουργείου Κώστας Πουλάκης και οι συνταγματολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Στο παζλ της λύσης του εκλογικού πάντως δεδομένο είναι, όπως διαβεβαίωσε και η Όλγα Γεροβασίλη, ότι μπαίνουν και οι αλλαγές της Συνταγματικής Αναθεώρησης, καθώς τόνισε πως «έχει μεγάλη σχέση του τι θα αποτυπωθεί στον εκλογικό νόμο, σε σχέση με το τι παρεμβάσεις θα χρειαστούν και στη Συνταγματική Αναθεώρηση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στ. Κασσελάκης: Θα καταργήσουμε τη μπίζνα των απογευματινών χειρουργείων – Πραγματική Δημόσια Υγεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

Ο Νίκος Δένδιας τιμά τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...