Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bούτσης: Πρώτα ο εκλογικός νόμος και μετά η συνταγματική αναθεώρηση

Bούτσης: Πρώτα ο εκλογικός νόμος και μετά η συνταγματική αναθεώρηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πρώτα ο εκλογικός νόμος και μετά η συνταγματική αναθεώρηση, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη τύπου στην οποία παρουσίασε τις αλλαγές στην λειτουργία και τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου. Το θέμα του εκλογικού νόμου «δεν θα λυθεί σε μήνες, αλλά τώρα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνοντας ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα ξεκινήσει άτυπα τέλος Ιουλίου, ουσιαστικά τον Αύγουστο και θα κρατήσει άλλους 3 – 4 μήνες.

Ο Ν. Βούτσης έκλεισε το θέμα του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα που θα αναθεωρηθεί με όσα ορίζει το άρθρο 110 του Συντάγματος, αλλά τόνισε ότι πρέπει να γίνονται «λαϊκά δημοψηφίσματα» και ότι «κακώς δεν έγιναν 40 χρόνια».

Αναφερόμενος στις αλλαγές στον Κανονισμό ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί μία ακόμη θέση αντιπροέδρου (που θα καταλάβει το Ποτάμι), θα υπάρξει δυνατότητα σύντμησης προθεσμιών ανάμεσα σε συνεδριάσεις και δυνατότητα υπό όρους για επιστολική ψήφος την Διάσκεψη των Προέδρων.

Για τα πόθεν έσχες επεσήμανε ότι θα δοθούν εντός του 2016 άλλα δύο έτη και για τις απουσίες υπουργών από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο ότι χάρις στην δυνατότητα επαναπροσδιορισμού της ερώτησης «έχουμε φτάσει στο 56% απαντήσεων», αλλά πρέπει «να φτάσουμε στο 70% – 75% τουλάχιστον έγκαιρων απαντήσεων».

Για την συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών ο πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι έχει γίνει η συγκρότηση του ΑΣΕΠ και της ΑΔΑΕ, ότι τις επόμενες μέρες «θα πάμε σε πρόσωπο κοινής αποδοχής» όσον αφορά τον Συνήγορο του Πολίτη και μέσα στον Ιούνιο θα κλείσει και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. «Θα μείνει ως αγκάθι το ΕΣΡ, αλλά θα γίνει προσπάθεια και γι’ αυτή την αρχή και με τον διαγωνισμό για τις άδειες να εκκρεμεί για να βρεθεί η χρυσή τομή».

Ενημέρωσε ότι «έχει ετοιμαστεί η υποδομή» ώστε όλη η Βουλή να πάει στην ηλεκτρονική υπογραφή και ότι το σύστημα αυτό θα λειτουργήσει και στις ψηφοφορίες στην Ολομέλεια. Ακόμη σημείωσε πως πρώτη φορά γίνεται ακριβής και πλήρης καταγραφή της περιουσίας της Βουλής με στόχο να στεγάζεται σε δικά της κτίρια αφού ανακαινιστούν.

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο ο Ν. Βούτσης είπε ότι «το εκλογικό σύστημα δεν θα λυθεί σε μήνες, αλλά τώρα. Δηλαδή το εκλογικό σύστημα θα συζητηθεί τον προσεχή μήνα», και πρόσθεσε: «θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση ώστε ο εκλογικός νόμος που θα αποφασιστεί από τη Βουλή να έχει την συνταγματική βάση για να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές μετά από τρία χρόνια και 3,5 μήνες».

Για το όριο εισόδου ο πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι «δεν είμαστε στη μεταπολιτευτική φάση όπου στη Βουλή υπήρχαν για δεκαετίες 3 ή το πολύ 4 ή 4,5 κόμματα για κάποιες περιόδους» και υπογράμμισε ότι «μέσα στην κρίση βρεθήκαμε με 6μελή και τώρα με 8μελή Βουλή και με δύο κόμματα στο κατώφλι για να μπουν στη Βουλή». «Άρα», συνέχισε, «είναι θέματα που δεν θα αντιμετωπιστούν ιδεολογικά και αξιακά μόνο, αλλά στη βάση μίας νέας πραγματικότητα στη χώρα για να αποκατασταθεί ο δημοκρατικός πλουραλισμός. Το στοιχείο της απλής αναλογικής δεν μπορεί να αναφέρεται σε προσωπαγή ή προσωπικά κόμματα».

Για τα δημοψηφίσματα και την αναθεώρηση ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι τυπικά η συζήτηση θα ανοίξει τέλη Ιουλίου, ουσιαστικά από τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί μετά από 3 – 4 μήνες.

«Το δημοψήφισμα πρέπει να συζητηθεί. Ήταν λάθος που 40 χρόνια δεν είχε γίνει κανένα – αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να περάσουμε σε κατάσταση Ελβετίας. Το Σύνταγμα είναι αυστηρό και δίνει κατεύθυνση για το τι είδους και σε τι ζητήματα μπορεί», ανέφερε ο Ν. Βούτσης σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα για δημοψηφίσματα σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών ή για μεγάλα δημοσιονομικά θέματα. Ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει απόφαση για δημοψήφισμα π.χ. για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τις σχέσεις Εκκλησίας – κράτους και επεσήμανε ότι υπάρχουν προτάσεις για ενίσχυση ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσω εκλογής του από λαό.

Ο πρόεδρος της Βουλής έδωσε έμφαση στο ότι πρέπει να γίνονται δημοψηφίσματα απεμπλέκοντάς τα από την αναθεώρηση του Συντάγματος. «Αφήνω το θέμα πάνω στο τραπέζι γιατί θα ήταν κακό να επανέλθουμε σε ταμπού για την ελληνική κοινωνία που 40 χρόνια δεν είχε διανοηθεί να κάνει δημοψήφισμα για τίποτα. Ας μείνει ανοιχτό αν χρειαστεί στο πλαίσιο του Συντάγματος να γίνει κανένα δημοψήφισμα», ανέφερε.

Για τις δηλώσεις Φίλη και Σκουρλέτη σχετικά με τους «παραιτηθείτε» ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι «δεν σχολιάζω ποτέ δηλώσεις συναδέλφων βουλευτών ή υπουργών. Στο δημόσιο χώρο όλοι παίρνουμε την ευθύνη και λέμε την άποψή μας». «Δεν θέλω να κάνω ατομική κριτική», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως «η κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των στελεχών του για κινητοποιήσεις λαϊκής αποδοχής είναι αυτονόητη».

Ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής επέκρινε την ΝΔ που ζήτησε την παραίτηση του Νίκου Φίλη: «μου προκαλεί εντύπωση ότι στο δημόσιο διάλογο έρχεται και επανέρχεται η επωδός του «παραιτηθείτε» είτε εν συνόλω προς την κυβέρνηση είτε προς στελέχη της. Δεν θα είχε μείνει κανένας υπουργός σ’ αυτή την κυβέρνηση από το πρώτο εξάμηνο αν υπήρχε ανταπόκριση σ’ αυτό. Είναι μία υπερβολική στάση».

Επισημαίνεται ότι ο Ν. Βούτσης άσκησε κριτική σε βουλευτές, αλλά και αρχηγούς κομμάτων, που «στήνουν επεισόδια» για να παίζουν στα κανάλια. «Υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα και μία καθολική πορεία στο δημόσιο διάλογο στο όνομα της ατάκας και στο επίπεδο του στημένου επεισοδίου για να μεταδοθεί από κανάλια, ραδιόφωνα και ίντερνετ και αφορά πολλούς, όχι μόνο τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής», υπογράμμισε και τόνισε ότι «ακόμα και ηγετικά στελέχη αναζητούν την ατάκα για τις 8 το βράδυ και τις 12 μαζί με τους βρυκόλακες». Και λίγο αργότερα επανήλθε επισημαίνοντας ότι «δημιουργούν εντυπώσεις ή σκηνικά ώστε να είναι συμβατά με την τηλοψία» και ενημέρωσε ότι έχει κάνει «και προσωπικές συζητήσεις με τους βουλευτές αρκετών κομμάτων και το έχουν παραδεχθεί ότι έχουν παρασυρθεί».

Ειδικά για την στάση έναντι των βουλευτών της Χρυσής Αυγής ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι «είναι επιλογή μας που δεν είμαστε τόσο αυστηροί. Θα γίνουμε όμως. Είναι επιλογή να μην παίξουμε αυτό το παιχνίδι με βίαιες προσαγωγές όσο και αν το περιμένουν κάποιοι εγχώριοι ή κύκλοι του εξωτερικού». «Λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μην υπάρξουν εικόνα με βίαιη προσαγωγή, να μπαίνει ο φρούραρχος», σημείωσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανδρουλάκης: Όχι στα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως τα θέλει η ΝΔ, για τη διευθέτηση συμφερόντων

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο υποστηρίζουν οκτώ συνταγματολόγοι

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε ο Νίκος Βούτσης

Ο Νίκος Βούτσης «κλαίει» επειδή εκλέχτηκε ο Κασσελάκης κι επειδή ο δημοκρατικός λαός νιώθει απέχθεια για το 3%

Πέθανε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Ξαρχάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...