Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Η Ε.Ε. να ανταποκριθεί στις υποχρέωσεις της για άσυλο και μετεγκατάσταση”

“Η Ε.Ε. να ανταποκριθεί στις υποχρέωσεις της για άσυλο και μετεγκατάσταση”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για ολιγωρία κατηγορεί την ΕΕ η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ, τόσο ως προς τη μη αποστολή επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής στην Ελλάδα για την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών απονομής ασύλου, όσο και ως προς τη μη εφαρμογή του μηχανισμού της μετεγκατάστασης.

Η κ. Βόζενμπεργκ στο πνεύμα να ασκηθούν πιέσεις προς την Ευρώπη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών και την ανακούφιση της Ελλάδας από το προσφυγικό-μεταναστευτικό βάρος, οργάνωσε αποστολή ευρωβουλευτών του ΕΛΚ στην Αθήνα και τη Λέσβο.

Ήταν μια ευκαιρία, όπως δηλώνει η ίδια στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «να αποκτήσουν προσωπική αντίληψη για το μέγεθος του προσφυγικού προβλήματος και να το μεταφέρουν στο ΕΚ και στις χώρες τους».

“Η κατάσταση στο Ελληνικό είναι ανυπόφορη”

Συνοψίζοντας τη διαδρομή της επίσκεψης η κ. Βόζενμπεργκ λέει:

«Επισκεφθήκαμε το Ελληνικό και τη Λέσβο, όπου πήγαμε στο κέντρο κράτησης, στη Μόρια, και το κέντρο ελεύθερης διακίνησης στο Καρά Τεπέ, μιλήσαμε με τον δήμαρχο, τις ΜΚΟ, τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ και της Frontex.

Η κατάσταση στο Ελληνικό είναι ανυπόφορη. Κάποιες φορές συγκατοικούν 8 άνθρωποι στην ίδια σκηνή. Υπ” αυτές τις συνθήκες εξαντλούνται οι ανθρώπινες αντοχές και προκαλούνται συγκρούσεις μεταξύ τους και με την αστυνομία. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι πρέπει να καταλάβουν ότι εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις, και σε μεγάλο βαθμό δεν σέβονται τον τόπο που ήρθαν.

Καταγγέλθηκαν παραβατικές συμπεριφορές, κλοπές και ληστείες από μετανάστες και πρόσφυγες που αφήνονται ελεύθεροι μετά τις 25 ημέρες που εκ του νόμου υποχρεούται η ελληνική Πολιτεία να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες απονομής ασύλου -έργο που έχει διογκωθεί, καθώς τώρα όλοι υποβάλλουν αιτήσεις για άσυλο, προκειμένου να μην επιστραφούν στην Τουρκία.

Για να επιταχύνουμε τους ρυθμούς απονομής ασύλου απαιτούνται περισσότερες υποδομές και άτομα και η ΕΕ έχει ευθύνες εκεί. Θέλουμε ανθρώπινο δυναμικό, τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή.
Προσωπικά, έχω καταθέσει πληθώρα ερωτήσεων για το γεγονός ότι η ΕΕ έχει ολιγωρήσει και όχι μόνον γι αυτό, αλλά και για την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση. Έπρεπε να φεύγουν 6.000 τον μήνα και φεύγουν γύρω στα 30-40 άτομα.

Οι 50.000-55.000 άνθρωποι που βρίσκονται στην Ελλάδα προβλέπεται ότι θα μείνουν, αν και οι ίδιοι θέλουν να φύγουν για τη Β. Ευρώπη, αλλά δεν μπορούν, αφενός λόγω ανεπάρκειας των υποδομών στην Ελλάδα, αλλά κατά κύριο λόγο, λόγω ανικανότητας της ΕΕ.

Το ευτυχές είναι ότι το θέμα εντόπισαν και οι συνάδελφοι και θα καταγραφεί σε ένα πόρισμα που θα υπογράψουμε όλοι για να υποβληθεί στην Επιτροπή και στο ΕΚ».

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλώντας για τις επαφές που είχε η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, τόνισε την υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ήταν εξαιρετικά κατατοπιστικός, από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη σύσταση της Επιτροπής για το Δουβλίνο, δηλώνει ότι το ισχύον καθεστώς θα αλλάξει, αλλά το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να λειτουργήσει η μετεγκατάσταση, η επανεγκατάσταση και επανεισδοχή, με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουμε κι εμείς με τη συνεργασία της ΕΕ να επιταχύνουμε τους ρυθμούς απονομής ασύλου, γιατί όλοι πλέον ζητούν άσυλο, πολλοί απ τους οποίους δεν το δικαιούνται.

Σε σχέση με την επίσκεψη του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, μας ανέφερε ότι ο δήμαρχος Μυτιλήνης Σπύρος Γαληνός είχε πει στους ευρωβουλευτές ότι ο ίδιος πήρε την πρωτοβουλία να κληθεί ο γγ και προσέθεσε: «Η επίσκεψη είχε σίγουρα ισχυρό συμβολισμό, ας ελπίσουμε ότι θα γίνουν και πράξεις γιατί ο γγ θα έπρεπε να σφίξει τα λουριά στην Τουρκία».

Για την ιδιαίτερη σημασία της αποστολής των ευρωβουλευτών, η κ. Βόζενμπεργκ δηλώνει ότι δεδομένου ότι το ΕΛΚ είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο ΕΚ και ότι στο μεταναστευτικό συνεργαζόμαστε και με τους Σοσιαλιστές, που αποτελούν τη δεύτερη δύναμη, πιστεύω ότι μπορούμε να πιέσουμε στην επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων, αλλά και του μηχανισμού που πρέπει να λειτουργήσει για τη μετεγκατάσταση -όπου είχα μια προσωπική συμβολή προκειμένου να οριστεί ως μόνιμος και δεσμευτικός μηχανισμός.

Η επόμενη κίνηση, καταλήγει, θα είναι να ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση της Επιτροπής για οικονομική επιβάρυνση του κράτους-μέλους, ύψους 250.000 ανά πρόσφυγα που δεν δέχεται να υποδεχθεί. Ίσως αυτό λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...