Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τελευταίες πινελιές για το Σύνταγμα: Ποιες προτάσεις θα καταθέσει ο Τσίπρας

Τελευταίες πινελιές για το Σύνταγμα: Ποιες προτάσεις θα καταθέσει ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα με βασικό θέμα τις προτάσεις που θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα σε εκδήλωση στο Περιστύλιο της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η συνεδρίαση του κομματικού οργάνου αξιολογείται ως εξαιρετικά σημαντική, δεδομένης της σημασίας της ίδιας της αναθεώρησης του Συντάγματος αλλά και των αντιδράσεων που έχουν καταγραφεί κυρίως από την Κίνηση των “53+” για το ενδεχόμενο απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και την αναβάθμιση των δημοψηφισμάτων.

Το κείμενο με το οποίο μάλιστα η εσωκομματική Κίνηση είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της στον ιστότοπο communality.gr, που απηχεί τις θέσεις των “53+” είχε προκαλέσει δυσφορία στο πρωθυπουργικό επιτελείο, κυρίως λόγω της αναφοράς σε… λαϊκισμό, βασικό δηλαδή επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, γεγονός που εκλήφθηκε ως χτύπημα “κάτω από τη μέση”.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του TRIBUNE, ήδη στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού προετοιμάζουν τον βασικό κορμό της ιστορικής ομιλίας του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία μέχρι και την τελευταία στιγμή θα μπούν οι τελικές “πινελιές”.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι βασικοί άξονες των θέσεων που θα θέσει επί τάπητος ο Αλέξης Τσίπρας συνοψίζονται στην

– αναβάθμιση του θεσμού του δημοψηφίσματος και τη δυνατότητα διενέργειάς του κατόπιν λαϊκής βούλησης ικανού αριθμού πολιτών

– αναβάθμιση του Κοινοβουλίου σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία

– ψαλίδισμα των βουλευτικών προνομίων τα οποία έχουν υπερσυγκεντρωθεί μέσα από την πάροδο των ετών

– σημαντικές αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων

– συνταγματική κατοχύρωση των υπέρτατων κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και το ρεύμα

– στήριξη του κράτους Δικαίου και των θεσμών που προάγουν τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή

– συνταγματική διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων

Πέραν αυτών, ερωτηματικά μέχρι την τελευταία στιγμή αποτελούν η σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας και το ενδεχόμενο απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και η ενίσχυση του ρόλου του χωρίς να προκύπτει ζήτημα δυαρχίας.

Για αυτά τα θέματα το πρωθυπουργικό επιτελείο θα αναμένει μέχρι την τελευταία στιγμή, με τις οριστικές πινελιές να μην αποκλείεται να μπουν και λίγο πριν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα.

Κυβερνητικές πηγές ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι οι εν λόγω προτάσεις δεν θα αποτελέσουν την τελική πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρά μονάχα θέσεις προς ευρεία συζήτηση με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, τον επιστημονικό κόσμο και με την ίδια την κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο το Μαξίμου είναι ανοιχτό και στις προτάσεις που θα καταθέσουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως π.χ. το άρθρο 16 για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Στόχος είναι, όπως υπογραμμίζουν στο TRIBUNE η αναζήτηση των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να ανοίξει σε ένα χρόνο από τώρα και η επίσημη πολιτική συζήτηση μέσα από τη σύγκληση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αυτό αποτελεί και μία έμμεση απάντηση σε όσους πίσω από την πρωτοβουλία του εκλογικού νόμου είδαν… πρόωρες εκλογές, καθώς επί της ουσίας αποκλείονται τουλάχιστον πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι. Στο ίδιο χρονικό διάστημα εξάλλου στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή και μία πρώτη ελάφρυνση της κοινωνίας από την υλοποίηση τόσο της συμφωνίας όσο και του παράλληλου προγράμματος για τα χαμηλότερα κοινωνικά και εισοδηματικά στρώματα, ενώ μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχει διευθετηθεί και η οριστική λύση για το χρέος, αφού θα ολοκληρωθούν και οι γερμανικές εκλογές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Παπανώτας: Εκτός Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση Κασσελάκη

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΣΥΡΙΖΑ: Με απειλές περί αστάθειας και χάους ξεκινά η ΝΔ την εκστρατεία φόβου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...