Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παυλόπουλος: Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες οι γερμανικές αποζημιώσεις

Παυλόπουλος: Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες οι γερμανικές αποζημιώσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και τον εφιάλτη του ναζισμού εστίασε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σε εκδήλωση για τον εορτασμό απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική Κατοχή .

Μίλησε για “αυτονόητο δικαίωμα” της Ελλάδας όσον αφορά και το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις που είναι “νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες” όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στα “μορφώματα του ναζισμού που ακόμη βλέπουμε και στην πατρίδα μας, δεν πρέπει να τα υποτιμάμε, αλλά ούτε κι η Ευρώπη να τα υποτιμά διότι εκεί είναι εντονότερα”.

Για να πολεμηθεί ο εφιάλτης του ναζισμού πρέπει να υποστηριχθεί η αξία του ανθρώπου

Για να πολεμηθεί ο εφιάλτης του ναζισμού πρέπει να υποστηριχθεί η αξία του ανθρώπου. “Κάθε φοβικό σύνδρομο είναι ντροπή” υπογράμμισε και τόνισε ότι αυτά τα μορφώματα αποτελούν κίνδυνο ώστε να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός της Ευρώπης.

Με αφορμή την έκθεση “Αθήνα 1940-1944, Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση” στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, του Δήμου Αθηναίων, την οποία εγκαινίασε, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι “σε αυτήν την περίοδο η Αθήνα συμβόλιζε την πόλη του ΟΧΙ, την πόλη της εθνικής αντίστασης, της έκρηξης ελευθερίας διότι υπήρξε πάντοτε “αιώνια κιβωτός του παγκόσμιου πολιτισμού. Και η Θεσσαλονίκη όμως διαθέτει τις αντίστοιχες περγαμηνές αντίστασης, υπερασπίστηκε την ελληνικότητα που αποτελεί εθνικό χρέος να ακολουθήσουμε εκείνο το παράδειγμα”. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο και για “την πόλη που πλήρωσε το τίμημα των ομοεθνών μας Εβραίων. Αυτές οι δυο πόλεις, φάροι του πολιτισμού, έχουν κοινή πορεία” επεσήμανε.

Για “πρωτοβουλία ανασύστασης της συλλογικής μνήμης που έρχεται σε αντίθεση με την λήθη, την χειραγώγηση της σκέψης” έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια έκθεση με σπάνιο αρχειακό υλικό της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. “Τα τραύματα από την γερμανική κατοχή δεν έχουν κλείσει ακόμη” είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι μένει ανοιχτό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης μίλησε για μια έκθεση που αποτελεί “ένα σπάνιο, ιστορικό μωσαϊκό το οποίο είναι πλήρες, χωρίς μονομέρειες που αποτυπώνει την πλήρη εικόνα αυτής της περιόδου”. Ο κ. Καμίνης αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή κρίση και ” τις φωνές της ακροδεξιάς και της μισαλλοδοξίας οφείλουμε να αντισταθούμε στην μονομέρεια, στους βάνδαλους, να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή”.”Η Αθήνα γιορτάζει σήμερα” τόνισε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι η εν λόγω έκθεση δίνει την ευκαιρία “να επικαιροποιήσουμε το αίτημα της επανόρθωσης της αδικίας”.

Στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας, διοργανώνονται φέτος οι εκθέσεις “Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση” και “Θεσσαλονίκη, Κατοχής και Απελευθέρωσης” στις οποίες ξεναγήθηκαν ο κ. Παυλόπουλος και ο κ.Βούτσης. Η έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού και η θεματική έκθεση βιβλίου, που διοργανώνονται από την Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου τελούν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε πάρτι της «Woke ατζέντας» με την «αυλή του Μαξίμου» και ΛΟΑΤΚΙ

Κασσελάκης: Ο αγώνας απέναντι στο μίσος και τη μισαλλοδοξία είναι διαρκής

Παυλόπουλος-Βενιζέλος: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Ο Ηλίας Κασιδιάρης πήρε άδεια για να ορκιστεί δημοτικός σύμβουλος Αθήνας

Νίκος Δένδιας από Καλάβρυτα για γερμανικές αποζημιώσεις: «Το ζήτημα παραμένει απολύτως ανοικτό»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...