Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με ποιες θέσεις προσέρχονται στο εσωκομματικό μπρα ντε φερ οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Με ποιες θέσεις προσέρχονται στο εσωκομματικό μπρα ντε φερ οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, η σχέση της με το κόμμα αλλά και η ίδια η λειτουργία των τάσεων θα αποτελέσουν αντικείμενο ζωντανού εσωκομματικού διαλόγου στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ανοίγει σήμερα την αυλαία του με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις 19:30 το απόγευμα στο Τάι Κβο Ντο.

Η Κουμουνδούρου εισέρχεται για πρώτη φορά ως κυβερνών κόμμα στη διαδικασία του Συνεδρίου, με τον απολογισμό των πεπραγμένων αλλά και τους στόχους για το μέλλον, τους συσχετισμούς, τις συμμαχίες εντός και εκτός συνόρων να αποτελούν πεδίο διαλόγου αλλά και αντιπαράθεσης των εσωκομματικών τάσεων.

Ενδεικτική είναι η αναφορά της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, η οποία έκανε λόγο για “Συνέδριο ταυτότητας”.

Οι τρεις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Τρεις είναι οι βασικές τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την ίδια τη λειτουργία τους ωστόσο να τίθεται επίσης στο μικροσκόπιο του Συνεδρίου, καθώς εδραιωμένη θέση τόσο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα όσο και πολλών στελεχών της Κουμουνδούρου είναι πως οι τάσεις μπορούν να λειτουργούν εντός του κόμματος αλλά όχι ως κόμμα μέσα στο κόμμα.

Η Ενωτική Κίνηση, που αποτελούν τους κατεξοχήν “προεδρικούς” υπό τον Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, αποτελεί και την ηγεμονικά επικρατούσα τάση του κόμματος.

Η Ενωτική Κίνηση, με δεδομένους τους παρόντες συσχετισμούς δύναμης που «πρέπει να αλλάξουμε», υποστηρίζει: «Εφαρμόζουμε πολλά θετικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την καταπολέμηση της ανεργίας, την επιβολή της ισονομίας και της ισοτιμίας. Δυστυχώς, εφαρμόζουμε και μέτρα που κινούνται εκτός του προγράμματός μας, τα οποία είναι απόρροια της συμφωνίας του Ιουλίου ’15. Ακόμη και γι αυτά, δίνουμε τη μάχη για αναλογικότερη επιβάρυνση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή είναι η αλήθεια».

Ενώ στο ερώτημα, «με ποια πολιτική συμμαχιών;», η συγκεκριμένη τάση έχει ως αφετηρία την αλλαγή συσχετισμών στη χώρα μας και την Ευρώπη. Αυτό προϋποθέτει όμως συμμαχίες που «υπερβαίνουν τα παραδοσιακά μας στεγανά». Η Ενωτική Κίνηση καταθέτει, τέλος, 12 προτάσεις «για ένα “μάχιμο” ΣΥΡΙΖΑ», με στόχο «ένα Κόμμα αναβαπτισμένο” χρειαζόμαστε ένα “οργανωτικό και πολιτικό σοκ” που θα μας απαλλάξει από βασικά παθογενή χαρακτηριστικά της προηγούμενης περιόδου».

Η έτερη τάση είναι η Πλατφόρμα 2010 της οποίας ηγούνται η Ρένα Δούρου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης και ο γραμματέας της ΚΕ Παναγιώτης Ρήγας.

«Το μεγάλο διακύβευμα για την Αριστερά του 21ου αιώνα που θέλουμε να οικοδομήσουμε, είναι ένα τολμηρό και ρεαλιστικό σχέδιο προοδευτικών μετατοπίσεων και αλλαγών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με εμβάθυνση του δημοκρατικού και οικολογικού προτάγματος, με ανάσχεση της ανοδικής δυναμικής της ακροδεξιάς, με ρηγμάτωση της ηγεμονίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στην οργάνωση της οικονομίας, της κοινωνίας, της παραγωγής και της κατανάλωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο αγωνιζόμαστε για να αποκτήσει η Πολιτική την πρωτοκαθεδρία έναντι της Αγοράς, σε ένα πλαίσιο όπου η κάθε μία θα παίζει διακριτό ρόλο. Αγωνιζόμαστε για μια σύγχρονη Αριστερά, με αξιόπιστο πολιτικό λόγο, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, που δημιουργεί απασχόληση, μειώνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, προστατεύει το περιβάλλον, διασφαλίζοντας το μέλλον των νέων γενιών» αναφέρεται σε κείμενο 40 μελών της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στην Πλατφόρμα.

Τέλος, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έρχονται και οι “53+”, οι οποίοι μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας – και πολλών δικών τους μελών όπως ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο Τάσος Κορωνάκης, αποτελούν την “αριστερή συνείδηση” του κόμματος.

Των “53+” ατύπως ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ σημαίνοντα στελέχη είναι ο Μάκης Μπαλαούρας, ο Πάνος Λάμπρου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας.

Σε κείμενο που πριν από μήνες έδινε ένα σαφές στίγμα των προθέσεων για εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, ένα από τα βασικά ερωτήματα που θέτουν οι 53+ είναι το «πάση θυσία στην κυβέρνηση», ερώτημα στο οποίο η εν λόγω τάση απαντά ως εξής:

«Είμαστε στην κυβέρνηση όχι πάση θυσία, αλλά όσο θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και τους ποικίλους εκβιασμούς μπορούμε με αριστερή οπτική να ασκήσουμε πολιτική προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Το δικό μας χρέος, ως κόμμα, είναι ακριβώς αυτό.

Να αμβλύνουμε και να αποδυναμώνουμε τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του μνημονίου, να ανοίγουμε δρόμους μετασχηματισμού, να διαμορφώνουμε νέες συνειδήσεις και νέους συσχετισμούς.

Συνεπώς, το ερώτημα ως δίλημμα είναι κάλπικο. Ασφαλώς μας ενδιαφέρει να είμαστε στην κυβέρνηση όσο οι κοινωνικές μας συμμαχίες μάς επιτρέπουν να παίζουμε το ρόλο μας.

Αν χαθεί, με δική μας ευθύνη ή λόγω συνεχών εκβιασμών, η σχέση μας με τα ασθενέστερα και λαϊκά κοινωνικά στρώματα, με τα ριζοσπαστικοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, αν διαρραγεί οριστικά η σχέση μας με τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα, δεν έχει καμία σημασία η παραμονή σε μια κυβέρνηση, που θα έχει χάσει, στην ουσία, την κοινωνική στήριξη».

Και η συγκεκριμένη αναφορά των 53+ καταλήγει: «Είναι σαφές, λοιπόν, ότι αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους «δανειστές», προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Παπανώτας: Εκτός Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση Κασσελάκη

Η Κασιμάτη καταψήφισε την πρόταση της Ντόρας να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

ΣΥΡΙΖΑ: Με απειλές περί αστάθειας και χάους ξεκινά η ΝΔ την εκστρατεία φόβου

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...